Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Comisia actualizeaza normele privind garantiile si ofera posibilitati simplificate pentru IMM-uri

26/05/2008

Comisia Europeana a adoptat o noua comunicare privind ajutoarele de stat sub forma de garantii. Textul stabileste metode clare si transparente de calculare a elementului de ajutor al unei garantii si ofera norme simplificate pentru IMM-uri, inclusiv prime safe harbour predefinite si prime unice pentru garantiile cu valoare mica. Noua comunicare a fost prevazuta in Planul de actiune privind ajutoarele de stat (a se vedea IP/05/680 si MEMO/05/195), in contextul eforturilor Comisiei vizand clarificarea si simplificarea normelor privind ajutoarele de stat.

Comisarul european pentru Concurenta, doamna Neelie Kroes, a declarat ca „noua comunicare reprezinta un progres important pe calea unei utilizari mai transparente a garantiilor, in special pentru facilitarea sprijinului financiar destinat IMM-urilor”.

Garantiile de stat sunt un instrument important de sprijinire a dezvoltarii intreprinderilor si de facilitare a accesului acestora la fonduri. Acest aspect este deosebit de important pentru IMM-uri. De asemenea, garantiile de stat sunt apreciate de statele membre datorita amplificarii impactului bugetelor de stat. Ele pot permite cresterea imprumuturilor private, in special pentru IMM-uri, fara a necesita o contributie imediata din partea statului, deoarece achitarea garantiei este necesara numai in caz de neplata. Principalul obiectiv al revizuirii comunicarii actuale a Comisiei privind garantiile este acela de a oferi instructiuni suplimentare si securitate juridica statelor membre si partilor interesate, atunci cand acestea evalueaza daca o garantie cuprinde un element de ajutor de stat.

Metode mai transparente

Noua comunicare confirma ca aceasta evaluare trebuie bazata pe principiul investitorului in economia de piata. Conform acestui principiu, investitiile sau alte finantari realizate de autoritatile publice in intreprinderi pot fi considerate ca fiind compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat atunci cand sunt efectuate in conditii pe care le-ar fi acceptat un investitor privat de pe piata. In consecinta, metodele se bazeaza in principal pe o evaluare adecvata a riscurilor prin intermediul ratingului. Nu este necesar ca acest rating sa fie emis de una dintre agentiile internationale de rating, ci se poate utiliza ratingul intern al bancii creditoare care, in general, trebuie sa acorde un rating intreprinderilor inainte de aprobarea unui imprumut.

Proceduri simplificate pentru IMM-uri

Garantiile au o importanta deosebita pentru IMM-uri, deoarece acestea au adeseori un nivel redus de capital si un deficit de resurse stabile. Astfel, noua comunicare stabileste norme speciale pentru IMM-uri care le vor permite acestora sa evalueze in mod simplu elementul de ajutor al unei garantii:

  • primele safe harbour predefinite bazate pe clase de rating sunt considerate conforme cu piata si deci lipsite de elemente de ajutor. Ele pot fi folosite si ca referinta pentru calculul echivalentului de ajutor in cazul primelor mai mici. Tabelul safe harbour este un instrument de simplificare. Statele membre pot decide sa nu il utilizeze in cazul in care considera ca pot demonstra ca unele prime mai mici sunt conforme cu piata;
  • se aplica o prima de 3,8% pe an, chiar si in absenta ratingului, de exemplu pentru intreprinderile nou create;
  • pentru sistemele de ajutoare poate fi aplicata o prima unica generala, atunci cand valoarea garantata se mentine sub 2,5 milioane EUR per intreprindere. Aceasta permite un efect de acoperire solidara a riscurilor (risk-pooling) in favoarea unor garantii cu valoare mica pentru IMM-uri.

Pentru detalii suplimentare, a se vedea MEMO 08/313.
Textul integral al comunicarii este disponibil la urmatoarea adresa: http://ec.europa.eu/comm/competition/state_aid/reform/reform.cfm

Sursa: Comisia Europeana



Toate stirile »