Noutati
Inspiratie pentru tranzitia catre economia circulara in Regiunea Nord-Est
17/01/2019Proiectul RETRACE, in cadrul caruia ADR Nord-Est este partener incepand din 2016, a lansat o serie de trei publicatii care se concentreaza asupra economiei circulare.
Cea de-a treia publicatie elaborata in cadrul proiectului RETRACE, „Foaie de parcurs pentru politica publica. O abordare sistemica pentru regiuni circulare”, este disponibila pe site-ul www.adrnordest.ro.
Acest nou volum, editat de Silvia Barbero si Carolina Giraldo Nohra evidentiaza modul in care metodologia propusa prin proiectul RETRACE poate fi adoptata in cadrul unui model de guvernanta multi-nivel si integreaza articole elaborate de reprezentanti ai Parlamentului European, Comisiei Europene (DG GROWTH), Comitetului Regiunilor, Oficiul European pentru Mediu, precum si alte autoritati de management regionale.
Perspectivele alese de echipa de editori prezinta puncte de vedere diferite privind guvernarea la nivel european avand in vedere cele cinci Sinteze politice (Policy Briefs), elaborate de partenerii de proiect de nivel regional (activi in regiunile: Piemont din Italia, Nouvelle Aquitaine din Franta, Tara Bascilor din Spania, Nord-Est din Romania si Slovenia). Aceste Sinteze cuprind recomandari privind actualizarea strategiilor de specializare inteligenta regionale si nationale in scopul promovarii dezvoltarii durabile.
Proiectul RETRACE promoveaza implementarea designului sistemic ca metodologie pentru stimularea tranzitiei catre economia circulara, dar acest demers nu este numai unul teoretic; este un cadru pentru actiuni tangibile ce pot fi dezvoltate. Aceste actiuni concrete sunt evidente in acest volum care reuneste 5 planuri de actiune la nivel regional.
Aceasta lucrare este ultima dintr-o serie de trei publicatii si ilustreaza traseul experimental pe care proiectul RETRACE l-a parcurs pentru asigurarea convergentei intre abordarea sistemica si designul de politica. Prima publicatie, „Ghid metodologic privind utilizarea designului sistemic pentru elaborarea politicilor: calea catre Europa circulara”, explica metodologia designului sistemic pentru definirea unui parcurs al politicii publice pentru tranzitia catre economie circulara in regiunile europene, in timp ce a doua publicatie, „Ghidul bunelor practici – Abordari sistemice pentru o economie circulara”, clarifica importanta cunoasterii si diseminarii bunelor practici din economia circulara pentru identificarea de solutii la barierele intampinate.