Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Programul de lucru al Comisiei pentru 2021 - de la strategie la transpunere in practica

21/10/2020

Comisia Europeana a adoptat in data de 19 octombrie, programul sau de lucru pentru 2021, menit sa faca Europa mai sanatoasa, mai echitabila si mai prospera, accelerand totodata transformarea sa pe termen lung intr-o Europa mai verde, care sa fie pregatita pentru era digitala. Acesta contine noi initiative legislative circumscrise tuturor celor sase ambitii emblematice mentionate in Orientarile politice ale presedintei von der Leyen si urmeaza primului sau discurs privind starea Uniunii. In paralel cu indeplinirea prioritatilor stabilite in acest program de lucru, Comisia va continua sa depuna toate eforturile pentru a gestiona criza si pentru a spori rezilienta economiilor si a societatilor Europei.

Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, a declarat: „ Prioritatea noastra absoluta va ramane in continuare salvarea vietilor si a mijloacelor de subzistenta amenintate de pandemia de COVID-19 . Am obtinut deja rezultate considerabile, dar Europa nu este inca in afara pericolului, fiind puternic afectata de cel de al doilea val. Toti trebuie sa ramanem vigilenti si sa ne intensificam actiunile. Comisia Europeana isi va continua eforturile de a asigura un viitor vaccin pentru europeni si de a ajuta economiile noastre sa se redreseze, prin intermediul tranzitiei verzi si digitale.”

Maroš Šefčovič, vicepresedintele pentru relatii interinstitutionale si prospectiva, a declarat: „ Concomitent cu asigurarea faptului ca Europa poate gestiona pandemia si impactul sau devastator, continuam, de asemenea, sa desprindem invataminte din criza. Prin urmare, prioritatile stabilite in acest program de lucru vor contribui nu numai la realizarea redresarii Europei, ci si a rezilientei noastre pe termen lung – prin intermediul unor solutii adaptate exigentelor viitorului in toate domeniile de politica. In acest scop, vom utiliza in mod optim previziunile strategice, precum si principiile noastre privind o mai buna legiferare, bazate pe date concrete si transparente, eficiente si adaptate pentru viitor.”

Transpunerea in practica a prioritatilor UE

Programul de lucru al Comisiei pentru 2021 prevede trecerea de la strategie la transpunerea in practica pentru toate cele sase prioritati politice. Acesta confirma hotararea Comisiei de a conduce dubla tranzitie verde si digitala – o sansa unica de a depasi situatia de fragilitate provocata de criza si de a revitaliza Uniunea.

1. Pactul verde european

Pentru ca Europa sa devina neutra din punct de vedere climatic pana in 2050, Comisia va prezenta un pachet de masuri menite sa permita reducerea emisiilor cu cel putin 55 % pana in 2030. Pachetul de masuri va acoperi o gama larga de politici – de la sursele regenerabile de energie la principiul „eficienta energetica pe primul loc”, performanta energetica a cladirilor, precum si destinatia terenurilor, impozitarea energiei, partajarea eforturilor si comercializarea certificatelor de emisii. Un mecanism de ajustare la frontiera a emisiilor de dioxid de carbon va contribui la reducerea riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon si va asigura conditii de concurenta echitabile prin incurajarea partenerilor UE sa isi sporeasca nivelul de ambitie in materie de clima. In plus, Comisia va propune masuri de punere in aplicare aplanului de actiune al Europeiprivind economia circulara, a Strategiei UE privindbiodiversitatea si a Strategiei „De la ferma la consumator”.

2. O Europa pregatita pentru era digitala

Pentru a transforma deceniul care vine in deceniul digital al Europei, Comisia va prezenta o foaie de parcurs cu obiective digitale pentru 2030 clar definite, referitoare la conectivitate, la competente si la serviciile publice digitale. In centrul atentiei se vor afla dreptul la viata privata si la conectivitate, libertatea de exprimare, libera circulatie a datelor si securitatea cibernetica. Comisia va legifera in domenii privind siguranta, raspunderea, drepturile fundamentale si aspectele referitoare la date ale inteligentei artificiale. In acelasi spirit, Comisia va propune un sistem european de identificare electronica. Printre initiative se va numara si o actualizare a noii Strategii industriale pentru Europa, care sa tina seama de impactul pandemiei de COVID-19, precum si o propunere legislativa de imbunatatire a conditiilor de munca ale lucratorilor de pe platforme.

3. O economie in serviciul cetatenilor

Pentru a se asigura ca criza sanitara si economica nu se transforma intr-o criza sociala, Comisia va prezenta un plan de actiune ambitios pentru a pune in aplicare pe deplin Pilonul european al drepturilor sociale , asigurandu-se ca nimeni nu este lasat in urma pe drumul catre redresarea Europei. Comisia va prezenta, de asemenea, o noua Garantie europeana pentru copii, care sa asigure accesul la servicii de baza, cum ar fi asistenta medicala si educatia pentru toti copiii. Pentru a sprijini economiile noastre si a consolida uniunea economica si monetara, Comisia va revizui cadrul de gestionare a intrarii in dificultate a bancilor din UE, va lua masuri de stimulare a investitiilor transfrontaliere in UE si va intensifica lupta impotriva spalarii banilor.

4. O Europa mai puternica pe scena internationala

Comisia se va asigura ca Europa joaca un rol esential in aceasta lume fragila, inclusiv prin faptul ca se va afla in prima linie a eforturilor mondiale pentru a garanta un vaccin sigur si accesibil pentru toti. Comisia va propune o comunicare comuna privind consolidarea contributiei UE la un multilateralism bazat pe norme , un parteneriat reinnoit cu vecinatatea noastra sudica si o comunicare privind Arctica. De asemenea, Comisia va prezenta o noua abordare strategica de sprijinire a dezarmarii, a demobilizarii si a reintegrarii fostilor combatanti . O comunicare privind ajutorul umanitar al UE va explora noi modalitati de colaborare cu partenerii nostri si cu alti donatori.

5. Promovarea modului nostru de viata european

Tinand seama de pandemia de COVID-19, Comisia va propune construirea unei Uniuni Europene a sanatatii mai puternice, in special prin consolidarea rolului agentiilor existente si prin instituirea unei noi agentii pentru cercetarea si dezvoltarea avansata in domeniul biomedical . Comisia va prezenta o noua strategie pentru viitorul spatiului Schengen, pentru a mentine si a imbunatati functionarea acestuia. Noul pact privind migratia si azilul va fi urmat de o serie de propuneri de masuri referitoare la migratia legala, inclusiv un pachet de masuri referitoare la talente si competente. Printre alte elemente se numara un plan de actiune impotriva introducerii ilegale de migranti, precum si o strategie privind returnarea voluntara si reintegrarea durabile. Comisia va continua sa consolideze uniunea securitatii, prin combaterea terorismului, a criminalitatii organizate si a amenintarilor hibride. Comisia va prezenta, de asemenea, o strategie cuprinzatoare privind combaterea antisemitismului.

6. Un nou elan pentru democratia europeana

Pentru a construi o uniune a egalitatii, Comisia va prezenta noi strategii privind drepturile copilului si ale persoanelor cu handicap, precum si o propunere de combatere a violentei bazate pe gen. Comisia va propune, de asemenea, extinderea listei de euro-infractiuni pentru a include toate formele de infractiuni motivate de ura si de discursuri de incitare la ura. Comisia va propune norme mai clare privind finantarea partidelor politice europene si va lua masuri de protejare a jurnalistilor si a societatii civile impotriva abuzului de procedura. O viziune pe termen lung pentru zonele rurale va propune actiuni care sa valorifice pe deplin potentialul acestor regiuni.

Date fiind caracterul pe termen lung si natura transformatoare a initiativelor planificate, este mai important ca oricand sa se legifereze cu o eficacitate maxima si tinand seama de viitor. Comunicarea privind o mai buna legiferare, care urmeaza sa fie prezentata, va reinnoi atentia acordata acestor aspecte. Viitoarea comunicare se va concentra asupra simplificarii si a reducerii sarcinii administrative, in special prin introducerea abordarii numarului constant („one-in-one-out”). Platforma „Pregatiti pentru viitor” va sprijini Comisia in realizarea acestui obiectiv, deosebit de necesar in urma pandemiei de COVID-19. Pentru a obtine rezultate pe teren, Comisia isi va intensifica, de asemenea, activitatile de comunicare, Conferinta privind viitorul Europei jucand un rol central in aceasta privinta.

Anexa 1 la programul de lucru pentru 2021 contine lista completa a celor 44 de noi obiective de politica circumscrise celor sase ambitii emblematice.

Sursa: Comisia Europeana



Toate stirile »