Noutati
Comisia emite orientari practice cu privire la utilizarea mecanismelor de flexibilitate prevazute de cadrul UE privind achizitiile publice
01/04/2020In data de 1 aprilie, Comisia a pus la dispozitie orientari cu privire la modul de utilizare a tuturor posibilitatilor oferite de cadrul UE privind achizitiile publice, avand in vedere situatia de urgenta cauzata de pandemia de coronavirus.
Legislatia UE le ofera deja achizitorilor publici din statele membre solutii flexibile pentru satisfacerea rapida a unor nevoi urgente, cum ar fi achizitionarea de echipamente individuale de protectie, de medicamente si de ventilatoare, pentru a le furniza celor care au nevoie de acestea in cel mai scurt timp posibil.
Comisarul Breton, responsabil cu piata interna, a declarat: „Achizitorii publici se confrunta, in situatia de urgenta actuala, cu o presiune imensa de a asigura disponibilitatea unor echipamente individuale de protectie, cum ar fi masti si manusi de protectie, ventilatoare si alte materiale medicale pentru toti cei care lucreaza neobosit in timpul acestei crize. Doresc sa ii ajut prin explicatii complete cu privire la toate mecanismele de flexibilitate si solutiile oferite de cadrul UE privind achizitiile publice pentru cumpararea unor astfel de materiale cat mai repede. Criza actuala declansata de coronavirus reprezinta o urgenta extrema si imprevizibila — tocmai pentru o astfel de situatie, normele noastre europene le permit achizitorilor publici sa faca achizitii in termen de cateva zile, chiar si ore, daca este necesar. Invit toti achizitorii publici sa exploateze la maximum aceste flexibilitati si sa nu ezite sa solicite orientari suplimentare din partea Comisiei, daca este necesar.”
Orientarile evidentiaza optiunile si mecanismele de flexibilitate prevazute de legislatia UE. Acestea ofera o imagine de ansamblu a diferitelor proceduri de licitatie pe care le au la dispozitie achizitorii publici, inclusiv termenele-limita aplicabile. Orientarile evidentiaza posibilitati care variaza de la scurtarea considerabila a termenelor-limita general aplicabile, pana la a face achizitii fara publicarea prealabila a anunturilor de licitatie, in circumstante exceptionale, cum ar fi urgenta extrema legata de lupta impotriva coronavirusului. Ofera, de asemenea, clarificari cu privire la modul in care achizitorii publici ar putea gasi solutii si modalitati alternative de a intra in contact cu piata, in aceasta situatie in care ne confruntam cu o penurie de bunuri esentiale. Orientarile sunt disponibile aici.
Sursa: Comisia Europeana