Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Planul de mobilitate urbana durabila pentru Polul de Crestere Iasi

28/03/2016

Importanta unui sistem de transport european durabil si modernizat ca baza pentru dezvoltare ulterioara, dimensiunea urbana a acestuia, a fost evidentiata de Comisia Europeana (CE) prin acordarea unei atentii desebite acestui element in Strategia Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii. In acest context, pentru a se asigura o traiectorie sustenabila a dezvoltarii zonelor urbane europene, Comisia a solicitat tarilor membre participarea la realizarea unei mobilitati urbane competitive in vederea utilizarii eficiente a resurselor.

Romania a subscris acestui demers, Guvernul Romaniei si Comisia Europeana convenind ca este prioritara dezvoltarea planurilor de mobilitate urbana durabila (PMUD). Pentru dezvoltarea unui  cadru suport al proiectelor de transport urban ce urmeaza a fi finantate prin Programul Operational pentru Dezvoltare Regionala pentru perioada 2014-2020, in aprilie 2014, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei  Publice a incheiat un acord cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si a fost lansata o licitatie privind elaborarea Planurilor de mobilitate urbana durabila pentru cei 7 poli de crestere stabiliti conform HG 998/2008: Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara si pentru aglomeratia Bucuresti-Ilfov.

Pentru Polul de Crestere Iasi, castigatorul desemnat a fost consortiul germano-roman din a carui componenta fac parte PTV Transport Consult GmbH (Germania), Transport Technologie-Consult Karlsruhe GmbH (TKK) (Germania), PTV Planung Transport Verkehr AG (Germania) si SEARCH CORPORATION SRL (Romania).

Planul de mobilitate urbana este complementar Planului Urbanistic General (P.U.G.) si Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbana (SIDU), fiind instrumentul de planificare strategica teritoriala prin care este corelata dezvoltarea spatiala a localitatilor si a zonei metropolitane a acestora cu nevoile de mobilitate si transport ale indivizilor si afacerilor din orase si din imprejurimile lor, in atingerea acestui deziderat fiind utilizate modele matematice prin intermediul unui program software de simulare.

Structurat pe 3 perioade de interventie – 2016-2018, 2019-2023 si 2024-2030, planul de interventie prevazut de forma finala a PMUD prevede investitii totale de cca 375 milioane euro in domenii precum structura institutionala si intarirea capacitatii administrative, transportul public -integrat, eficient si accesibil, incurajarea deplasarilor cu bicicleta, reteaua rutiera/stradala - utilizarea eficienta a spatiului public, reorganizarea circulatiei, imbunatatirea sigurantei si a conditiilor de mediu, implementarea unei politici de parcare eficiente si integrate, intermodalitate, managementul mobilitatii, logistica urbana, sporirea integrarii intre planificarea urbana si a transporturilor in zone cu nivel ridicat de complexitate.

In demersurile sale de informare si consultare publica, Primaria Municipiului Iasi a organizat in 15 martie 2016 o dezbatere publica a PMUD Iasi.

Documentul este supus in prezent avizarii de mediu.

Pentru cei interesati, documentul este accesibil pe adresele:
-    Primariei Municipiului Iasi
-    Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi
-    Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Iasi (acolo unde gasitit si versiunile anterioare ale PMUD Iasi, precum si o aplicatie utilizata in consultarea publica)



Toate stirile »