Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Startul Regiunii Nord-Est spre competitivitate s-a dat la Iasi in cadrul Forumului Regional de Investitii

21/11/2013

Desfasurata la Iasi, in perioada 14-15  noiembrie 2013 sub titlul „Start Nord-Est 2020: Destinatia Competitivitate”, cea de-a IX-a editie a Forumului Regional de Investitii Nord-Est Romania s-a bucurat de prezenta a peste 250 participanti care au apreciat calitatea prezentarilor si importanta temelor abordate de-a lungul celor doua zile de desfasurare, cu premise bune pentru abordarea perioadei de programare 2014-2020. 

Evenimentul a fost deschis de Dl Constantin Apostol, Director General ADR Nord-Est, din discursul caruia s-au desprins cateva repere clare pentru viitoarea perioada de programare 2014-2020: daca primul exercitiu de accesare a Instrumentelor Structurale in Romania s-a axat pe coeziune (dezvoltarea infrastructurii si a utilitatilor), pentru viitoarea perioada de programare dictonul va fi competitivitatea, iar creativitatea propunerilor, dar si pragmatismul acestora vor prima in luarea deciziei de finantare. Din propunerea de parteneriat transmisa Comisiei Europene, rezulta o suma mai mare alocata Regiunii Nord-Est in urmatorii ani, ceea ce trebuie sa determine responsabilizarea tuturor factorilor implicati, atat a organismelor de gestionare a Programelor, cat si a mediului public, mediului privat si societatii civile, inclusiv prin stimularea culturii asociative intre acestia, pentru a genera o dezvoltare echilbrata. „Este foarte important sa croim bine acum, pentru ca atunci cand lucrurile se vor concretiza si vor fi puse in practica, sa functioneze bine de la inceput. Ne vor ajuta foarte mult in acest sens, atat bunele practici identificate in perioada 2007-2013, dar mai ales lectiile invatate”, a declarat Constantin Apostol.

Gazde si parteneri in organizarea evenimentului, reprezentantii administratiei publice locale din Iasi, prin vocea Presedintelui Consiliului Judetean Cristian Adomnitei si a primarului Gheorghe Nichita, au apreciat colaborarea cu ADR Nord-Est ca fiind constructiva pentru dezvoltarea intregii Regiuni, atat prin concretizarea proiectelor gratie unei munci de echipa, cat mai ales prin inducerea unui nou mod de gandire, mai transparent, mai profesionist, mai orientat spre rezultate, care, daca va fi perpetuat, va avea efecte pozitive si pe viitor. Gheorghe Nichita a subliniat ca „nu ar trebui luptat pentru o comunitate, ci pentru a dezvolta Regiunea in ansamblu prin implementarea unor proiecte strategice. Un astfel de exemplu este proiectul „Iasi- capitala culturala europeana 2021”, care nu este doar un proiect al Iasului, ci al Moldovei”. Dl Cristian Adomnitei a sustinut reintroducerea pe agenda publica a temei autostrazii Moldova-Transilvania, o disponibilitate mai mare de a investi in aeroporturi - transportul aerian fiind considerat o solutie durabila si ieftina, de a investi in sanatatea fortei de munca, dar si incurajarea unei sinergii a turismului cultural istoric intre Suceava, Neamt si Iasi.

Prezent la eveniment din partea strategului general al Romaniei pentru urmatoarea perioada de programare, Dl Alin Mitrica, Secretar de stat in cadrul Ministerului Fondurilor Europene, a declarat: „Ma bucur ca desfasurarea Forumului Regional de Investitii Nord-Est a devenit o traditie anuala, fiind in acelasi timp si un eveniment in cadrul caruia factorii administrativi, primariile si consiliile judetene din regiune, dar si cei apartinand mediului privat, au posibilitatea de a dezbate si de a identifica solutii constructive pentru dezvoltarea zonei pe care o reprezinta. Este practic un exercitiu pentru pregatirea viitoarei perioade de programare a fondurilor europene, pornind de la ideea competitivitatii si a abordarii strategice integrate teritorial si economic. Utilizarea banilor europeni intr-o maniera cat mai eficienta si cu o transparenta sporita reprezinta o prioritate guvernamentala, iar pentru autoritatile publice locale si mediul privat cea mai sigura sursa de finantare in vederea dezvoltarii.

Prima zi a evenimentului a tratat doua teme extrem de ofertante: Dezvoltarea urbana integrata  si Cercetarea aplicata si inovarea. Prezentarile privind dezvoltarea urbana, sustinute de practicieni ce au exersat in acesti ani conceptul de „proiecte integrate”,  au reliefat faptul ca elementul strategic trebuie sa fie prioritar in conturarea investitiilor care vizeaza comunitatile urbane. Ca o binevenita completare, interventia domnului Constantin Chiriac, care a manageriat cu succes proiectul  "Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007", a venit in sprijinul ideii ca dimensiunea culturala poate sustine coeziunea economica si  sociala, iar proiectul „Iasi -capitala culturala europeana 2021” are premise de succes.

In privinta cercetarii si inovarii, toti vorbitorii au subliniat necesitatea de a se face trecerea de la abordarile teoretice ale mediul academic la solutiile pragmatice, cerute de piata. Amploarea pe care a luat-o fenomenul aglomerarilor industriale de tip cluster, dar si perspectiva finantarilor viitoare pentru domeniul cercetarii, ne dau incredere ca in urmatorii ani, aceste concepte vor fi intelese si aplicate in mod mai pragmatic.

Cea de-a doua zi a fost, cu generozitate, destinata mediului de afaceri si gasirii de solutii pentru stimularea investitiilor. Fie ca a fost vorba de prezentarea strategiei de competitivitate si de prioritatile de finantare pentru urmatoarea perioada, de propuneri de solutii pentru eliminarea disparitatilor regionale, dar si de exemple ale celor care, cu eforturi si tenacitate au reusit sa se dezvolte in pofida crizei, datele prezentate au fost primite cu mult interes, iar participantii din mediul priva au inteles ca accesul la informatie proaspata, pertinenta, ce poate fi fructificata in avantajul lor, constituie prima conditie pentru stimularea performantelor. 

Feedback-ul primit denota ca evenimentul a fost apreciat de participanti ca unul pragmatic, ce iese din sfera prezentarilor optimiste sau a celor pur teoretice si recunoaste atat punctele tari ale Regiunii Nord-Est (resursa umana bine pregatita, performantele in cercetare, care trebuie fructificate mai mult in cercetare aplicata, disponibilitatea pentru investitii straine), dar si limitele sau masurile de imbunatatire (indicatorii socio-economici ne pozitioneaza inca pe ultimele locuri in Europa din punct de vedere al dezvoltarii, slaba calitate a infrastructurii de acces, alocari financiare mult prea mici in raport cu nevoile regiunii). Dar, asa cum concluziona Dragos Pislaru, Manager GEA Consulting si unul dintre moderatorii evenimentului: „Regiunea Nord-Est e mai pregatita ca oricand sa se redefineasca ca regiune. Ar fi momentul oportun sa nu ne mai axam pe ceea ce nu avem, ci sa ne concentram pe valorizarea elementelor regionale de excelenta”.



Toate stirile »