Noutati
Programul Comun de Specializare Inteligenta Olanda de Nord - Romania de Nord-Est incepe sa capete contur
12/10/2015Vizita reprezentantilor ADR Nord-Est in Olanda de Nord a inceput la sediul Asociatiei Provinciilor de Nord (SNN), localizat in orasul Groningen. Cu acest prilej Dl Director general Eise van der Sluis, Dl Albert Haan, Manager de proiect si Dl. Vasile Asandei, director general al ADR Nord Est au reiterat scopul si principiile de baza pe care partenerii le vor avea in vedere in elaborarea programului comun de lucru: obtinerea unei schimbari valorice a regiunilor de dezvoltare, definirea unor procese si proiecte interconectate, gestionarea programului printr-un comitet de coordonare cu reprezentare din ambele regiuni, din toate categoriile de actori (societate civila, mediul de afaceri, sectorul cunoasterii si administratia publica).
Dl. Vasile Asandei a facut o scurta prezentare a Regiunii de Nord Est din Romania si a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala.
Dl Willem Reek, Lead Strategist a prezentat strategia de specializare inteligenta a Regiunii Olanda de Nord, subliniind faptul ca analiza a pornit de la identificarea nevoilor si provocarilor societale, dupa care s-au identificat impreuna cu grupurile de lucru regionale acele domenii de activitate in care investitiile pot avea cat mai multe efecte secundare prin dezvoltarea de legaturi inter sectoriale (sanatate, educatie, securitatea hranei, energie si apa). Punerea in practica a strategiei s-a facut prin elaborarea Agendei de Inovare RIS3 pentru Olanda de Nord (NIA).
Dna Gabriela Macoveiu, Director Cooperare si Dezvoltarea Afacerilor din cadrul ADR Nord-Est a prezentat mecanismul de elaborare si domeniile de specializare inteligenta ale Regiunii Nord Est din Romania. Partenerii au analizat cele doua strategii si au concluzionat ca cele doua strategii sunt comparabile, atat ca domenii (agroindustrial, biotehnologii, textile si TIC), cat si ca metode de actiune propuse (valorizarea talentelor si diseminarea cunoasterii din cercetare si inovare), de aceea pot fi create legaturi intre regiuni. Aceasta inseamna, identificarea partenerilor potriviti pentru initiativele concrete si programarea acestora.
Dl Luc Husman, Manager Program (Sef AMPOR pentru Regiunea de Nord a Olandei) a prezentat elementele principale din NIA, accentuand rolul SNN si eforturile depuse inclusiv pe langa autoritatile nationale pentru a asigura o buna corelare (domenii de interventie si surse de finantare) intre NIA si Programele Operationale si a crea un sistem cuprinzator de sprijin pentru inovare, bazat pe colaborare si acord fin intre instrumente si informatiile transmise grupurilor tinta. Mecanismul de gestiune si monitorizare prezentat, bazat pe retele si bazele de date existente este de altfel primul punct de interes comun agreat de cele doua parti ca element necesar in cadrul programului.
Vizitele in teren au cuprins apoi prezentari si dezbateri cu promotorii unor initiative de specializare inteligenta din Olanda de Nord, constituindu-se ca punct de plecare pentru definirea modelelor de afaceri si a lanturilor valorice de interes comun.
Prima vizita a fost la Noorden Duurzaam, asociatie care stimuleaza modelarea lanturilor valorice in regiune. Mecanismul utilizat este cel al meselor (parteneriatelor) sectoriale, tematice, de lant valoric sau de zona geografica in care experti, consultanti, ONG-uri, institutiile cunoasterii, autoritatile publice sau simplii cetateni coopereaza sistematic pentru a defini impreuna proiecte de dezvoltare sustenabile aliniate cu agenda Comisiei Burtland (autorii conceptului de dezvoltare durabila).
Toate mesele au trei elemente comune: sunt democratice, unice si independente. Ele sunt organizate pe trei paliere: teme de interes, sectoare de activitate economica si zone geografice, rezultatul comun al acestor mese fiind promovarea proiectelor de interes pentru regiune.
Un exemplu interesant prezentat de Dl Dirkjan Bours, Membru al Bordului, este cel al mesei betonului, al carui obiectiv a fost acela de reducere a nivelului de deseuri solide rezultate din constructii. Pentru solutionarea acestei probleme, producatorul de betoane, procesatorul de deseuri solide, industria de prelucrare, universitatea si autoritatea publica locala s-au implicat. Beneficiile acestei cooperari: deseurile din constructii sunt valorificate la un nivel superior (nu doar downcycling), toti actorii de pe acest lant valoric au devenit parteneri, universitatea a dezvoltat si brevetat un nou material de constructie - betonul granular, industria prelucratoare a dezvoltat sistemul logistic de colectare, procesatorul de deseuri solide a dezvoltat productia, producatorul de betoane a acceptat sa prezinte si sa promoveze in randul clientilor acest nou material de constructie, iar primaria l-a experimentat cu succes in realizarea unor lucrari de constructie.
Ca facilitator, Durzhaam a asigurat derularea procesului de dialog intre parteneri. Succesul acestui sistem de organizare regionala se bazeaza pe schimb de informatii si incredere intre liderii de opinie care impartasesc preocupari comune pentru provocari societale, teme, sectoare sau zone geografice. ADR Nord-Est si SNN au agreat ca acest mecanism sa fie vehicolul/mtodologia pe care se va asigura implicarea actorilor din cele doua regiuni interesati sa dezvolte proiecte de economie circulara. Acest concept al „meselor” ar reprezenta de fapt o imbunatatire consistenta a principiului parteneriatului aplicat si in Regiunea de Nord Est.
Prezentarea sectorului de sanatate a avut loc la Institutul European pentru Cercetare in Biologia Imbatranirii (ERIBA). Infrastructura fizica a acestui centru medical universitar a fost dezvoltata prin POR 2007-2013 in Groningen pe o suprafata de 1km².
Nevoia dezvoltarii acestui centru a fost identificata de Reteaua de Imbatranire Sanatoasa din Olanda de Nord. Proiectele de dezvoltare au implicat noi procese si infrastructura de cercetare pentru stimularea industriei alimentare si a sectorului de sanatate care au avut urmatoarele teme de baza: viata sanatoasa, tehnologia medicala, stiintele vietii, alimentatie si nutritie, ingrijire si tratare. Pentru aceasta retea, au semnat un acord de parteneriat o universitate medicala (35,000 studenti anual), 4 universitati pentru stiintele aplicate (45,000 studenti anual) si autoritati publice locale (3 provincii si 4 orase mari).
ERIBA furnizeaza cercetare bazata pe cerere in domeniul carbohidratilor si sanatatii, interactionand intens cu companiile din Regiunea Olandei de Nord pentru a le afla nevoile de dezvoltare si a elabora proiecte aplicate. Agenda strategica a Retelei include tehnologia alimentelor (fiziologia, nutritia, laborator hrana vie), procesarea hranei(logistica, livrare, protejare sanatate mediu), tehnoligii senzoriale (diagnosticare, biotehnologie, senzori pentru stil nutritional). Practic in Olanda de Nord fiecare provincie a regiunii are o specializare pe sectorul agrofood sau de biotehnologii (predominanta fiind fie productia agricola ecologica, fabricarea de produse alimentare bio, valorificarea plantelor tehnice si deseurilor alimentare in productia de energie sau fabricarea materialelor bio non agricole). Companiile interactioneaza cu expertii centrului ( profesori ai universitatilor de stiinte aplicate, care sunt la curent cu serviciile oferite de centru si rezultatele cercetarilor), vin cu propuneri de proiecte, acestea sunt evaluate dupa care se demareaza cercetarea si implementarea industriala. Drepturile de proprietate intelectuala sunt negociate de la inceput (cota de repartitie pentru fiecare partener de proiect sau conditiile cesionarii unui drept exclusiv).
Dl Doede Binnema, Lector pentru Ingredienti si Sanatate si-a incheiat prezentarea subliniind importanta circulatiei cunoasterii de la educatie catre industrie prin cercetarea aplicata si inapoi.
A urmat o discutie legata de interesul prezentat de domeniul sanatatii cu accent pe importanta imbatranirii sanatoase, a alimentatiei corecte si a posibilitatilor de colaborare intre cele doua regiuni pe aceste teme.
Ultima vizita a fost in Stenden in orasul Emmen. Principalele obiective ale acestui centru complex de cunoastere(infrastructura a cunoasterii, ofera legaturi pentru formarea de lanturi valorice si retelizare, furnizeaza coaching pentru inovare si facilitati pentru transfer tehnologic) este de a crea noi locuri de munca si a creste oportunitatile de angajare in regiune. Cum? Printr-o potrivire a ofertei fortei de munca cu facilitatile de productie, crearea unor noi forme de angajare, incurajarea climatului inovativ si a inovarii in general.
Dl Roel Folkersma , a prezentat activitatile Centrului de Inovare in Chimie. Prioritatile acestui centru de cercetare sunt pentru chimia verde, produsele biocompozite, materialele bioplastice si fibrele organice. Interesante au fost nu doar laboratoarele de incercari in care filarea, extruderea, imprimarea 3D a polimerilor sustenabili si materialelor compozite era demonstrata ci si implicarea scolilor generale in programe de practica, derulate in acest centru preocupat pentru dezvoltarea timpurie a aptitudinilor tehnice a copiilor. Centrul a gasit si oferit solutii pentru reciclare materiale plastice pe care PHILIPS le-a valorificat intr-o fabrica de masini de cafea, valorificare amidon din coji de cartofi (rezultati din fabricarea cipsurilor) prin crearea unor noi stalpi de rafrosare pentru albiile raurilor, reciclare fibre de carbon pentru mochete, etc.
La finalul acestei vizite, Dl Vasile Asandei Director general al ADR Nord-Est impreuna cu Dna Gabriela Macoveiu Director Cooperare si Dezvoltarea Afacerilor si Dl Ovidiu Savu expert Cooperare externa au punctat elementele principale care s-au desprins din exemplele prezentate si discutiile purtate.
In primul rand s-a exprimat aprecierea pentru echipa si conducerea SNN care au pregatit un program de lucru profesionist si au oferit posibilitatea unor discutii aplicate pe diferite teme de specializare.
Apoi au punctat elementele principale de la care propun sa porneasca cooperarea:
- definirea unui program de dezvoltare comun, bazat pe complementaritatile identificate in raport cu strategiile de specializare inteligenta a celor doua regiuni, avand drept tinte principale valorificarea cunoasterii si stimularea inovarii in companii;
- sistemul de gestionare si de monitorizare al RIS 3 Olanda de Nord va fi utilizat drept reper pentru implementarea programuluide dezvoltare comun;
- crearea in Regiunea de Nord Est Romania, cu sprijinul SNN Olanda (coaching), a sistemelor parteneriale de tipul maselor din Noorden Duurzam; mesele vor coopera in oglinda si se vor focusa pe proiecte comune;
- dezvoltarea unui set de proiecte focusat pe cresterea competitivitatii si valorificarea superioara a resureslor;
- modelul de afacere care trebuie avut in vedere pentru promovarea proiectelor este acela de companie leader de opinie, care are preocupari pentru inovare, pentru valorificarea rezultatelor cercetarii, si este preocupat sa contribuie la rezolvarea unor provocari societale.
- folosirea unor proiecte tip twinning intre organizatii similare.
In ceea ce priveste concluziile partenerilor olandezi, acestia au agreat propunerile facute dedelegatia ADR Nord-Est si au punctat:
- cea mai importanta realizare a partenerilor pana in prezent este mobilizarea echipelor care au demonstrat deschidere, onestitate si incredere;
- partenerii olandezi s-au bucurat sa afle opinia pozitiva despre initiativa de colaborare cu Nord-Est Romania si de la ceilalti parteneri regionali, asigurand premizele pentru sustinerea unor colaborari concrete in viitorul program de lucru comun;
- avand in vedere ca pentru implementarea unui program de anvergura trebuie cooptati cat mai multi actori relevanti, actori care au rol de expertiza dar si rol de initiativa si de suport financiar al acestora, au subliniat nevoia de a obtine angajamentul celor mai competitivi actori din Rregiunea Nord-Est capabili sa valorifice aceasta oportunitate.
Dl Director general Eise van der Sluis a subliniat disponibilitatea SNN de a contribui cu experti si parteneri in definirea programului si proiectelor astfel incat sa fie obtinute rezultate reciproc avantajoase.
Dl. Vasile Asandei a aratat ca exista un interes deosebit pentru dezvoltarea acestei colaborari. Este necesara o cunoastere si o intelegere corecta, reciproca a celor doua parti, este necesara o strategie pe termen lung dar si stabilirea unor activitati si obiective pe termen scurt si se va acorda o atentie sporita pregatirii vizitei reprezentantilor SNN in Romania.
Pentru cea de a doua vizita prin programul Taiex Regions Peer to Peer, programata sa aiba loc in Regiunea Nord-Est Romania, in perioada 26-30 octombrie 2015, s-au agreat urmatoarele aspecte: se vor face prezentari mai detaliate cu privire la activitatea celor doi parteneri ADR Nord-Est si SNN Olanda, vizitele si intalnirile se vor axa pe sectoarele agroindustrial si TIC.
In paralel se va demara pregatirea misiunilor reciproce de experti, ce ar urma sa aiba loc in perioada decembrie 2015 - ianuarie 2016 si activitatea de detaliere a elementelor principale ale programului (continut si mecansim de guvernare).
Relatiile dintre cele doua parti vor fi continuate prin consultare permanenta si agreerea pasilor urmatori.