Noutati
Orientarile Comisiei Europene pentru utilizarea cadrului privind achizitiile publice in situatia de urgenta legata de criza COVID-19
09/04/2020COVID-19 este o criza sanitara care necesita solutii rapide si inteligente si indemanare in tratarea unei cresteri imense a cererii de bunuri si servicii similare, in timp ce anumite lanturi de aprovizionare sunt perturbate. Achizitorii publici din statele membre se afla in prima linie in ceea ce priveste majoritatea acestor bunuri si servicii. Ei trebuie sa asigure disponibilitatea echipamentelor individuale de protectie, cum sunt mastile pentru fata si manusile de protectie, a dispozitivelor medicale, in special ventilatoare, a altor materiale medicale, dar si a infrastructurii spitalicesti si informatice, acestea fiind doar cateva exemple.
La nivel european, Comisia, impreuna cu statele membre, si-a intensificat eforturile, lansand actiuni comune de achizitii publice de diverse materiale medicale. Pentru a-si adapta in continuare asistenta la aceasta situatie de urgenta, Comisia explica in orientari ce optiuni si mecanisme de flexibilitate sunt disponibile in cadrul UE privind achizitiile publice in vederea achizitionarii de bunuri, servicii si lucrari necesare pentru a face fata crizei.
Achizitorii publici pot lua considerare mai multe optiuni:
- In primul rand, in cazuri de urgenta, ei pot recurge la posibilitati de reducere substantiala a termenelor pentru a grabi procedurile deschise sau restranse.
- In cazul in care aceste mecanisme de flexibilitate nu sunt suficiente, se poate avea in vedere o procedura de negociere fara publicare. In cele din urma, ar putea fi permisa chiar si atribuirea directa unui operator economic preselectat, cu conditia ca acesta din urma sa fie singurul capabil sa asigure livrarile necesare in limitele tehnice si temporale impuse de extrema urgenta.
- In plus, achizitorii publici trebuie sa ia in considerare, de asemenea, solutii alternative si stabilirea de contacte cu piata.
Orientarile CE se axeaza in special pe achizitiile publice in cazuri de extrema urgenta, prin care achizitorii publici pot sa cumpere in termen de cateva zile sau chiar de cateva ore, daca este necesar.
Mai multe detalii, aici: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=OJ:C:2020:108I:FULL&from=RO sau Informare AM POR