Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Contributia economiei circulare la dezvoltarea sectorului agro-alimentar, in dezbatere la Iasi

23/11/2017

In data de 22 noiembrie 2017 s-a desfasurat la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi seminarul cu tema “Economia circulara si experienta olandeza: modele de afaceri cu implicatii in sectorul agroalimentar” organizat de Ambasada Olandei, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est si USAMV Iasi.

La eveniment au participat dl. Emar Gemmeke - consilierul pe agricultura a Ambasadei Olandei la Bucuresti, dl. Vasile Vantu - Rectorul UASMV Iasi, dl. Corneliu Popa - expert Specializare Sectoriala in cadrul ADR Nord Est, dl. Emiel Wubben - professor la Universitatea Wageningen si dl. Eef Leeuw - consultant economie circulara, precum si numerosi reprezentanti ai autoritatilor publice, companii, profesori si studenti.  

Tematica evenimentului s-a focusat pe insemnatatea conceptului de economiei circulare, atat pentru economie cat si pentru protectia mediului. In prezent omenirea utilizeaza materiile prime si combustibilii fosili ca si cum ar fi inepuizabili. Produsele se fabrica din ce in ce mai ieftin, dar de cele mai multe ori sunt aruncate inainte de epuizarea totala. Schimbarea directiei catre o economie circulara presupune utilizarea mai inteligenta a materiilor prime prin reducerea consumurilor si maximizarea reutilizarii lor.
Numarul initiativelor olandeze privind economia circulara a crescut semnificativ in ultima perioada. Suportul pe care il ofera Uniunea Europeana, precum si teama pentru epuizarea resurselor si grija pentru protectia mediului sunt vectorii care concura in crearea si implementarea unei economii circulare in Olanda si la nivelul intregii Uniuni Europene.

In cadrul seminarului profesorul Emiel Wubben a prezentat numeroase cazuri in care principiile economiei circulare au fost implementate cu success. Astfel: RotterZwam a implementat un proiect care utilizeaza zatul de cafea ca substrat pentru cresterea ciupercilor; NNRGY Crops a propus plantarea pe terenurile care nu mai pot fi utilizate pentru agricultura sau constructii a unei plante ( Mischantus Giganteus) a carei biomasa se poate utiliza in diverse aplicatii in constructii, bio plastic sau hartie; Peeze coffee roasters a inventat si implementat capsulele de cafea pentru Nespresso din reziduri de sfecla de zahar si acid polylactic, ambele materiale biodegradabile; Schut Papier a produs pentru prima data in lume o carte tiparita pe hartie obtinuta din fire de plante de tomate; Nature’s finest a creat si implementat pardoseala facuta din coji de oua; FrieslandCampina a implementat un proiect in care fractioneaza gunoiul de grajd in minerale, compost sau biogas, astfel incat gunoiul de grajd sa nu mai reprezinte o problema pentru mediu. Au fost mentionate si alte exemple ca: productia de ciocolata din proteina rezultata din cojile de cartofi; extragerea de acid formic din urzici, extragerea apei din lapte inainte de a fi transferat la fabricile de procesare sau utilizarea bioxidului de carbon rezultat dintr-o fabrica chimica ca si stimulant pentru cresterea plantelor intr-o sera. 

Consultantul pentru economie circulara Eef Leeuw a prezentat succint principiile care trebuie sa calauzeasca implementarea unui proiect de economie circulara: cooperare cu ceilalti actori ai mediului de afaceri, pasi mici in implementarea proiectului, cunoastere foarte buna a afacerii proprii. Trebuie specificat ca economia circulara nu e un cerc perfect si ca implementarea unui proiect trebuie sa fie insotita de ajustari si combinatii diverse.

Evenimentul s-a incheiat cu o sesiune de intrebari si raspunsuri, moderata de dl. Corneliu Popa, care a prezentat si exemple de bune practici in domeniul economiei circulare implementate in Regiunea Nord-Est, precum si oportunitati de afaceri in acest domeniu. 


16.11.2016

Ambasada Olandei in Romania, in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi, cu sprijinul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, organizeaza, in data de 22 Noiembrie 2017, la Iasi, intre orele 13:00 si 16:30, dezbaterea cu tema „Contributia economiei circulare la dezvoltarea durabila a sectorului agro-alimentar“.

Economia circulara ofera raspuns celei mai presante probleme a secolului 21: utilizarea (si reutilizarea) materiilor prime in modul cel mai eficient cu putinta – in scopul asigurarii hranei si bunurilor necesare unui trai decent pentru populatie, fara a afecta mediul si a epuiza resursele naturale ale planetei.

Evenimentul, desfasurat in Aula din cadrul USAMV IASI, va include prezentarea cadrului politicilor economice olandeze referitoare la economia circulara in sectorul agroalimentar, tehnologii si proiecte de succes olandeze si romanesti in aceste domenii, precum si explorarea potentialului de stabilire a unor parteneriate pentru colaborare bilaterala in cadrul oferit de Uniunea Europeana.

Proiectul se bucura de sustinerea Wageningen University&Research din Olanda.

Prezentarile sustinute in limba engleza vor fi traduse in limba romana.
Participarea la eveniment nu implica taxa de participare
.

Informatii suplimentare si confirmarea prezentei la eveniment, se pot obtine la tel. +40-213179871, +40-744298803 si email: circulareconomy@bdgroup.ro.

Agenda eveniment
Invitatie eveniment



Toate stirile »