Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Specializarea inteligenta - asul din maneca Regiunii Nord-Est

14/06/2017

Smart Regions 2.0 Conference, cea de-a doua editie a evenimentului Regiuni inteligente la nivel inalt, care a avut loc la Helsinki, in perioada 1-2 iunie, a oferit autoritatilor nationale si regionale posibilitatea de a impartasi experienta cu privire la modul in care a fost implementata specializarea inteligenta in tarile si regiunile lor. In 2014, strategiile de specializare inteligenta au fost introduse in politica de coeziune a Uniunii Europene ca baza pentru investitiile in cercetare si inovare. Ca rezultat, peste 120 de strategii au fost stabilite pentru a modela investitiile din 2014-2020.

Prin delegatia prezenta la Helsinki, condusa de Gabriela Macoveiu, Director Comunicare, Inovare si Cooperare Externa, Regiunea Nord-Est a fost, pentru a doua oara, singura regiune reprezenta la acest eveniment major dedicat RIS3 in Europa (din 120 de regiuni).

In deschiderea evenimentului, Vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a declarat: "Specializarea inteligenta ofera regiunilor ocazia de a se concentra pe puncte forte pe care le au in domeniul inovarii, stimuland astfel, atat obtinerea de rezultate concrete din cercetare, cat si prosperitatea locala. Aceasta conferinta ne ofera prilejul de a trece in revista progresele inregistrate in implementarea strategiilor noastre de specializare inteligenta. De asemenea, Planul de investitii pentru Europa - Fondul european pentru investitii strategice a demonstrat rezultate tangibile mobilizand donatorii si acoperind decalajele Fondurilor Structurale. O noua propunere este sub evaluarea Parlamentului UE."

Comisarul European pentru politica regionala, Corina Cretu a adaugat: "Specializarea inteligenta impulsioneaza competitivitatea regiunilor, sprijinindu-le in identificarea resurselor, elaborarea de strategii de investitii si gasirea de oportunitati pentru parteneriate de tip public-privat. Intr-o economie globalizata, ea reprezinta un instrument esential pentru ca fiecare regiune sa se dezvolte prin fortele proprii, cu ajutorul inovarii. Desi multi inca cred ca S3 este o alta casuta pentru a avea acces la fondurile UE, acum, regiunile chiar sunt mai bine pregatite sa colaboreze cu mediul academic, cu intreprinderile si cu societatea civila. S3 a impins regiunile sa isi planifice mai bine investitiile, intr-un orizont relativ incert dupa 2020. Nu fiecare regiune poate deveni un Silicon Valley, dar fiecare regiune poate beneficia de globalizare cu un bun RIS3."

Printre lectiile invatate pana acum din proiectarea si implementarea S3, s-au conturat:

  • Importanta transparentei. Actorii regionali trebuie sa stie cine primeste ce si de ce. Proiectele sunt finantate pe baza meritelor, nu a puterii de lobby.
  • Abordarea incluziva - RIS3 trebuie elaborate intr-un parteneriat incluziv, guvernat de meritocratie si transparenta. Grupurile de lucru nu ar trebui sa fie pline de Autoritati de Management si de autoritati publice locale, ci de o structura incluziva (persoane intersesate noi).
  • Importanta conducerii - Se doreste a fi evitata situatia in care autoritatea publica conduce totul, fiind preferabila o conducere participativa, in care guvernele regionale si alte parti interesate se consulta in stabilirea regulilor.

Intre exemplele de buna practica la nivelul UE, prezentate in plen si apreciate de audienta, s-au remarcat:

  • Tara Bascilor - RIS3 foarte buna, realizata dupa principiul “Practica ceea ce predici”, intr-un mod participativ si transparent de design. Asociatiile de clustere si universitatile joaca un rol important.
  • Moravia de Sud, Cehia - Organismele publice de leadership reprezentative coopereaza in sectorul public, functioneaza parteneriate public-private si se solicita feedback permanent de la localnici
  • Regiunea Nord-Est, Romania – apreciata pentru implicarea universitatilor si incurajarea acestora de a-si asuma rolul de tranzitie (alaturi de educatie si cercetare).
  • Tabara de Inovare a Universitatii din Cardiff (un lant de cercetare in valoare de 300 de milioane de lire).

***

In Regiunea Nord-Est, prin intermediul RIS3, se creeaza, se transfera si se transpune in practica inovatie de o maniera sistemica, in principal in patru sectoare-cheie – sectorul agroalimentar, confectii-textile, IT&C si biotehnologii. Aceste domenii regionale de specializare inteligenta transforma resursele locale in produse cu valoare adaugata ridicata, au efecte de antrenare si multiplicare asupra celorlalte ramuri ale economiei regionale, sunt inalt competitive pe plan mondial si asigura premisele unui profil sustenabil economiei regionale.

Participarea la Conferinta “Regiuni inteligente” de la Helsinki a oferit ocazia delegatiei regionale din Nord-Est-ul Romaniei de a impartasi experienta in implementarea propriei Stratregii RIS3, de a permite promotorilor de proiecte sa invete din experienta altor regiuni si de a gasi parteneri de cooperare in intreaga UE in sectoarele comune de specializare sectoriala prioritare si nu numai.



Toate stirile »