Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Dialog cu clusterele din Regiunea Nord-Est - parteneriat si inovare prin Clusterix 2.0

06/09/2016

A luat start in aceste zile exercitiul interactiv de benchmarking si stress testing pentru clusterele din Regiunea Nord-Est, efectuat de catre Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor (ESCA) in cadrul proiectului „ Clusterix 2.0 – Noi modele de inovare pentru parteneriate strategice de clustere”.

Desfasurat pe durata a doua luni, exercitiul ESCA urmareste realizarea unei radiografii a ecosistemului clusterelor din regiunea Nord-Est, prin identificarea profilului competitiv al acestora si a pozitionarii lor in raport cu clusterele similare din Europa si cu prioritatile de specializare inteligenta a Regiunii Nord-Est si a altor noua regiuni europene partenere in Clusterix 2.0.

Implementat in regiune de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est si finantat prin intermediul Programului de Cooperare Inter-regionala INTERREG Europe, proiectul Clusterix 2.0. are ca obiective:

  • cresterea colaborarii dintre companiile si institutiile de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) din regiune, in vederea crearii de noi lanturi valorice inter-sectoriale prin dezvoltarea de produse, procese si competente inovative bazate pe cererea pietei si crearea de noi modele de inovare bazate pe legaturi si sinergii mai concentrate intre actorii relevanti;
  • optimizarea contributiei clusterelor la specializarea inteligenta a Regiunii Nord-Est;
  • cresterea numarului de parteneriate intra- si inter-sectoriale intre clusterele din regiunile implicate in proiect, precum si dezvoltarea de parteneriate strategice inter-regionale bazate pe competentele complementare identificate prin conturarea profilului de specializare inteligenta a regiunilor partenere.

O prima intalnire pe aceasta tema intre reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est si clusterele din regiune a avut loc pe 6 iulie a.c., la Iasi, unde s-a constituit grupul regional de consultare si reflexie Clusterix 2.0., in vederea elaborarii unui Plan Regional de Actiune in domeniu. Au participat reprezentanti ai Clusterului Regional Inovativ Euronest IT&C Hub, ai Clusterului Regional Inovativ de Imagistica Moleculara si Structurala Nord-Est (IMAGO-MOL), ai clusterului textil Astrico Nord-Est, precum si ai clusterului de turism Tinutul Neamtului.

Relativ nou aparute in mediul de afaceri romanesc, clusterele sunt asociatii profesionale dezvoltate de-a lungul unui lant valoric (vertical si/sau orizontal), cu organanizare sinergica si management unic coordonat, care promoveaza unitar interesele comerciale si de dezvoltare ale companiilor membre. In momentul de fata exista noua clustere functionale in Regiunea Nord-Est, cresterea numarului si a implicarii acestora in specializarea inteligenta a regiunii fiind unul dintre obiectivele majore ale proiectului Clusterix 2.0.

Parteneri Clusterix 2.0.: ECOPLUS - Agentia pentru Afaceri a Austriei Inferioare (Austria) - Lider de proiect; Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (Romania); TIS Techno Innovation South Tyrol Scpa (Italia); Agentia Publica de Dezvoltare Regionala si Economica Vest-Panonia (Ungaria); Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii si Industriei Alimentare - INMA (Romania); Universitatea din Lund si Regiunea Skåne (Suedia); Agentia de Dezvoltare Regionala din Ostrava (Republica Ceha); Forumul pentru Crestere din Danemarca de Sud; Consiliul Regiunii Auvergne (Franta); Enterprise Flanders (Belgia).

Mai multe informatii despre acest proiect in sectiunea dedicata Clusterix 2.0.



Toate stirile »