Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Castigatori concurs start-up

05/04/2016

Proiectele castigatoare din cadrul concursului “Ai o idee? Te ajutam sa iti faci o afacere!” organizat Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, sunt:

1. “BIOPRODUCTIE HOLBOCA S.R.L” – initiator: Marian Curmei, S.C. Level 91 UP S.R.L.

2. “ECO ROUTE - Retea interurbana de statii pentru incarcarea gratuita a autovehiculelor electrice” – initiator: Alexandru Ciaglic

3. “Laborator Manufacturare Biocosmetice «ROUA DIMINETII»” – initiator: Simona Barna

4. “Cabinet de practica independenta a profesiei de asistent medical generalist” – initiator: Lorelay Ionescu

Concursul “Ai o idee? Te ajutam sa iti faci o afacere!” a fost realizat in continuarea evenimentului “Startup Europe Week: Am o idee! – Am si o afacere?” organziat de ADR Nord-Est la Piatra Neamt, in luna Februarie 2016. Ambele proiecte fac parte din initiativa Directiei de Comunicare, Cooperare si Dezvoltarea Afacerilor din cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, de a incuraja si sprijini mediul antreprenorial local.

Prin aceste actiuni, dar si prin multe altele ce vor urma in perioada 2016 – 2020, ADR Nord-Est doreste sa dezvolte spiritul antreprenorial in regiune, sa incurajeze si sa sprijine dezvoltarea abilitatilor manageriale ale noilor generatii de intreprinzatori, sa dezvolte si sa sprijine structuri de dezvoltare a mediului de afaceri local, sa facilitize parteneriate cheie si sa introduca concepte de afaceri de succes, cu rezultate demonstrate si in alte regiuni sau tari.

Etapa I – Evaluarea ideii de afacere

Procedura:

Toate studiile de oportunitate inaintate pana la termenul limita al apelului (i.e. 15 martie 2016) au intrat in procesul de evaluare, fiind analizate de catre comisia de specialitate a ADR Nord-Est in conformitate cu criteriile de concurs anuntate. A fost urmarit modul in care initiatorii au prezentat:

a. o descriere a produselor/ serviciilor pe care intentioneaza sa le realizeze;

b. modul in care intentioneaza sa produca respectivele produse/servicii;

c. modul in care intentioneaza sa vanda respectivele produse/ servicii;

d. o demonstratie rezonabila a faptului ca exista o piata de desfacere/cerere pentru produsul sau serviciile pe care le ofera – prin date statistice si/sau sondaje de opinie si/sau opinii ale expertilor si/sau din alte surse de informatii, inclusiv (dar nu exclusiv) presa (generalista sau de specialitate);

e. segmentul de piata pe care intentioneaza sa il deserveasca;

f. pozitionarea produselor/serviciilor lor pe piata, comparativ cu alte produse/servicii deja existente din aceeasi categorie; diferentierea fata de concurenta.

In plus, a fost acordata prioritate proiectelor cu:

- potential ridicat de piata, cel putin la nivel regional in special afaceri cu posibilitate de extindere (cu potential de dezvoltare pe un areal geografic largit, cel putin la nivel de regiune si/sau care pot fi replicate in locatii multiple);

- un model de afacere sustenabil, cu impact pozitiv asupra mediului – care are in vedere gestionarea atenta a costurilor si pastrarea acestora la limite minime, urmareste eficienta in procesul de productie sau livrare servicii, cu impact cat mai mic asupra mediului (economie circulara, bio-based, shared production etc.);

- model de afacere competitiv si cu elemente de inovare – care are in vedere oferta concurentiala si face tot posibilul sa identifice metode inovative de diferentiere, adaugand plus valoare produselor/serviciilor oferite (inovare la nivel de produs, de proces de productie, inovare sociala), si cu potential de finantare din surse multiple; patentarea este in mod special incurajata si apreciata.

- domeniu de activitate conex sectoarelor prioritare din strategia regionala de specializare inteligenta (RIS3) (e.g. agro-food, textile, IT&C, energie, protectia mediului si gestionarea deseurilor precum si sanatate, in special "healthy ageing”).

Etapa II – Acordarea de consultanta si promovarea proiectelor castigatoare

Proiectele selectate urmeaza a intra in faza de consultanta personalizata, care urmareaste:

 - acordarea de sprijin pentru realizarea planului de afaceri (business model, plan de marketing si comunicare, parteneriate strategice si internationalizare)

- integrarea noilor afaceri (in curs, sau in stadiu de proiect) in contextul competitiv al regiunii, in concordanta cu prioritatile de dezvoltare economica si sociala ale regiunii, prin:

- deschidere spre parteneriate/colaborari de tip 4D Helix (i.e. colaborare cu administratia publica, mediului academic si de cercetare, societate civila, comunitatile locale etc.)

- deschidere spre parteneriate cros-sectoriale si interregionale (aceste parteneriate se pot limita la transferul de informatii si de cunostinte, sau pot ajunge pana la parteneriate comerciale pe termen lung)

- cooperare si asociere in cadrul unor lanturi valorice (verticale sau orizontale).

In perioada 11 – 15 aprilie 2016, castigatorii urmeaza a fi invitati individual la sediul ADR Nord-Est, pentru o prima discutie pe proiect (la o data ce va fi stabilita de comun acord) si pentru stabilirea unui calendar comun de interventie, cu urmatoarele etape:

1. Business modelling (partea I + II):

- Vlad Gliga, ADR Nord-Est

2. Plan de Marketing si Comunicare (partea I + II):

- Agatha Filimon, ADR Nord-Est

- Andra Costin, ADR Nord-Est

3. Parteneriate strategice si internationalizare:

- Lucian Sandu, ADR Nord-Est

- Cosmin Cristal, ADR Nord-Est

4. Pregatire pentru finantare:

- Liliana Baicu, ADR Nord-Est

5. Evaluare finala:

- Gabriela Macoveiu – ADR Nord-Est

NOTA : In acest sens, initiatorii proiectelor castigatoare sunt invitati sa transmita prin e-mail, la adresa vlad.gliga@adrnordest.ro, o propunere referitoare la o data din intervalul 11 – 15 aprilie 2016, la care prefera sa aiba loc aceasta intalnire.

In functie de necesitate si de oportunitate, in proiect vor fi implicati si experti externi (din mediul academic si privat local si international).

Din momentul intrarii in programul de mentorat, toate proiectele vor fi incluse in activitatile de promovare de profil ale ADR Nord-Est.



Toate stirile »