Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Proiectul iWATERMAP - Foi de parcurs pentru Tehnologii Inovative in domeniul Apei

26/07/2019

Gestionarea durabila a apei este esentiala pentru sectoarele cheie din Europa, cum ar fi: turismul, agricultura, energia, dar si pentru alte industrii mari consumatoare de apa (alimentara, chimica, celulozei si hartiei etc.). Provocarile comune ale acestui sector se refera la: infrastructura invechita si investitiile reduse in exploatare si intretinere, utilizarea de poluanti persistenti, pierderile de apa si gestionarea ineficienta a acestei resurse.

Incepand cu anul 2018, ADR Nord-Est este partener in cadrul Proiectului de cooperare interregionala iWATERMAP – Foi de parcurs pentru Tehnologii Inovative in domeniul Apei (“Water Technology Innovation Roadmaps”), finantat in cadrul Programului de Cooperare Interregionala INTERREG Europe (apelul 3), in care sunt implicati 9 parteneri din 7 state europene.

Proiectul iWATERMAP are in vedere tehnologiile din domeniul apei, datorita contributiei acestora la depasirea provocarilor societale legate de managementul resurselor de apa, utilizarea eficienta a apei, utilizarea tehnologiilor in alte domenii conexe, recuperarea/valorificarea resurselor provenite din apele uzate si din tratarea apelor uzate etc. Acest sector are un potential mare de a genera produse si servicii inovatoare, care pot fi exportate, contribuind astfel, la cresterea competitivitatii, dezvoltarea economica si crearea de noi locuri de munca in regiune.

In acest context, in perioada 25-26 iunie 2019, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a organizat, la Iasi (sediul ApaVital SA Iasi), cea de-a 3-a intalnire transnationala la care au participat actori relevanti din regiune, precum si partenerii proiectului, respectiv Wetsus (Centrul European de Excelenta pentru Tehnologia Durabilitatii Apei) Olanda, Provincia Fryslan (Olanda), Universitatea Tehnica din Riga (Letonia), Regiunea Creta (Grecia), Clusterul pentru Alimente si Agricultura a Regiunii Murcia (Spania), Universitatea din Minho (Portugalia), CREA Hydro&Energy (Republica Ceha) si Ministerul Educatiei si Stiintei din Letonia. (detalii suplimentare despre proiect http://www.adrnordest.ro/index.php?page=iWATERMAP )

Un element de noutate il reprezinta aderarea Regiunii Nord-Est la parteneriatul Water Smart Territories, constituit, in cadrul Platformei de Specializare Inteligenta (S3 Platform), de catre 3 regiuni lider europene (Aragón - Spania, Centre Val de Loire – Franta, Provincia Fryslan - Olanda). Aceasta initiativa vizeaza crearea unei platforme dedicate apei, care va contribui la intarirea capacitatii inovative a regiunilor europene, la facilitarea de noi investitii in infrastructura si crearea de noi tehnologii pentru un management sustenabil al apei.

Totodata, a fost prezentata oportunitatea de participare a entitatilor interesate la AQUATECH AMSTERDAM 2019, care va fi organizat in perioada 5-8 noiembrie 2019.

Acest eveniment international reprezinta locul in care companiile inovatoare si entitatile din cercetare pot identifica parteneri pentru cooperare in domeniul tehnologiei si cercetarii din sectorul apei, prin participarea la intalniri bilaterale.

De asemenea, este cadrul in care cererea intalneste oferta. Astfel in cadrul expozitiei dedicate, furnizori de renume de tehnologie isi prezinta ultimele noutati, iar participantii interesati pot gasi solutii la provocarile intampinate (detalii suplimentare https://www.aquatechtrade.com/amsterdam/ ).

In vederea participarii la acest eveniment (si in functie de interesul manifestat pentru cerere sau oferta), va invitam sa completati unul din formularele anexate si sa il transmiteti la adresa de mail: roxana.iosub@adrnordest.ro, pana la data de 28 august 2019.

Formularele participare AQUATECH AMSTERDAM



Toate stirile »