Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Inovare si responsabilitate in asigurarea sustenabilitatii evenimentelor organizate in centrele istorice si urbane

14/01/2014

E:\ZEN\ZEN ROLL UP.jpg Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est implementeaza incepand cu 1 ianuarie 2012 un proiect transnational finantat in cadrul Programului de Cooperare Interregionala INTERREG IVC - proiectul ZEN – „Retea de evenimente cu impact zero asupra patrimoniului cultural”, care vizeaza dezvoltarea unei metodologii de reducere a impactului evenimentelor si a festivalurilor organizate in centrele istorice, prin prisma mobilitatii, transportului, deseurilor si resurse lor utilizate.

In perioada 9-13 Decembrie, in Regiunea Nord-Est s-au organizat in cadrul acestui proiect o serie de activitati in scopul cercetarii, diseminarii, constientizarii temei sustenabilitatii in organizarea evenimentelor dedicate publicului larg si in monitorizarea activitatilor culturale organizate in centrele istorice de alte institutii din acest sector.

Astfel, in aceasta perioada s-a realizat o sesiune de interviuri cu decidenti politici, manageri/directori executivi implicati in organizarea evenimentelor culturale si religioase din centrele istorice ale oraselor.

In perioada 2012-2013, ADR Nord-Est a realizat o analiza regionala, in scopulinventarierii si evaluarii principalelor evenimente culturale si religioase cu caracter traditional, organizate de administrat ia publica din Regiunea Nord-Est a Romaniei. In cadrul acestei analize, institutiile publice relevante au raspuns solicitarii ADR Nord-Est prin completarea unui chestionar cu date concrete privind evenimentele si festivalurile de traditie organizate de fiecare institutie in parte. Din chestionarele transmise, parteneriatul transnational al proiectului ZEN a selectat cateva evenimente care vor fi cuprinse intr-un compendium de bune practici care va aparea in cursul anului 2014 si care va fi promovat de catre cei 12 parteneri ai proiectului (autoritati locale si regionale, universitati si centre de sprijinire a afacerilor) din 10 state membre ale Uniunii Europene (Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Bulgaria, Slovenia, Lituania, Letonia, Grecia si Romania).

In cadrul acestei etape de analiza, un reprezentant al ADR Nord-Est a efectuat vizite la sediile organizatiilor vizate, impreuna cu doi cercetatori din cadrul Universitatii Erasmus din Rotterdam, Olanda (organizatie partener in Proiectul ZEN) pentru a intervieva reprezentantii desemnati de fiecare institutie solicitata, in vederea colectarii informatiilor necesare ghidului metodologic de organizare a unui eveniment sustenabil si compendiumului de bune practici.

In data de 11 Decembrie 2013 s-a organizat un eveniment de diseminare si constientizare a conceptului de “Eveniment Sustenabil” intre orele 13.00-16.00, in Sala Cuza a Hotelului Unirea Iasi

E:\ZEN\poze IS\DSCN0162.JPG La aceasta intalnire au participat aproximativ 50 specialisti in managementul evenimentelor din Regiunea Nord-Est cu scopul de a dezbate, promova si constientiza conceptul de Eveniment Sustenabil prin prezentarea unor metode de organizare a evenimentelor culturale si religioase cu caracter traditional care sa genereze zero impact negativ asupra centrelor istorice, urbane si a obiectivelor de patrimoniu cultural. La eveniment au participat in calitate de lectori, Dl Bono Pel, Dr. Ing la Universitatea din Rotterdam, Dna Raluca Florea - Business Manager la SGS Romania SA si Dna Diana Calin - Expert Responsabilitate Sociala Asociatia Reper 21.

E:\ZEN\poze IS\DSCN0191.JPG A urmat un Eveniment Interregional al proiectului ZEN care a avut loc in data de 12 Decembrie 2013 in Sala Mezanin a Hotelului Unirea Iasi, intre orele 09.00 -16.00. Evenimentul a fost dedicat partenerilor din proiectul ZEN, cu 20 de participanti din cele 10 state europene in care se desfasoara proiectul si a fost prezidat de Dl. Constantin Apostol, Director General ADR Nord-Est si moderat de Dna Roxana Pintilescu, Director Centru Regional de Studii Nord-Est. Cu acesta ocazie cu care s-au prezentat cateva dintre studiile de caz si bune practici identificate in etapa de analiza si inventariere a evenimentelor din Regiunea Nord-Est: Zilele IasuluI, Festivalul International de Folclor Piatra Neamt, Festivalul International al Educatiei, Romanian Top Hits, Proiectul Iasi Capitala Culturala Europeana 2021 etc. Participantii s-au bucurat de prezentarile consistente si extrem de interesante ale lectorilor desemnati de organizatiile invitate in eveniment: Dl. Vasile Tescaru, Vice-Primar Primaria Municipiului Bacau, Dna Adriana Spataru, Sef Cabinet Primaria Municipiului Iasi, Dna Daniela Cujba, Director Executiv Fundatia Iasi Capitala Culturala Europeana 2021, Dna Eusebia Mindirigiu, Director AB Plus Event, Dna Carmen Nastasa, Director Centrul de Cultura si Arta Carmen Saeculare Neamt.

E:\ZEN\poze IS\DSCN0211.JPG Un moment deosebit in cadrul evenimentului l-a reprezentat intalnirea cu Inalt Preasfintia Sa Teofan Mitropolit al Moldovei si Bucovinei care, prin bunavointa Sa a oferit reprezentantilor europeni din cadrul proiectului o prezentare deosebita a unuia dintre cele mai importante evenimente religioase din Romania si poate chiar din Sud-Estul Europei, Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, care are loc in fiecare an in luna octombrie in Iasi.

In data de 13 Decembrie 2013, membrii Comitetului de Coordonare a proiectului ZEN s-au intalnit pentru a discuta demersurile care vor fi intreprinse in vederea obtinerii unor rezultate concrete care sa fie puse la dispozitia organizatorilor de evenimente:

- Elaborarea unui set de indicatori pentru evaluarea impactului potential si real al evenimentelor asupra mediului inconjurator, societatii si economiei la nivel local/regional, precum si a unui manual metodologic al organizatorului de evenimente sustenabile;

- Redactarea, impreuna cu reprezentantii comunitatilor locale si a actorilor implicati in realizarea de evenimente de acest tip, a unuidocument de pozitie care sa constituie un punct de plecare in elaborarea unei politici locale/regionale in domeniul reducerii efectelor negative ale evenimentelor asupra mediului;

- Realizarea unui compendium de bune practici privind evenimentele sustenabile organizate in regiunile parteneriatului ZEN.

Spre informare, va invitam sa parcurgeti prezentarile lectorilor care au onorat prin prezenta si discurs evenimentele ZEN din saptamana 9-13 Decembrie 2013.

Va stam la dispozitie pentru detalii suplimentare privind modul in care puteti sa colaborati cu partenerii proiectului in organizarea evenimentelor Dvs. sustenabile si cum puteti contribui in implementarea activitatilor viitoare preconizate pentru acest proiect.

Descarca pachet prezentari lectori

Persoana de contact:
Dna Roxana Pintilescu
Director Centru Regional de Studii,
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est
Tel/Fax: 0233 222432
E-mail: rpintilescu@adrnordest.ro



Toate stirile »