Noutati
Comisia Europeana adopta un raport privind impactul schimbarilor demografice in Europa
17/06/2020Comisia Europeana a adoptat astazi, 17 iunie, primul sau raport de pana acum privind impactul schimbarilor demografice. Acesta prezinta factorii determinanti ai acestei schimbari pe termen lung si impactul sau in intreaga Europa. Totodata, documentul evidentiaza legaturile dintre structurile demografice, impactul crizei si capacitatea de redresare in urma acesteia.
Fisa informativa pentru Romania este disponibila aici
Dubravka Šuica, vicepresedinta pentru democratie si demografie, a declarat: „Criza a scos la lumina numeroase vulnerabilitati, unele dintre ele legate de schimbarile demografice profunde care afecteaza deja societatile si comunitatile noastre, in intreaga Europa. Aceasta dubla provocare trebuie sa contribuie la conturarea modului in care gandim asistenta medicala, serviciile sociale, bugetele publice si viata publica in urmatoarele decenii; trebuie sa ne ghideze in abordarea unor aspecte precum accesul la servicii, asistenta medicala comunitara si chiar singuratatea. In definitiv, este vorba despre modul in care traim impreuna. Este esential sa tinem cont de schimbarile demografice pentru a construi o societate mai echitabila si mai rezilienta.”
Raportul marcheaza lansarea lucrarilor privind impactul schimbarilor demografice
Raportul prezinta tendintele demografice pe termen lung din regiunile Europei: speranta de viata mai mare, rate mai scazute ale natalitatii, societati in curs de imbatranire, gospodarii de dimensiuni mai reduse si cresterea urbanizarii. El indica, de asemenea, scaderea ponderii Europei la nivelul populatiei mondiale, care se preconizeaza ca va reprezenta mai putin de 4% din populatia lumii pana in 2070. Raportul ilustreaza diferentele considerabile dintre regiuni in ceea ce priveste schimbarile demografice, precum si necesitatea de lua in considerare impactul acestora asupra cresterii si sustenabilitatii, asupra ocuparii fortei de munca, asupra sanatatii si ingrijirii pe termen lung in diferite parti ale Europei.
Raportul, care marcheaza lansarea lucrarilor Comisiei in acest domeniu, va contribui la identificarea modalitatilor in care persoanele, regiunile si comunitatile cele mai afectate pot fi sprijinite cel mai bine. Documentul va constitui de altfel baza viitoarei Carti verzi privind imbatranirea populatiei si viziunea pe termen lung pentru zonele rurale.
Raportul este completat de fise informative nationale si de o defalcare statistica completa, disponibile pe noua pagina web a Comisiei dedicata demografiei.
Pentru mai multe informatii
Raport privind impactul schimbarilor demografice
Fisa informativa, inclusiv fise informative privind evolutiile la nivel national
Document de lucru al serviciilor Comisiei care insoteste Raportul privind impactul schimbarilor demografice
Sursa: Comisia Europeana