Noutati
Prima editie a Conferintei Internationale TEACH FOR FUTURE despre educatia viitorului
20/05/2016In data de 12 mai 2016, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, prin Centrul Regional de Studii a organizat la Iasi, prima editie a Conferintei Internationale Educatia Viitorului-Teach for Future, in parteneriat cu Universitatea Al. I. Cuza, Universitatea Tehnica Gh. Asachi, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" Iasi si Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa.
Aceasta conferinta a avut ca scop promovarea utilizarii noilor tehnologii si metode de predare ale secolului XXI, care trebuie introduse pe scara larga in sistemul de invatamant romanesc pentru a canaliza si adapta inteligenta noilor generatii de copii, tineri si adulti, atasati provocarilor extrem de dinamice ale lumii de azi.
Ne-am propus ca aceasta conferinta sa reprezinte un canal de informare asupra unor modele de succes in sisteme educationale performante din scolile de prestigiu ale lumii, pentru a veni in sprijinul profesorilor si studentilor interesati de ultimele noutati in acest domeniu.
La eveniment au participat rectorii celor 4 universitati iesene, directorul general al ADR Nord-Est, directorul CRS Nord-Est, conducerea Scolii de Business Extremadura, reprezentanti de seama ai mediului universitar, profesori, studenti, peste 250 de participanti in Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universitatii Al. I.l Cuza.
Am dori sa profitam de aceasta ocazie pentru a transmite multumiri tuturor partenerilor implicati, lectorilor si invitatilor de la Experiential Business School din Spania in organizarea si desfasurarea Conferintei „TEACH FOR FUTURE – Educatia Viitorului”.
Aceasta prima editie a Conferintei Internationale a reprezentat un eveniment inedit in care universitati iesene impreuna cu o institutie de dezvoltare regionala, pentru prima data si-au unit fortele pentru a pune bazele unui forum de discutie si reflectie privind viitorul educatiei in regiunea Nord-Est pe urmatoarele teme:
- EDUCATIA SECOLULUI XXI IN REGIUNEA NORD-EST
- Dl.Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est
- Dl. Prof. Univ. Dr. Tudorel Toader, Rector Universitatea Al. I .Cuza Iasi
- Dl. Prof. Univ. Dr. Dan Cascaval, Rector Universitatea Gh. Asachi Iasi
- Dl. Dl. Prof. Dr. Vasile VINTU, Rector Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" Iasi
- Dl. Prof. Dr. Viorel Scripcariu, Rector Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa Iasi
- EUROPA DIGITALA
- Asociatia Europeana de Educatie Digitala DLEARN - Dna Ec. Drd. Roxana Pintilescu, Director Centrul Regional de Studii Nord-Est, ADR Nord-Est
- Utilizarea Augmented Reality in Procesul Educational - Dl. Prof. Univ. Dr. Adrian Iftene, Decan Facultatea de Informatica Iasi
- Disruperea prin digitalizarea antreprenoriala - Dl. Prof. Univ. Dr. Dumitru Oprea, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Presedinte al Romania Chapter of Association for Information Systems (Roais)
- Impactul Proiectului DIDATEC asupra Programelor de studiu Ingineresti care utilizeaza "Blended-Learning": Experienta Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi – Dl. Conf. univ. dr. ing. Adrian Adascalitei si dl. Conf. univ. dr. ing. Ioan Rusu
- GAMIFICAREA
- Metode de invatare moderne- Jocul - Dl.Prof. Univ. Dr. Carlos Ongallo, Director Experential Business School, Spania
- MODELE EDUCATIONALE INOVATIVE -Experienta Challenge
- Dl. Prof. Univ. Dr. Fernando Doncel, Decan Colegiul Oficial al Inginerilor Industriali din Cáceres
- RECRUTAREA SI DEZVOLTAREA TALENTULUI
- Dna Prof. Beatriz Tello, Director Talent Camp, Spania
- NEUROSTIINTE APLICATE IN EDUCATIE
- Neurolumea si educatia - Dl. Prof. Univ. Dr. Leon Zagrean, Director al Centrului de Excelenta in Neurostiinte, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti
Participantii si-au manifestat interesul si deschiderea pentru modele si instrumente de predare si invatare noi, specifice erei digitale. Desi invatamantul universitar si de educatie a adultilor a inceput deja de cativa ani sa implementeze aceste metode, ne bucuram ca, iata, impreuna, am avut ocazia de a crea un spatiu public de transfer de know how dinspre si inspre alte scoli de prestigiu din lume.
Am inceput sa planificam urmatoarea editie anuala a conferintei 2017, pe care ni-l dorim un eveniment de anvergura cu un impact si mai puternic in sectorul educational din regiunea noastra, care sa intareasca parteneriatul dintre institutiile relevante si sa ofere un climat de incredere in sansele si viitorul educatiei noilor generatii.
Descarca prezentari conferinta
Galerie Facebook fotografii conferinta
Discurs Vasile Asandei, director general ADR Nord-Est:
Domnilor Rectori,
Domnilor Profesori,
Dragi oaspeti din Extremadura,
Dragi studenti,
Doamnelor si domnilor,
Sunt onorat sa fiu astazi alaturi de dumneavoastra si va multumesc ca ati dat curs invitatiei noastre.
Noi, Agentia pentru Dezvoltare Regionala , avem misiunea sa stimulam dezvoltarea economica si sociala si suntem implicati in multe activitati care au acest scop.
Am inteles foarte bine, insa, ca cea mai de pret avutie de care dispunem este evident, mintea umana, omul. Masura in care vom sti sa pretuim , sa punem in valoare si sa ne bucuram de aceasta avutie determina si va determina calitatea vietii noastre.
Dumneavoastra sunteti asadar minele noastre de aur.
Banii, bunurile, serviciile sunt facute de oameni si nu invers.
Si daca ne gandim la bani, multi spun ca avem nevoie de bani pentru a ne dezvolta si a trai mai bine. E adevarat, avem. Dar eu zic ca avem si mai multa nevoie de stiinta de a face bani.
Este firesc deci sa fim preocupati si sa ne dorim sa punem si noi cat de putin umarul la acest efort de pregatire, de invatare, de implicare a noilor generatii in viata societatii.
Beneficiind de o buna relatie de colaborare cu universitatile iesene si in egala masura cu partenerii noastri de la Extremadura Business School am organizat astazi , impreuna, aceasta conferinta care isi propune sa aduca in atentia dumneavoastra, profesori, studenti, colaboratori, cateva teme de mare interes si actualitate in invatamantul modern. Am denumit aceasta conferinta “TEACH FOR FUTURE” iar temele propuse se refera in mare masura la viitor: educatia digitala, modele educationale innovative, neurostiinta aplicata in educatie, recrutarea si dezvoltarea talentului, gamificarea.
Lectori de mare valoare si cu multiple cunostinte ne vor prezenta aceste provocari ale viitorului in educatie si anume:
Ne dorim ca aceasta sa fie prima editie, sa organizam un sir de astfel de conferinte, sa cream o traditie in care puternicul mediu universitar din Iasi sa aduca in atentia generala preocuparile sale moderne dar si provocarile carora trebuie sa le faca fata in viitor.
Onorat auditoriu
Traim in una din cele mai putin dezvoltate regiuni din tara si din Uniunea Europeana dar nu neaparat in una din cele mai sarace. De ce ? pentru ca nu suntem cu adevarat saraci. Avem resurse pe care altii nu le au. Avem in primul rand oamenii de care vorbeam la inceput, avem un mediu natural bogat, un pamant roditor si multe altele. Desigur, avem si constrangeri , puncte slabe, lipsuri, depindem de multi factori externi regiunii noastre, dar EU CRED ca intr-o buna masura depinde de noi sa ne facem viata mai buna.
Fiecare dintre noi poate face ceva mai mult pentru binele comun. Iar calea spre acest scop (de a face mai mult) este educatia.
Unii nu vor fi de acord cu mine, dar as spune ca ne regasim in ce spunea Michelangelo Buonarroti si anume ca : „Problema pe care o au oamenii nu este ca tintesc prea sus si esueaza, ci ca tintesc prea jos si reusesc.”
Trebuie sa vrem mai mult de la noi insine si de la cei din jur.
Va adresez in primul rand dumneavoastra , dragi studenti, indemnul si provocarea de a demonstra ca regiunea noastra si tara noastra poate fi locul in care sa iti doresti sa traiesti, sa lucrezi, sa fii profesor, doctor, inginer sau antreprenor si chiar locul in care sa imbatranesti. Sa nu va lasati coplesiti de amatorism, de nepricepere, de nepasare, demonstrati ca sunteti puternici si va pasa, demonstrati ca pretuiti valorile; puteti face asta valorificandu-va talentul, stiinta, curajul, nu va lasati coplesiti de trecut, fiti oamenii timpului vostru , pentru ca , asa cum spunea Constantin Noica: “ Omul nu este propriul lui prezent. El este propriul lui viitor.”
Va multumesc