Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Lansare website www.ecotourproject.com! - Un instrument de informare si educatie pentru Managementul Energetic Eficient in Sectorul Turistic

15/12/2014

In Europa, cresterea rapida a turismului deja pune o presiune considerabila asupra livrarilor de energie electrica si apa. Una dintre problemele cel mai adesea identificate a fost cea a costurilor ridicate ale energiei . In Romania , costurile de electricitate sunt in jur de patru ori mai mari decat media mondiala, si poate reprezenta de multe ori 40-50 % din totalul cheltuielilor de exploatare a unei unitati turistice. Consumul de energie in afacerile din sectorul ospitalitatii este din ce in ce mai mare: anual, costurile cu energia pentru acest sector depasesc la nivel modial 1,3 miliarde de euro, rezultand in emisii de carbon de mai mult de 8 milioane de tone anual.

Din acest motiv, formarea unor manageri energetici in turism care sa cunoasca metodele de economisire si sursele de energie regenerabila, care sa poata analiza fiecare operator in turism in parte pentru a identifica factorii care genereaza ineficienta economica si pentru a dezvolta o strategie personalizata de reducere a consumului energetic are un mare potential de a imbunatati activitatea economica a unitatilor de cazare.

Incepand cu 1 ianuarie 2014, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est implementeaza prin Centrul Regional de Studii Nord-Est un proiect dedicat dezvoltarii resurselor umane din sectorul turistic la nivel european. Scopul proiectului ECOTOUR este de a transfera know-how-ul folosit in sistemul ECVET in competentele aferente unei noi ocupatii - Manager Energetic in Turism.

Proiectul este finantat in cadrul Programului Invatare pe tot parcursul vietii – apel 2013, Actiunea: Leonardo Da Vinci – Transfer de Inovatie. ADR Nord-Est este liderul acestui proiect, implementat in cadrul unui consortiu partenerial format din fundatii universitare, institute de cercetare, autoritati regionale, asociatii de turism, furnizori VET, asociatii de eficienta energetica din 6 tari europene: Romania, Austria, Italia, Spania, Olanda si Finlanda.

Obiectivele proiectului vizeaza:

  • recunoasterea competentelor obtinute pe cai informale pentru ocupatia Manager Energetic in Turism prin elaborarea unui Model ECVET;
  • recunoasterea competentelor obtinute pe cai formale prin elaborarea unui nou standard ocupational in industria turismului: Managerul Energetic in Turism;
  • furnizarea unui instrument de invatare inovativ si suporturi de curs online pentru ocupatia Manager Energetic in Turism prin crearea unei platforme e-learning dedicata celor care doresc sa dobandeasca cunostinte si competente in acest domeniu.

In scopul punerii in valoare a identitatii si diseminarii rezultatelor proiectului ECOTOUR s-a realizat un site internet de prezentare a proiectului: www.ecotourproject.com.

Website-ul cuprinde informatii relevante pe teme de comunicare specifice proiectului, articole, stiri, fotografii de la evenimentele care s-au desfasurat pana in prezent, dar si cele care vor avea loc in perioada urmatoare.

Acest site internet va face conexiunea catre cel mai important rezultat al proiectului si anume, platforma e-learning care va contine module de instruire pentru dobandirea competentelor necesare ocupatiei Manager Energetic in Turism.

Website-ul proiectului ECOTOUR se adreseaza potentialilor utilizatori ai rezultatelor proiectului si anume:

  • managerilor si personalului din hoteluri, pensiuni, restaurante, agentii de turism, producatorilor si furnizorilor din industria ospitalitatii, profesorilor si trainerilor;
  • institutiilor care se implica in formarea profesionala si in politicile educationale din cele 6 tari membre ale Uniunii Europene, din care provin partenerii in proiect: Autoritatile Nationale pentru Turism, Ministere ale Educatiei, Centre Nationale de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic, Autoritati Nationale pentru Calificari, Consilii Nationale pentru Curriculum, Comitete Sectoriale in Turism, Agentii de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, etc.

Va invitam sa accesati website-ul nou lansat, www.ecotourproject.com , pentru a afla mai multe informatii despre modul in care se poate obtine eficientizarea costurilor energetice in cadrul unitatilor turistice si cum puteti contribui la dezvoltarea turismului sustenabil.



Toate stirile »