Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Gala Descopera Nord-Est

16/12/2019

Joi, 12 decembrie 2019, la Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iasi, a avut loc Gala Descopera Nord-Est, eveniment organizat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, prin Centrul Europe Direct Nord-Est, din cadrul Centrului Regional de Studii Nord-Est si in parteneriat cu S.C. Cotnari S.A., Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi si Asociatia Culturala Euro-Est Alternativ. Evenimentul, ajuns la cea de-a patra editie anul acesta, este dedicat dezvoltarii Regiunii de Nord-Est a Romaniei ca destinatie turistica de excelenta, prin consolidarea colaborarii diferitelor paliere de factori interesati, din sfera publica si privata.

In deschiderea evenimentului, cuvantul de bun-venit a fost rostit de catre domnul Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est, urmat de domnul Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iasi, domnul Constantin Butnariu, reprezentant al SC Cotnari SA si doamna Roxana Pintilescu, Director Centrul Regional de Studii Nord-Est, din cadrul ADR Nord-Est. Moderatorii evenimentului au fost dna Irina Pacurariu, realizator si producator TVR si dl Lect. univ. dr. Mihai Bulai, Prodecan Facultatea de Geografie si Geologie, U.A.I.C. Iasi

In continuarea manifestarii, a avut loc conferinta cu titlul „Patrimoniul Cultural Regional, oportunitate pentru dezvoltarea economica durabila”, dedicata atat autoritatilor, cat si specialistilor in turism din domeniul privat, interesati de perfectionarea continua si colaborare. Conferinta a asigurat cadrul schimbului de experienta intre specialisti in domeniul turismului si patrimoniului cultural, prin prezentarea unor modele de buna practica din Romania, Italia si Republica Moldova, precum si identificarea in parteneriat a unei perspective viabile pentru dezvoltarea si promovarea destinatiilor din Regiunea Nord-Est in cadrul unui proiect comun, integrat – denumit „Descopera Nord-Est“. Doamna Roxana Pintilescu a prezentat Planul Regional de Actiune in Promovarea si Protejarea Patrimoniului Cultural - SHARE, precum si cateva initiative ale agentiei, destinate incurajarii, dezvoltarii si promovarii turismului regional: proiectele Roots, Your Local Guide si Restart. Din panelul conferintei, au facut parte: domnul Simion Giurca, Consultant Asociatia „Timisoara Capitala Culturala”; dna Olesea Vulpe, Sef Departament Promovarea Turismului, in cadrul Agentiei pentru Investitii a Republicii Moldova; dna Chiara Dall Aglio, Director Organizatia de Management a Destinatiei Umbria Green (teleconferinta); dl Alex Filip, Manager Casa Filip si creator Bucuresti City App; dl Alin Patru, Presedinte Europe Now; dna Raluca Filip, brand pilot Enduro Ranch, dl. Constantin Butnariu, Director Revista Turism Life; dna dr. Iulia Dragut, Presedinte A.C.E.E.A.

Conferinta face parte din proiectul „SHARE – Sustainable approach to cultural Heritage for the urban Areas Requalification in Europe”, finantat prin Programul INTERREG EUROPE, prin care s-a elaborat Planul Regional de Actiune pentru Promovarea si Protejarea Patrimoniului Cultural in Regiunea Nord-Est . Planul contine peste 60 de noi initiative in domeniul patrimoniului cultural, ce vor fi implementate de catre municipiile resedinta de judet, implicate in proiect, bazate pe studii de caz, modele de buna practica, un sondaj de opinie aplicat la nivel regional pe mai mult de 1500 de turisti, rezidenti si firme relevante, precum si un studiu de benchmarking privind politicile si instrumentele existente in domeniu.

In partea a doua a manifestarii, a avut loc „Gala turismului Descopera Nord-Est - inovarea in proiectele de patrimoniu cultural”. Aceasta sectiune a constat intr-o conferinta denumita „Descopera Nord-Est – urmatoarea ta destinatie de vacanta”, in cadrul careia s-a prezentat o parte importanta a ofertei turistice a autoritatilor si asociatiilor din Regiunea Nord-Est. Din panelul acestei sectiuni, au facut parte: dl Lect. univ. dr. Mihai Bulai, Prodecan Facultatea de Geografie si Geologie, U.A.I.C. Iasi; dra Viorela Chiperi, Manager Asociatia Tinutul Zimbrului; dl Daniel Gavriloaia, Presedinte al Asociatiei Valea Ozanei; dna Madalina Armeanu, reprezentant Asociatia MONTPESA; dna Mona-Magdalena Tiganus, Director executiv Directia Dezvoltare Turistica si Guvernanta Corporativa, Consiliul Judetean Neamt; dl Gheorghe Nita, Vicepresedinte Consiliul Judetean Suceava; dl Petrica Ariciuc, Presedinte Asociatia Tara Dornelor; dl Eugen Turcanu, Director Directia Servicii Publice, Sport si Agrement Botosani.

In cadrul evenimentului, s-au constituit trei grupuri de lucru, avand fiecare cate o tema de cercetare ce urmeaza a fi dezvoltate in cursul anului 2020. Temele de lucru au fost propuse sub forma unor produse turistice integrate pentru Regiunea Nord-Est a Romaniei: turismul activ si de wellness, ruta Cucuteniana – rute culturale tematice; rolul turismului sustenabil in dezvoltarea comunitatilor.

Din dorinta de a oferi recunoasterea cuvenita actorilor regionali care, prin activitatea desfasurata, isi aduc aportul la dezvoltarea turistica a nord-estului Romaniei, evenimentul a prilejuit gala de premiere a autoritatilor, organizatiilor si companiilor care promoveaza turismul si care au derulat proiecte de succes in anul 2019. Au fost acordate 16 trofee atat autoritatilor care au contribuit in mod semnificativ la dezvoltarea turismului, cat si actorilor privati cu contributii notabile la noi directii de promovare regionala, astfel: Primaria Municipiului Iasi, Consiliul Judetean Suceava, Consiliul Judetean Neamt, Aeroportul International Iasi, Aeroportul International „Stefan cel Mare” Suceava, Aeroportul International „George Enescu” Bacau – un proiect al Consiliului Judetean Bacau, WISE Travel; TVR Iasi pentru emisiunea „Descriptio Moldavie”; Asociatia de Promovare a Vaii Somuzului; Asociatia pentru Promovarea Turismului Bucovina; Asociatia Tinutul Zimbrului; Asociatia Valea Ozanei; Asociatia MONTPESA; Asociatia Tara Dornelor; Parcul Regional de Agrement Turistic si Sportiv CORNISA Botosani; Revista Turism Life.

La loc de cinste in cadrul Galei, s-a aflat expozitia de gastronomie moldoveneasca, ca element de patrimoniu cultural extrem de important pentru turism. Expozitia s-a axat pe bucataria traditionala pe de o parte, si pe gastronomia profesionista si a cuprins:

- un moment in stil traditional, organizat de producatorii locali si gospodarii Asociatiei de Promovare a Vaii Somuzului, de SC RAITAR SRL Suceava, Asociatia Valea Ozanei, Pensiunea Agroturistica La Mosie Nemtisor, Neamt si SC „Nea Ion Macelaru” Targu Neamt.

- o expozitie a bucatarilor profesionisti care au inclus meniu traditional moldovenesc in restaurantele in care activeaza. Expozitia a fostcoordonata de dna dr. Iulia Dragut, Presedinta Asociatiei Culturale Euro-Est Alternativ, impreuna cu bucatarii profesionisti (Gigi Fedeles, Liviu Hutanu, Ionut Antohi, Liviu Turcanu, Lupu Andrei, Neculai Ciulu, Remus Iascu, Romeo Lucian Smith, Codrut Rusu, Ciprian Savin, Adrian Cojocaru, Adrian Lucian Sipoteanu, Constantin Agape, Alexandru Sbancu, Constantin Cretu, Cristi Zamfir, David Ioan, Dragos Andrei Bani, Elena Padurariu, Mihaela Ulman, Catalin Saveliu), de la restaurante din Iasi- La Castel, Centrul Vechi, Cavalerul Medieval, Gustar,Zaria, Red Cube .

In incheierea acestei editii, a avut loc un spectacol cu momente artistice reprezentative, ilustrand traditii, obiceiuri si valori autentice nationale. Spectacolul a fost oferit de Ansamblul Floricica de la Munte al Centrului pentru Culturasi Arte „Carmen Saeculare” Neamt si de Ansamblul Strajerii din Dolhesti, al Primariei Dolhestii Mici, Suceava.

Evenimentul face parte din initiativa Descopera Nord-Est, care vizeaza dezvoltarea turismului din Regiunea Nord-Est prin punerea in valoare a patrimoniului cultural si constientizarea operatorilor din turism privind potentialul deosebit al acestuia.

Transmitem multumirile noastre pentru promovare partenerilor media ai evenimentului: TVR Iasi, CNS TV Roman, Iasi TV Life, Tele Moldova, Radio Romania Iasi, Viva FM, Radio Hit Iasi, Zile si Nopti, Evenimentul Regional al Moldovei, Buna Ziua Iasi, Desteptarea - Bacau, Crai Nou Suceava, Revista InSociety Iasi; Revistele Femeia, Ioana si ViVA; Jurnalul National. La acestea se adauga blogul CalatoresteCuMine.ro, proiectul complex de promovare turistica a tarii noastre - ZigZag prin Romania si prestigioasa publicatie National Geographic Romania.


10.12.2019

Gala Descopera Nord-Est, organizata de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, prin Centrul Europe Direct Nord-Est, a ajuns la cea de-a patra editie anul acesta si este o manifestare complexa si ambitioasa, dedicata dezvoltarii Regiunii de Nord-Est a Romaniei ca destinatie turistica de excelenta, prin consolidarea colaborarii diferitelor paliere de factori interesati, din sfera publica si privata. Co-organizatorul evenimentului este S.C. Cotnari S.A., iar partenerii traditionali sunt Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi si Asociatia Culturala Euro-Est Alternativ.

Gala Descopera Nord-Est, editia 2019, va avea loc in data de 12 decembrie 2019, intervalul orar 11.30 – 20.00 la Palatul Culturii din Iasi, o locatie simbolica pentru Moldova, regiunea istorica a Romaniei.

Manifestarea este extrem de ampla si va cuprinde 2 evenimente:

1. conferinta „Patrimoniul Cultural Regional, oportunitate pentru dezvoltarea economica durabila”, dedicata actorilor regionali implicati in sectorul turistic, ce promoveaza si fructifica potentialul patrimoniului cultural material si imaterial al acestei regiuni. Conferinta va asigura cadrul schimbului de experienta intre specialisti in domeniul turismului si patrimoniului cultural, prin prezentarea unor modele de buna practica din Romania, Italia si Republica Moldova si identificarea in parteneriat a unei perspective viabile pentru dezvoltarea si promovarea destinatiilor din Regiunea Nord-Est in cadrul unui proiect comun, integrat – denumit „Descopera Nord-Est“.

Unul din obiectivele acestei conferinte il reprezinta instruirea continua si asigurarea unui cadru de colaborare pentru experti in exploatarea durabila a patrimoniului cultural in vederea dezvoltarii si promovarii turismui. Speakeri cu un inalt nivel de expertiza vor sustine prezentari si exemple practice pe tema managementului eficient al patrimoniului cultural de catre organizatiile de management al destinatiei, promovarii turismului, dezvoltarii unui brand turistic, proiectelor cu finantare nerambursabila, organizarii evenimentelor, turismului gastronomic, de aventura, rutelor culturale. Conferinta face parte din proiectul SHARE – Sustainable approach to cultural Heritage for the urban Areas Requalification in Europe”, finantat prin Programul INTERREG EUROPE prin care s-a elaborat Planul Regional de Actiune pentru Promovarea si Protejarea Patrimoniului Cultural in Regiunea Nord-Est. Planul contine peste 60 de noi initiative in domeniul patrimoniului cultural ce vor fi implementate de catre municipiile resedinta de judet implicate in proiect, bazate pe studii de caz, modele de buna practica, un sondaj de opinie aplicat la nivel regional pe mai mult de 1500 de turisti, rezidenti si firme relevante, precum si un studiu de benchmarking privind politicile si instrumentele existente in domeniu.

2. „Gala turismului Descopera Nord-Est - inovarea in proiectele de patrimoniu cultural”. Gala reprezinta in plus un manifest pentru „Unitatea in diversitate”, motto-ul Uniunii Europene, indemnand la cunoasterea si pretuirea patrimoniului national si a acelor trasaturi care ne fac unici in context european. Aceasta sectiune va consta intr-o conferinta pe teme de turism in care se va prezenta oferta turistica a asociatiilor din regiunea Nord-Est, un atelier de lucru si o premiere a celor mai activi promotori ai turismului din Regiunea Nord-Est. Gala Turismului are ca obiectiv constituirea unui spatiu de dezbatere, in care vom colabora in vederea creionarii unei strategii integrate de promovare a regiunii, prin identificarea principalelor avantaje competitive si circuite turistice, avand ca scop final conturarea unui brand regional puternic si competitiv. Prin aceasta actiune vor fi recunoscute eforturile promotorilor turismului regional si vom celebra valorile patrimoniului cultural intr-un moment festiv, de bilant, oportun pentru planificarea directiilor de dezvoltare a turismului regional.

Aceasta editie urmareste consolidarea unui parteneriat regional prin inlesnirea colaborarii intre stakeholderi din industria HORECA din intreaga regiune, reprezentanti ai administratiei publice locale, centre si institutii de cultura, reprezentanti ai mediului academic, organizatii si asociatii care activeaza in domeniul turismului si patrimoniului cultural, precum si mass-media locala, regionala si nationala. „Gala turismului Descopera Nord-Est - inovarea in proiectele de patrimoniu cultural” va fi finantata prin proiectul Centrul EUROPE DIRECT 2018-2020/17, beneficiind de sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Program:

Centrata pe formarea si perfectionarea continua a specialistilor si a parteneriatelor din turism, Gala Descopera Nord-Est a perfectionat un format complex ce consta intr-o conferinta la nivel inalt, cu lectori experti in turism, urmata de sesiuni de lucru si networking (conform agendei).

Din dorinta de a oferi recunoasterea cuvenita actorilor regionali care, prin activitatea desfasurata, isi aduc aportul la dezvoltarea turistica a nord-estului Romaniei, evenimentul prilejuieste gala de premiere a organizatiilor sau companiilor care promoveaza turismul si care au derulat proiecte de succes in anul 2019.

Un rol important in manifestare il va avea expozitia de gastronomie moldoveneasca, ca element de patrimoniu cultural extrem de important pentru turism. Expozitia se va desfasura in doua momente:

- un moment in stil traditional, organizat de producatorii locali si gospodarii Asociatiei de Promovare a Vaii Somuzului, de SC RAITAR SRL Suceava, Asociatia Valea Ozanei, Pensiunea Agroturistica La Mosie Nemtisor Neamt si SC „Nea Ion Macelaru” Targu Neamt.

- o expozitie a bucatarilor profesionisti care au inclus meniu traditional moldovenesc in restaurantele in care lucreaza. Expozitia va fi coordonata de dna dr. Iulia Dragut,Presedinta Asociatiei Culturale Euro-Est Alternativ, impreuna cu bucatarii profesionisti (Gigi Fedeles, Hutanu Liviu, Ionut Antohi, Liviu Turcanu, Lupu Andrei, Neculai Ciulu, Remus Iascu, Romeo Lucian Smith, Rusu Codrut, Savin Ciprian, Adrian Cojocaru, Adrian Lucian Sipoteanu, Agape Constantin, Alexandru Sbancu, Constantin Cretu, Cristi Zamfir, David Ioan, Dragos Andrei Bani, Elena Padurariu, Mihaela Ulman, Catalin Saveliu)) de la restaurantele din Iasi (La Castel, Centrul Vechi, Cavalerul Medieval, Gustar, Zaria, Red Cube) si

In incheierea acestei editii, va avea loc un spectacol cu momente artistice reprezentative, ilustrand traditii, obiceiuri si valori autentice nationale. Spectacolul va fi oferit de Ansamblul Floricica de la Munte al Centrului de Cultura si Arte Carmen Saeculare, Neamt si de Ansamblul Strajerii din Dolhesti al Primariei din Dolhestii Mici, Suceava.

Descarca agenda eveniment

--------------------

Din editiile anterioare:

Intregul demers Descopera Nord-Est, in frunte cu acest eveniment emblematic, porneste de la ideea ca turismul prezinta un potential valoros de dezvoltare a economiilor locale, regionale si nationale. Istoria, traditiile, gastronomia, bogatia naturala si culturala a acestei regiuni merita promovate si concentrate intr-o destinatie turistica de marca, competitiva pe plan european si mondial.

Cele trei editii anterioare ale evenimentului s-au bucurat de participarea a peste 2500 de persoane, specialisti si public larg deopotriva. Inca de la prima editie, aceasta manifestare a beneficiat de sprijinul autoritatilor si de implicarea activa a stakeholderilor din domeniul turismului, din toate cele sase judete ale Regiunii Nord-Est: universitati, reprezentanti ai APL, de la nivel judetean si local – primarii, consilii judetene; camere de comert si industrie; grupuri de actiune locala, asociatii de promovare a turismului, centre de informare turistica; centre culturale si centre pentru conservarea si promovarea traditiilor, ansambluri folclorice, artisti folk, teatre, muzee; Asociatia Nationala a Agentiilor de Incoming, ANTREC; organizatii nonguvernamentale de sprijin in promovarea diferitelor destinatii din regiune si organizatii de tineret; reprezentanti ai mediului academic, cercetarii si inovarii; reprezentanti din industria HORECA; agentii de incoming, dar si producatori locali, artizani, specialisti in gastronomie traditionala si ambasadori locali. De asemenea, cu ocazia fiecarei editii, s-au incheiat parteneriate media cu mass-media locala, regionala si nationala.



Toate stirile »