Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Inspiratie pentru tranzitia catre economia circulara in Regiunea Nord-Est

15/01/2019

Cea de-a doua publicatie elaborata in cadrul proiectului RETRACE, „Ghidul bunelor practici – Abordari sistemice pentru o economie circulara” (“Good Practices Guide: Systemic Approaches for a Circular Economy”) este disponibila acum si cuprinde modele ce promoveaza implementarea abordarii sistemice ca metodologie utila in procesul de dezvoltare a politicilor locale in sprijinul tranzitiei catre economia circulara.

Cartea urmareste sa clarifice influenta Bunelor Practici din domeniul economiei circulare pentru cerintele dezvoltarii durabile si cum inconsistentele sau provocarile politice pot primi raspuns prin implementarea unor astfel de exemple. Principala intrebare la care dorim sa raspundem prin aceasta publicatie este „cum poate diseminarea eficienta a bunelor practici sa-i ajute pe managerii de politici publice in luarea deciziilor pentru a defini o directie clara pentru economia circulara in regiunile lor?” Volumul ofera un spatiu generos unui numar de bune practici selectate in perioada de implementare a proiectului care trateaza majoritatea barierelor comune identificate de partenerii de proiect, precum si metodologiei de selectie a acestor cazuri. Autorii considera ca aceste exemple pot sprijini toti actorii implicati in procesele de elaborare a politicilor sa incurajeze implementarea eficace a tranzitiei catre economie circulara.

“Good Practices Guide: Systemic Approaches for a Circular Economy”, editata de Agnese Pallaro si Amina Pereno, din cadrul Departamentului pentru Arhitectura si Design al Politehnicii din Torino, lider al proiectului, a rezultat in urma unei ample cercetari si a dialogului cu o serie de inovatori si manageri de politici publice din Europa. Aceasta activitate a urmarit sa stabileasca un cadru comun privind provocarile actuale in domeniul politicilor publice, iar actorii implicati au contribuit cu perspective diferite prin prisma eforturilor pe care le depun pentru a transforma regiunile lor:

  1. Sprijinirea colaborarii dintre sectoare
  2. Cresterea gradului de implicare si de cunostinte a actorilor privind economia circulara
  3. Reglementari (politice) in domeniul economiei circulare
  4. Masuri (politice) „croite” pentru economia circulara
  5. Politici de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor si a pietei pentru activitati economice circulare
  6. Politici ce vizeaza IMM-urile si micro-manufacturarea

Doua modele din Regiunea Nord-Est sunt incluse in acest volum: Brikston Construction Solutions si Katty Fashion, pentru masurile pe care le pot inspira ca raspuns la provocarile marcate de colaborarea dintre sectoare si pentru eforturile de a sprijini dezvoltarea pietei pentru activitati economice circulare.
Lucrarea este astfel rezultatul unei calatorii inspirate de experientele diferitelor regiuni implicate in proiect si a celor care promoveaza modelul durabil al economiei circulare in comunitatile lor. Totodata, publicatia se bucura si de recunoasterea finantatorului, a Programului de Cooperare Interregionala Interreg Europe, care explica in paginile cartii rolul proiectului in contextul Platformelor de Invatare de Politici (Policy Learning Platforms) si a procesului de cooperare interregionala.

Impreuna cu autorii externi proiectului RETRACE, reprezentanti ai organizatiilor partenere au contribuit la elaborarea acestei lucrari prin identificarea, selectarea si descrierea bunelor practici din regiunile lor si nu numai: POLITO si Regiunea Piemont (Directia pentru Sistemul Regional de Competitivitate) din Italia, Azaro Foundation si BEAZ (Tara Bascilor, Spania), Scoala Superioara pentru Tehnologii Industriale Avansate si Asociatia pentru Mediu si Siguranta (Regiunea Nouvelle Aquitaine, Franta), Oficiul Guvernamental pentru Dezvoltare si Politica Europeana de Coeziune (Slovenia) si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (Romania).

„Ghidul bunelor practici – Abordari sistemice pentru o economie circulara” (“Good Practices Guide: Systemic Approaches for a Circular Economy”)



Toate stirile »