Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Primii pasi spre Actiuni Urbane Inovative

20/01/2016

In data de 13 ianuarie 2016, la Bruxelles, a avut loc primul eveniment de comunicare atasat Actiunilor Urbane Inovatoare – Urban Innovative Actions (UIA).

Initiativa UIA este un instrument al Comisiei Europene si este gestionat de Directia Generala pentru Politica Regionala si Urbana.

Principalul obiectiv al Initiativei UIA este furnizarea catre autoritatile urbane din intreaga Europa a spatiului si a resurselor necesare in vederea testarii unor idei indraznete si nedemonstrate, care abordeaza provocari interconectate si experimenteaza modul in care acestea raspund complexitatii vietii reale. Proiectele care urmeaza sa fie sustinute trebuie sa fie inovatoare, debuna calitate, concepute si implementate cu implicarea principalelor parti interesate, orientate catre rezultate si transferabile.

Ca sistem de implementare, UIA inseamna:

  • 372 de milioane de euro din fondurile ERDF destinate oraselor, municipiilor si suburbiilor de peste 50.000 de locuitori , sau asociatiilor transfrontaliere si metropolitane
  • o co-finantare de maximum 80% (restul de 20% fiind fonduri private sau publice);
  • o durata maxima de 3 ani pentru implementare a proiectelor;
  • un sistem de plati in avans (plata initiala de 50%, plata intermediara de 30% si restul la finalul formalitatilor admninistrative);

Solicitantii pot depune propuneri de proiecte care abordeaza urmatoarele tematici:

  • Saracia urbana (cu accent pe cartierele urbane defavorizate)
  • Integrarea migrantilor si a refugiatilor
  • Tranzitia energetica
  • Locuri de munca si competente in economia locala

In cadrul evenimentului de la Bruxelles, s-a punctat importanta inovarii in procesul de conturare a propunerilor, subliniindu-se faptul ca aplicantii ar putea invata mai mult scriind o aplicatie si dezvoltand o propunere cu adevarat inovatoare, chiar daca aplicatia va esua, decat in cazul reabilitarii unor proiecte mai vechi. In plus, initiativele de tipul acesta isi doresc sa pozitioneze orasele europene la anvergura solutiilor urbane inovatoare dezvoltate in America de Nord si in Japonia.

O masura inovatoare presupune orice plan care implica revolutia sau evolutia unei probleme sistemice. Spre exemplu, masurile revolutionare sunt cele care n-au mai fost niciodata propuse sau puse in practica, iar cele evolutive sunt cele care au mai fost implementate altundeva pe glob (SUA sau Japonia), dar carora li se aduce o imbunatatire semnificativa incat sa poata fi considerate inovatoare.

In sprijinul acestor actiuni, Natiunile Unite, fundatiile internationale, Agentiile pentru dezvoltare Regionala si consultantii pot livra servicii in cadrul unui parteneriat.

Cea mai puternica recomandare a celor care gestioneaza aceasta initiativa este sa nu se incerce reambalarea unor proiecte vechi, ci sa se testeze cu mult curaj ideile indraznete, dar care pot aduce valoare adaugata comunitatilor urbane!

Mai multe informatii: http://www.uia-initiative.eu/en/about-us/what-urban-innovative-actions

Initiativa Actiuni Urbane Inovative organizeaza in data de 3 februarie 2016 urmatorul eveniment in Cracovia, Polonia, pentru a sprijini potentialii beneficiari ce vor sa depuna propuneri de proiecte in cadrul primului apel, la care ii incurajam pe toti cei interesati sa participle.

Locatie: Centrul de Congres din Cracovia, Konopnickiej 17, PL 30-302, Cracovia, Polonia

Categorie: Seminar dedicat potentialilor beneficiari

Teme: Tranzitia energetica; Integrarea imigrantilor si refugiatilor; Locuri de munca si competente in cadrul economiei locale; Saracia in mediul urban, cu accent pe cartierele defavorizate.

Mai multe detalii puteti gasi la: http://www.uia-initiative.eu/en/krakow-applicant-seminar



Toate stirile »