Noutati
Campania de sensibilizare 'Toleranta si fenomenul migrationist in Europa' - Dezbatere demonstrativa la Colegiul National 'Calistrat Hogas', Piatra Neamt
26/04/2016Centrul de Informare Europe Direct Nord-Est , cu sprijinul structurii gazda, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, si in parteneriat cu Colegiul National „Calistrat Hogas” Piatra Neamt, organizeaza in aceasta perioada, campania de sensibilizare „Toleranta si fenomenul migrationist in Europa”. Aceasta campanie se desfasoara sub egida si cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti si va beneficia de promovare in mass media locala.
Obiectivul general al initiativei este cunoasterea fenomenului migrationist in complexitatea lui, analizarea strategiilor europene de solutionare a crizei, dar si stimularea reflectiei asupra atitudinilor individuale de adoptat in acest context.
Actiunea cuprinde dezbateri demonstrative cu public si concursuri, implicand liceenii din Piatra Neamt si avandu-i ca principali actori pe membrii cluburilor locale de dezbateri. Evenimentele aduc in atentia opiniei publice urmatoarele teme:
- „Migratia, provocarea secolului in Europa”;
- „Criza imigrantilor. Drepturi, libertati si obligatii sociale”;
- „Rolul Uniunii Europene in politica internationala”;
- „Cum pot contribui imigrantii la reconstructia europeana”.
Primul eveniment din aceasta serie a avut loc joi, 21 aprilie, si a fost gazduit de Colegiul National „Calistrat Hogas” Piatra Neamt. La dezbaterea demonstrativa in format World Schools au luat parte aproximativ 60 de elevi de liceu, iar combatante au fost doua echipe de „debateri” din clubul coordonat de doamna profesoara Petra Lostun. In fata publicului prezent, elevii au supus polemicii puncte de vedere variate si contradictorii, precedate de expuneri bine documentate ale fenomenului migrationist, dovedind o foarte buna cunoastere a acestuia, dar si aptitudini argumentative si persuasive.
Dezbaterile academice de tip World Schools reprezinta unul din cele mai raspandite formate de dezbatere in acest moment. Acesta prevede trei vorbitori de fiecare echipa, cu doua echipe intr-o dezbatere. Aceste doua echipe sunt numite formal Guvern si Opozitie. Temele sunt propuse intr-o forma specifica, incepand cu formula „Acest Parlament crede ca ...”. Avand la origine formatul Australian Parliamentary si inspirandu-se din dezbaterile parlamentare, formatul a capatat popularitate odata cu infiintarea Campionatului Mondial de Dezbateri Academice. Principiul confruntarii dintre Guvern si Opozitie sta la baza functionarii acestui format, care, la fel ca si intr-o dezbatere parlamentara, se desfasoara in jurul unei teze (motiuni) propuse de catre echipa Guvernului.
Campania „Toleranta si fenomenul migrationist in Europa” va continua cu o serie de evenimente in cadrul zilelor aniversare ale Colegiul National „Calistrat Hogas”, pe parcursul lunii mai 2016.
Galerie foto si articol disponibile pe paginile web si FB ale Centrului Europe Direct Nord-Est, la adresele: