Noutati
Un program pilot in spatiul european - colaborarea dintre Regiunea Nord-Est din Romania si Regiunea Olanda de Nord
17/09/2015Reprezentantii Aliantei Provinciilor din Olanda de Nord (SNN) si ai Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est au initiat in primavara acestui an o misiune de explorare a posibilitatilor de cooperare intre cele doua regiuni mentionate, cu rezultate reciproc avantajoase. „Din start am convenit ca dorim aceasta colaborare ca o apropiere efectiva, o cunoastere reciproca, o fructificare inteligenta a oportunitatilor si o abordare realista a intereselor viitoare. Credem ca aprofundarea integrarii europene trebuie sa includa si aceasta modalitate: 2 sau 3 regiuni din tari diferite, sa construiasca un PROGRAM COMUN DE DEZVOLTARE, de aceea aducem in atentia Comisiei Europene initiativa noastra pentru a fi evaluata si dezvoltata ulterior” a declarat Dl Vasile Asandei, Director general al ADR Nord-Est.
La o prima evaluare, se poate observa ca in cele doua regiuni exista un potential complementar de dezvoltare: pe de o parte o regiune bogata, cu resurse pentru export de capital si de know-how cum este Olanda de Nord iar pe de alta parte o regiune cu nevoi de dezvoltare mari, cu resurse umane, naturale, de infrastructura si chiar strategice insuficient valorificate cum este Regiunea de Nord-Est a Romaniei. In ambele regiuni exista insa oameni si institutii dornice si capabile sa puna in opera un astfel de program in respectul profund al valorilor europene si umplerea lor de continut.
Pentru inceput au fost folosite resursele proprii ale celor 2 regiuni, apelandu-se la instrumentele de sprijin disponibile. Cu sprijinul reprezentantilor ADR Nord-Est inclusiv ale Biroului ADR Nord-Est Bruxelles, Dl Willem Reek, seful Departamentului de Strategii SNN, a elaborat un Plan de actiune pe termen scurt (perioada iulie-noiembrie 2015), iar la finalul lunii august 2015 au fost aprobate doua aplicatii TAIEX Regio Peer to Peer pentru organizarea:
- unei vizite de lucru a 3 reprezentanti ADR Nord-Est in Olanda de Nord, in perioada 29 septembrie - 2 octombrie 2015;
- unei vizite de lucru a 3 reprezentanti ai Olandei de Nord in Regiunea Nord-Est Romania, in perioada 26 - 30 octombrie 2015.
Pentru ca acest proiect sa aiba succes, vor fi necesare mult mai multe resurse. Desigur aceste resurse vor veni in primul rand din cele doua regiuni, dar partenerii isi doresc ca Uniunea Europeana sa dezvolte instrumente mai puternice de sprijin si pentru astfel de initiative.
De aceea, pe masura ce demersul a inaintat si a fost facut cunoscut stakeholderilor regionali, nationali si europeni, a primit semnale de sutinere din partea comisarului european pentru politici regionale, doamna Corina Cretu, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Ministerului Fondurilor Europene.
In anul 2014, Olanda conducea detasat topul investitiilor straine directe (ISD) in Romania, cu aproximativ 15.000 milioane euro investiti, reprezentand 25% din totalul ISD la nivel national, cele mai mari investitii fiind in intreprinderi greenfield. Insa cea mai mare parte a acestor investitii greenfield se concentreaza in regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru, Vest si Sud-Muntenia, Regiunea Nord-Est nereusind sa atraga pana in prezent decat investitii de amplitudine modesta.
Investitori precum ARCELORMITTAL TUBULAR PRODUCTS SA (Iasi, Neamt), CERAMICA SA (Iasi), S.C. ELMET INTERNATIONAL S.R.L (Bacau) isi dezvolta permanent afacerile in Regiunea Nord-Est. Dar eforturile de a crea un mediu investitional stabil si atractiv trebuie intarite, motiv pentru care initiativa ADR Nord-Est se subsumeaza si acestui obiectiv ambitios.
Proiectul este asumat cu mult entuziasm de Dl Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est care, in perioada urmatoarea va face o vizita la Bruxelles pentru a avea o discutie pe elemente concrete cu doamna Comisar Corina Cretu, privind PROGRAMUL COMUN DE COOPERARE si sprijinul pe care Comisia il poate acorda.