Noutati
ADR Nord-Est partenera intr-un nou proiect transnational dedicat inovarii
02/10/2009Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est participa, ca partener, alaturi de alte 12 organizatii din Austria, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Italia, Romania, Slovenia si Croatia, in cadrul proiectului “Agentii ce sprijina valoarea sistemelor de inovare in economiile locale si regionale” finantat de Programul de Cooperare Transnationala Sud-Est Europa.
Conferinta de lansare oficiala a proiectului a avut loc pe data de 14 septembrie 2009 la Ancona, Italia, ocazie cu care s-a semnat Acordul de Parteneriat, a fost facuta o prezentare a proiectului, a strategiei de implementare si a actiunilor concrete pe care acesta se concentreaza.
Scopul proiectului este de a defini traseele si abordarile functionale pentru promovarea retelelor de inovare si antreprenoriale din regiunile partenere.
Obiectivul global vizat este de a contribui la construirea unui “sistem de inovare transnational” incepand cu valorificarea rezultatelor proiectului anterior Asviloc si pana la bunele practici ale Strategiilor Regionale de Inovare, actionand asupra cadrului institutional si a resurselor umane.
Astfel, proiectul va contribui la cresterea rolului agentiilor pentru dezvoltare de a dezvolta sistemul de inovare regional ca si o interfata de promovare a inovarii implicand actorii relevanti din domeniu si facandu-i sa lucreze intr-un cadru larg si omogen pe baza unei strategii regionale de inovare pe termen lung.
Factorii de competitivitate depind de capacitatea de a crea un mediu favorabil pentru stimularea cresterii economice regionale si, de aceea, proiectul Asviloc Plus isi propune sa faca din regiunile implicate actori mult mai receptivi la inovare, creand un cerc virtuos in care noile idei – pe de o parte – si cererea de de noi solutii, de cealalta parte, sa constituie motorul care sa propulseze inovarea catre directiile identificate.
Zona tinta vizata este preponderent dominata de catre IMM a caror capacitate de inovare este mult mai redusa decat a intreprinderilor mari. Proiectul doreste sa puna baza unui cadru calificat si functional care sa motiveze si sa stimuleze IMM in directia inovarii si sa le aduca mai aproape de rezultatele concrete ale activitatilor de cercetare-dezvoltare.
In mod concret, proiectul intentioneaza sa creasca nivelul competentelor, aptitudinilor si pregatirii personalului agentiilor pentru dezvoltare pe aspecte legate de inovare, sa imbunatateasca managementul inovarii prin planificare transnationala si evaluare specifica a serviciilor de inovare adresate in mod specific si testate pe IMM precum si cresterea capacitatii institutionale la nivel regional si local in ceea ce priveste implementarea politicilor si programelor care sprijina inovarea.
Pentru atingerea scopului si obiectivului propuse, proiectul isi va desfasura activitatile pe o perioada de 36 de luni si va beneficia de un buget de 2.352.941,19 Euro. Liderul acestui proiect este Agentia pentru Dezvoltare Regionala a Regiunii Marche – Sviluppo Marche SpA, Italia.
Parteneri in cadrul proiectului se impart in doua categorii si anume:
- Parteneri beneficiari ai FEDR (din State Membre ale UE)
• CONSVIPO – Consortiul pentru Dezvoltarea Polesinei – Italia
• INFORMEST – Centrul de Servcii si Documentare pentru Cooperare Economica Internationala, Italia
• AWS - Austria Wirtschaftsservice – Austria
• VEDA - Agentia de Dezvoltare Economica din Varna, Bulgaria
• ANATOLIKI - Agentia de Dezvoltare a Thessalonikului de Est - Anatoliki SA, Grecia
• ANRO - Agentia de Dezvoltare Regionala Rodopi SA (ANRO), Grecia
• STRIA - Agentia Sud-Transdanubiana de Inovare Regionala, Ungaria
• ADR Nord-Vest - Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Romania
• ADR Celje - Agentia de Dezvoltare Regionala Celje Ltd, Slovenia
- Parteneri din tari IPA (tari candidate beneficiare de fonduri din cadrul Instrumentului de Pre-Aderare):
• IDA - Agentia Istarska Razvojna, Croatia
• HRAST - Agentia pentru Dezvoltare Vukovar, Croatia