Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Regiunea Nord-Est, promotor de bune practici in domeniul energiei durabile

02/10/2017

In perioada 3-4 octombrie 2017, in contextul proiectului EMPOWERING (finantat prin Programul Orizont 2020), ADR Nord-Est organizeaza o serie de evenimente transnationale de schimb de experienta si invatare in domeniul energiei durabile.

O delegatie europeana din regiunile Marche (IT), Istria (HR), Macedonia Centrala si Atena (partener de nivel national) (GR), Ungaria de Nord (HU), Andaluzia (Spania) si Suedia (partener de nivel national) se va deplasa in Regiunea Nord-Est, la Iasi, unde, in data de 3 octombrie 2017, va participa la seminarele transnationale privind planificarea teritoriala pentru energie durabila si adaptare la schimbarile climatice si exploatarea potentialului instrumentelor financiare inovative pentru investitiile in aceste domenii.

In data de 4 octombrie, la Roman, delegatia europeana va viziona la locul implementarii proiectele Primariei Municipiului Roman in domeniul energiei durabile si vor avea loc discutii de detaliu privind strategia, planurile, proiectele si rezultatele Romanului pentru energie durabila.

La aceste evenimente va participa si dl Dimitrios Sofianopoulos, Ofiter de Politica in cadrul DG Energy care va prezenta participantilor pozitia Comisiei Europene cu privire la instrumentele financiare care sprijina investitiile in energie durabila.

In contextul proiectului EMPOWERING, ADR Nord-Est a initiat un acord de colaborare pentru crea un Grup Local pentru Energie Durabila, la care au aderat urmatoarele localitati:

  1. Moinesti (BC)
  2. Botosani (BT)
  3. Vaslui (VS)
  4. Iasi (IS)
  5. Roman (NT)
  6. Suceava (SV)
  7. Piatra Neamt (NT)
  8. Bacau (BC)
  9. Miroslava (IS)
  10. Victoria (IS)
  11. Holboca (IS)
  12. Tomesti (IS)

ADR Nord-Est a promovat in cadrul consortiului transnational activitatile desfasurate de primariile membre ale Grupului pentru Energie Durabila din Regiunea Nord-Est, iar partenerii de proiect si-au exprimat interesul pentru a cunoaste mai multe despre proiectele Primariei Municipiului Roman .

 

CONTEXT:

Incepand cu luna februarie 2016, ADR Nord-Est implementeaza in parteneriat proiectul transnational EMPOWERING, in domeniul eficientei energetice, dedicat incurajarii si accelerarii tranzitiei catre o societate cu emisii scazute de carbon , urmarind consolidarea capacitatii reprezentantilor regionali si ai primariilor de a elabora strategii si planuri de actiune integrate pentru eficienta energetica.

Proiectul urmeaza o strategie pe 2 directii:

1. Furnizeaza autoritatilor locale si actorilor regionali know-how, metodologii si instrumente suplimentare pentru a actualiza cel putin 5 PAED-uri existente si pentru a elabora minim 5 noi PAEDC-uri si un PAEDC regional.

2. Stimuleaza capacitatea actorilor relevanti de la nivel regional sau national sa creeze mecanisme financiare mai atractive si sustenabile, care sa permita implementarea masurilor si actiunilor integrate si ambitioase in domeniul energiei, inclusiv cooperarea cu stakeholderii privati, care au capacitatea de a debloca potentialul investitional in domeniul energiei.

Ca demersuri curente, implementarea proiectului presupune:

- activitati transnationale de invatare (2017), cu diseminarea cunostintelor in Regiune:

- 3 vizite de studiu (Malmo-Suedia, Ghent-Belgia, Roman-Romania);
- 2 seminare transnationale (energie integrata si planificare teritoriala pentru energie durabila: Atena si Iasi)
- 2 ateliere peer-to-peer (formularea de instrumente financiare inovative: Sevilia si Iasi)

- instruiri la nivel regional (2017-2018):

- Program de instruire personalizat ce vizeaza consolidarea cunostintelor pentru :

- elaborarea si adoptarea de (noi) PAED/PIEE/PAEDC (3 ateliere);
- Revizuirea / actualizarea PAED aprobate/depuse in cadrul Covenant of Mayors (3 ateliere)
- elaborarea de instrumente financiare (2 ateliere)

Evenimentele din Regiunea Nord-Est marcheaza finalul Programului de Schimb Transnational, iar concluziile acestuia vor fi integrate de ADR Nord-Est intr-un document de recomandare care va orienta continutul programelor de instruire regionale ce vor fi implementate in perioada urmatoare in toate regiunile partenere.



Toate stirile »