Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Comisia Europeana a lansat un nou instrument de sprijinire a invatarii reciproce intre autoritatile de mediu

04/10/2017

In urma revizuirii implementarii politicii in domeniul protectiei mediului (EIR), Comisia Europeana a lansat un nou proces de imbunatatire a implementarii politicii si legislatiei europene in domeniul mediului in statele membre UE. Adoptat la 3 februarie 2017, pachetul EIR include 28 de rapoarte de tara care caracterizeaza punctele forte, oportunitatile si punctele forte nationale si propuneri de actiuni de imbunatatire. De asemenea, Comisia a rezumat concluziile politice, a examinat tendintele comune in domenii precum calitatea aerului, gestionarea deseurilor si economia circulara, calitatea apei si protejarea naturii si biodiversitatii si a prezentat recomandari tuturor statelor membre. EIR identifica, de asemenea, o serie de "cauze fundamentale" privind implementarea scazuta in administratia publica, inclusiv capacitatea si calitatea furnizarii de servicii. Aplicarea deplina a legislatiei UE in domeniul mediului ar putea salva economiei UE aprox. 50 de miliarde de euro in fiecare an referitor la costurile din domeniile sanatate si mediu.

Pentru a sprijini autoritatile nationale, regionale si locale din statele membre ale UE, Comisia Europeana a stabilit un nou instrument practic care faciliteaza invatarea reciproca intre autoritatile de mediu. O capacitate administrativa suficienta, in special competente si expertiza, este necesara pentru a asigura o buna aplicare a legislatiei de mediu. Noul program TAIEX-EIR Peer 2 Peer ofera sprijin personalizat autoritatilor din statele membre care pun in aplicare politica si legislatia in domeniul mediului. Membrii pot beneficia direct de experienta colegilor din alte tari si regiuni. In toata Europa, exista mii de experti publici care lucreaza in cadrul autoritatilor de mediu care poseda o cunostinte vaste si un know-how nepretuit. Instrumentul TAIEX-EIR Peer 2 Peer va contribui la schimbul de bune practici privind implementarea si guvernanta in domeniul mediului intre statele membre. Acesta utilizeaza bine cunoscutul instrumentul TAIEX pe care Comisia l-a aplicat cu succes de peste 20 de ani in politica de extindere si de vecinatate si, mai recent, in politica de coeziune prin programul TAIEX-REGIO P2P.



TAIEX-EIR Peer 2 Peer este un program bazat pe cerere. Orice autoritate nationala, regionala sau locala care are nevoie de consiliere si indrumare cu privire la bunele practici de implementare si guvernanta intr-unul din domeniile mentionate in rapoartele tarilor EIR poate face o cerere. TAIEX poate organiza urmatoarele activitati de sprijin:

  • misiuni de experti din partea autoritatilor publice din domeniul mediului catre organizatia solicitanta;
  • vizite de studiu ale angajatilor organizatiei solicitante catre o institutie a altui stat membru pentru a invata de la colegii si colegii sai;
  • ateliere de lucru la nivel national sau european.

TAIEX-EIR Peer 2 Peer organizeaza si acopera deplasarile, cazarile si diurna pentru expertii care calatoresc in misiuni sau pentru ateliere, precum si deplasarile si cazarea pentru participantii la vizitele de studiu.

Comisia incurajeaza autoritatile sa trimita cereri. Ele pot fi trimise cu usurinta online si vor fi procesate rapid. Mai multe informatii, date de contact si link-ul pentru aplicatiile online sunt disponibile aici.

TAIEX se bazeaza pe o vasta baza de experti publici. Expertii care lucreaza pentru o administratie locala, regionala sau nationala a statelor membre UE pentru implementarea politicii si legislatiei UE in domeniul mediului, care au aprobarea organizatiei si sunt dispusi sa impartaseasca cunostintele si experienta lor cu colegii, sunt invitati sa se inregistreze in baza de date a expertilor TAIEX, specificand cuvantul cheie TAIEX EIR P2P.

Pentru mai multe detalii accesati pagina dedicata: http://ec.europa.eu/environment/eir/p2p/index_en.htm



Toate stirile »