Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Comisia Europeana a adoptat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania

08/08/2014

Comisia Europeana a adoptat, in data de 6 august 2014, Acordul de parteneriat cu Romania, documentul prin care este stabilita strategia de utilizare optima, in intreaga tara, a fondurilor structurale si de investitii europene.

Acest Acord pregateste terenul pentru investirea a 23 de miliarde EUR, suma care reprezinta totalul finantarilor in cadrul politicii de coeziune in perioada 2014­2020. De asemenea, Romania primeste 8 miliarde EUR pentru dezvoltare rurala si 168 de milioane EUR pentru sectorul pescuitului si pentru cel maritim.

Investitiile UE isi propun sa atenueze somajul si sa stimuleze competitivitatea si cresterea economica prin sprijinul acordat inovarii, formarii profesionale si invatamantului in orase si in zonele rurale. De asemenea, investitiile vor promova spiritul antreprenorial, vor combate excluziunea sociala si vor contribui la dezvoltarea unei economii ecologice, in care resursele sunt utilizate eficient.

La nivelul programelor operationale, alocarile sunt urmatoarele:

Programul

Alocarea financiara pentru

perioada 2014-2020

Programul Operational Infrastructura Mare

9,41 mld. euro

Programul Operational Regional

6,7 mld. euro

Programul Operational Capital Uman

4,22 mld. euro

Programul Operational Competitivitate

1,33 mld. euro

Programul Operational Capacitate Administrativa

0,55 mld. euro

Programul Operational Asistenta Tehnica

0,21 mld. euro

Plati directe in agricultura

10 mld. euro

Programul National pentru Dezvoltare Rurala

8 mld. euro

Programul Operational Pescuit

0,17 mld. euro

Facilitatea “Connecting Europe”

1,23 mld. euro

Programele de cooperare teritoriala

0,45 mld. euro

In etapa urmatoare, Ministerul Fondurilor Europene, alaturi de celelalte Autoritati de Management, lucreaza la elaborarea Programelor Operationale, care, la randul lor vor fi transmise spre aprobare Comisiei Europene. Finalitatea procesului de negociere cu Comisia Europeana va permite transpunerea conditiilor de finantare specifice pentru fiecare domeniu in parte, in pachete informative complete dedicate potentialilor beneficiari: documente cadru de implementare, ghiduri ale solicitantului, proceduri de lucru specifice.

Acordul de parteneriat, precum si informatii actualizate despre stadiul elaborarii acestor documente de lucru, pe masura ce vor aparea, pot fi vizualizate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene: www.fonduri-ue.ro .



Toate stirile »