Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

SILVER TOURISM - Un proiect educational dedicat turismului pentru seniori in Regiunea Nord-Est

11/12/2015

Incepand cu 1 Noiembrie 2015, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a obtinut finantare pentru un proiect educational inedit pentru sectorul turistic, elaborat de Centrul Regional de Studii Nord-Est. Proiectul a fost initiat prin prisma preocuparii permanente a acestui centru de educatie si cercetare, de a dezvolta resursele umane din sectoarele cu potential economic si de specializare inteligenta ale Regiunii Nord-Est, prin extinderea si cresterea calitatii ofertei programelor de formare profesionala pe care acesta le ofera in domeniul dezvoltarii regionale.

Proiectul a fost elaborat in colaborare cu Camera de Comert si Industrie Badajoz (Spania), lider de proiect, precum si cu EUROMONTANA (Franta), Trusted Business Partners (Ungaria), Fundacion FUNDECYT - Parque Cientifico y Tecnologico de Extremadura (Spania) si Zavod Novi turizem (Slovenia).

Initiativa are un buget de aproape 300.000 de euro si se va pune in aplicare incepand cu luna noiembrie 2015, avand o durata de 2 ani. In perioada 9-10.12.2015 are loc prima reuniune a consortiului acestui proiect, in Badajoz, Spania, iar reprezentantii ADR Nord-Est, dna Ana Paraschiv si dl. Paul Nicolae, experti in cadrul Centrului Regional de Studii Nord-Est sunt prezenti la acest eveniment, pentru a prezenta situatia curenta si potentialul turismului pentru seniori in regiunea noastra.

SILVER TOURISM va defini un profil profesional specific, ce vizeaza crearea si dezvoltarea produselor turistice, adaptate la nevoile reale ale turismului pentru seniori. Acest proiect va dezvolta activitati de cercetare privind modul de realizare a circuitelor, canalele si metodele de furnizare a informatiilor locale despre activitatile de divertisment, posibilitatile si infrastructura de transport, patrimoniu cultural, etc. Proiectul si-a fixat ca grup tinta: institute de formare profesionala, IMM-uri din turism, companii care ofera servicii de consultanta pentru sectorul turistic si antreprenori din turism, printre altele.

Imbatranirea populatiei este o tendinta pe termen lung, care schimba dramatic societatea europeana. Conform estimarilor din Eurostat, numarul persoanelor de peste 65 de ani va ajunge la 28,7% din populatia europeana (in 2013 procentul a fost de 18,2%). Domenii cum ar fi sanatatea, ocuparea fortei de munca si de securitate sociala sunt re-definite in prezent, in conformitate cu schimbarile demografice, iar notiunea de "Silver Eonomy" este in curs de dezvoltare. Aceasta situatie demografica are, de asemenea, un impact considerabil asupra cresterii cererii turistice. In acest fel, initiative ale CE, cum ar fi "Europa, cea mai buna destinatie pentru persoanele in varsta", "Parteneriatul european pentru inovare privind imbatranirea activa si sanatoasa" sau "Calypso +" vor contribui la realizarea obiectivelor Strategiei Europa 2020. Europa ofera cel mai mare potential ca sursa pentru calatorii in varsta.

Sectorul turismului trebuie sa infrunte o redefinire a produselor, serviciilor si activitatilor sale pentru a angaja seniori, care nu mai sunt activi in campul muncii. Ca urmare a liniilor directoare ale "NEW SKILLS FOR NEW JOBS", proiectul SILVER TOURISM raspunde provocarii de a contribui in domeniul educational (formarea continua), cu scopul de a dezvolta o noua abordare pentru dezvoltarea abilitatilor / competentelor in acest domeniu, folosind metodologii inovatoare de tip OPEN EDUCATIONAL RESOURCES.

SILVER TOURISM va implica cercetarea unei game diverse de activitati economice si chiar din cele cu potential neutilizat in sectorul turismului. Excursiile organizate, informatiile locale, activitatile de agrement, de transport, de securitate, de biodiversitate, patrimoniul cultural si, desigur, sanatatea, sunt activitati care beneficiaza de o abordare integrata in agenda de zi cu zi a organizatiilor implicate in turismul pentru seniori, dar nu trebuie sa uitam ca in multe dintre aceste activitati, cetatenii pot contribui in mod decisiv pentru a face ca turistul  sa obtina o experienta deosebita.
Cele mai recente tendinte in conceptul de "destinatie inteligenta" incorporeaza o viziune holistica, care integreaza domenii cum ar fi: noile tehnologii (in special TIC), dezvoltarea durabila si interactiunea / integrarea vizitatorilor in mediul local. Acest lucru presupune ca IMM-urile si microintreprinderile din sectorul turistic sa adopte o abordare bazata pe cooperare, precum si pe sprijin extern pentru a identifica barierele, tendintele si oportunitatile in mediul lor local.

Silver Tourism va oferi o pregatire multidisciplinara intr-un nou profil de competente, "Silver Tourism Facilitator", acea persoana instruita sa consilieze agentii economici din turism cu privire la crearea de noi produse si servicii, integrarea ofertei turistice, promovarea spiritului antreprenorial, precum si comunicarea eficienta a acestor cunostinte catre partile interesate. Principalul obiectiv profesional al acestor "facilitatori" va fi structurarea pachetelor turistice pentru a atrage turistii seniori  intr-o anumita destinatie turistica.

Trebuie luat in considerare faptul ca sectorul turismului pentru seniori nu este omogen. Acest sector este compus din diferite sub-grupuri care au diferite situatii de sanatate, capacitati economice si comportamente diferite:

  • 56-65 ani: grup care face parte din populatia activa, in etapa de pre-pensionare, cu putin timp liber, dar cu o putere de cumparare buna. Starea de sanatate a acestui grup de varsta este buna, in general.
  • 66-75 ani: acest grup se caracterizeaza prin mai mult timp liber. Starea de sanatate a acestui grup este relativ bun. Capacitatea economica este variabila pe straturi sociale. Modul de viata s-a schimbat in timpul acestui ultim secol, cu o crestere a dorintei de independenta si activitati sociale.
  • 76-85 ani: acest grup are o lipsa totala de activitati profesionale, cu un timp liber mare, dar cu un procent ridicat de dependenta. Gradul de dependenta are o influenta asupra capacitatii lor economice, iar problemele cele mai importante sunt derivate din sanatate, singuratate si autonomie.
  • + 85 ani: acest grup are o lipsa totala de activitati fizice, cu o mobilitate limitata si o situatie de dependenta. Ei au nevoie de un sprijin familial important sau alte institutii specializate.

Pachetul de pregatire OER, care va fi  dezvoltat in cadrul proiectului SILVER Tourism va fi sustinut prin implementarea unui parteneriat strategic deschis si stabil la nivel european, care va servi la punerea in aplicare a unor initiative comune de cercetare si formare profesionala in domeniul turismului pentru seniori.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa va adresati D-nei Roxana Pintilescu, Director Centru Regional de Studii, e-mail: rpintilescu@adrnordest.ro, tel/fax: 0233 222 432.



Toate stirile »