Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Chestionar privind criteriile de evaluare a proiectelor de economie circulara

02/05/2018

Tranzitia catre o economie circulara orienteaza discursul catre reutilizare, reparare, renovare si reciclarea materialelor si a produselor existente. Beneficiile adoptarii unui astfel de model merg dincolo de protectia mediului si economisirea resurselor, intrucat implementarea unui astfel de model genereaza un proces intens de inovare, inclusiv a sistemului industrial traditional, conducand catre noi oportunitati si modele de afaceri. Acest fenomen trebuie condus in special de firme si actori din industrie si poate fi stimulat in principal de un cadru de reglementare mai precis si de catre consumatori mai exigenti si mai constienti.

In acest context, SCREEN (www.screen-lab.eu) este o actiune de coordonare si sustinere finantata prin Programul Horizon 2020, la care participa 17 regiuni europene, si care vizeaza definirea unei abordari sistemice replicabile pentru tranzitia catre economia circulara in regiunile europene.

O activitate specifica se refera la un acord comun privind un set de "criterii de evaluare pentru proiectele din domeniul economiei circulare". Desi fiecare autoritate de management care administreaza fonduri structurale are deja propriile criterii de evaluare pentru evaluarea si selectia proiectelor, inca nu sunt definite si criterii specifice pentru proiectele de economie circulara. Prin urmare, criteriile propuse in continuare sunt gandite sa acopere aceasta zona de criterii specifice, aplicate suplimentar, cu scopul de a evalua "circularitatea" unui proiect fata de altul si pentru a ajuta evaluatorii sa faca o clasificare clara si transparenta.

Avand in vedere ca criteriile propuse ar trebui sa fie "usor de utilizat" atat de catre solicitanti, cat si de evaluatori, consortiul SCREEN urmareste sa obtina opinia partilor interesate externe, in special de la cei care doresc sa solicite finantare pentru proiecte de economie circulara.

Prin urmare, parerea dvs. este importanta si va influenta definirea setului final de criterii care ar putea fi utilizat de autoritatile de management. Un astfel de set, in versiunea sa finala, va fi de asemenea propus:

  • Comisiei Europene, pentru adoptarea acestora drept criterii suplimentare pentru proiectele finantate de UE.
  • Altor regiuni europene si proprietari de programe, pentru a avea o evaluare uniforma, comuna a proiectelor de economie circulara in Europa.

Va rugam sa analizati  tabelul cu propunerea de criterii de evaluare pentru proiectele de economie circulara din documentul atasat, iar apoi sa completati chestionarul on-line pana la data de 11 mai 2018; In functie de rezultatele discutiei, lista finala a criteriilor de evaluare va fi utilizata in "planul operational SCREEN" al regiunilor participante (deschis si pentru regiuni externe) si va fi propusa Comisiei Europene pentru adoptarea acesteia in evaluarea proiectelor H2020 pentru economie circulara.

Tabel criterii de evaluare

Link chestionar on-line



Toate stirile »