Noutati
Turismul cultural-religios - premisa, realitate, deziderat pentru Regiunea Nord-Est
07/05/2014In cadrul Conferintei Regionale “Turismul cultural-religios in contextul dezvoltarii durabile. Actualitate si perspective”, organizata la Iasi in data de 7 mai 2014, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a marcat finalizarea proiectului international “RECULTIVATUR”.
Finantat in cadrul Programului de Cooperare Transnationala Sud-Est Europa si implementat de 14 parteneri din 7 tari, proiectul RECULTIVATUR a vizat elaborarea unui instrument pentru includerea valorilor cultural-religioase in procesul de planificare si dezvoltare a centrelor urbane si comunitatilor rurale invecinate, dar si repozitionarea turismului cultural-religios in ierarhia sectoarelor economice cu importanta strategica in dezvoltarea economiilor locale.
Cele mai semnificative rezultate ale proiectului, prezentate in cadrul conferintei au fost: inventarierea si analiza a peste 1550 de obiective de patrimoniu cultural – religios din Regiunea Nord-Est din punct de vedere al vechimii, valorii de patrimoniu, acccesibilitatii, programului de vizitare, inventarierea actorilor locali ce pot contribui la implementarea unei politici de promovare a turismului cultural religios, identificarea si promovarea pe plan extern unor exemple de buna practica din Regiunea Nord-Est: Proiectul PHARE Reabilitarea Manastirii Golia Iasi, Proiectul CBC Itinerarii cultural-religioase Vaslui-Hancesti-Leova, Proiectul IIIB CADES Drumuri spirituale sud est europene, identificarea si promovarea pe plan intern si international a produsului cultural religios Biserici si manastiri medievale in Regiunea Nord-Est, realizarea si diseminarea unor materiale promotionale: film de prezentare Regiunea Nord-Est iti imbogateste sufletul, brosura Biserici si manastiri medievale in Regiunea Nord-Est.
Evenimentul a adus laolalta peste 70 de participanti, parteneri internationali ai proiectului, agentii de turism, agenti economici din tara si din strainatate in scopul de a facilita cooperarea intre acestia si de a evalua perspectivele de imbunatatire ale pietei de incoming pentru turismul cultural religios din Nord-Est-ul Romaniei. Conferinta va fi completata in perioada 7-9 mai de o sesiune B2B – ce va oferi posibilitatea companiilor straine ce promoveaza obiective si servicii turistice, agentiilor de turism si tour‐operatorilor, sa stabileasca contacte si sa evalueze perspectivele de cooperare cu companii similare din Regiunea Nord‐Est, dar si de un Educational & Press tour – dedicat tur operatorilor si presei specializate, oferindu-le acestora posibilitatea de a experimenta itinerariul de turism cultural religios Manastiri si cetati medievale, produs promovat de ADR Nord‐Est in cadrul proiectului RECULTIVATUR.
„Turismul s-a aflat dintotdeauna printre prioritatile noastre strategice. Atat in perioada de preaderare, cit si prin Programul Operational Regional s-au realizat ample investitii finantate din fonduri europene pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu si a serviciilor conexe. Si pentru perioada 2014-2020, perspectivele sunt incurajatoare. Viitorul Program Operational Regional va pune la dispozitia celor intersati o alocare nationala de aprox 316 mil Euro pentru dezvoltarea patrimoniului natural si cultural. Dar, pentru a spori rezultatele economice obtinute din turism in aceasta regiune trebuie sa ne propunem la nivel strategic, acele proiecte care completeaza zestrea regionala a obiectivelor de patrimoniu de interes national si care pot fi incluse imediat in itinerarii turistice” a declarat Constantin Apostol, Director General ADR Nord-Est.
Raport final Educational & Press tour + B2B Workshop