Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Reprezentanti ai Regiunii Nord-Est aprofundeaza bunele practici in economia circulara din Olanda

17/02/2017

Reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, insotiti de Primarul Municipiului Moinesti si Primarul orasului Darmanesti, dar si alti reprezentanti ai Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi – Departamentul pentru Ingineria Mediului, efectueaza zilele acestea (16-17 februarie 2017) o vizita de studiu in Olanda a modelelor de buna practica in domeniul economiei circulare in cadrul proiectului RETRACE - Economie circulara si design sistemic.

Aceasta este cea de-a patra vizita organizata in cadrul acestui parteneriat si isi propune sa aprofundeze modul de implementare a bunelor practici pe care Olanda le promoveaza la nivel international. Intre acestea, mentionam initiativele majore prin care aceasta tara isi propune sa devina un hub global pentru transferul de cunostinte si know-how in economia circulara:

  • Circular Valley – primul hub pentru dezvoltarea afacerilor pe modelul economiei circulare din lume - reprezinta elementul cheie al strategiei olandeze de a deveni hot spot circular;
  • Amsterdam smart city - parteneriat unic intre companii, autoritati, mediul academic si comunitate care are ca obiectiv dezvoltarea durabila si bunastarea comunitatii;
  • Schiphol Airport – care implementeaza un program „2030 – 0 deseuri”;
  • Blue City 010 – incubator de afaceri inovator, ce incubeaza startup-uri in domeniul economiei durabile, pe principiile designului sistemic .

Scopul vizitei este acela de a identifica modele cu potential de transfer in Regiunea Nord-Est, cu atat mai mult cu cat Primaria Municipiului Moinesti si cea a orasului Darmanesti si-au exprimat interesul de a initia un proiect in acest domeniu, prin care vor fi explorate noi posibilitati si metode de a dezvolta durabil teritoriul spre bunastarea comunitatii locale.

Acest proiect prezinta o metodologie inovatoare privind tranzitia catre economia circulara prin abordarea design-ului sistemic, un concept care presupune colaborarea dintre actorii publici, cei privati si mediul academic in vederea generarii de noi lanturi valorice si modele de afaceri bazate pe valorificarea integrala a resurselor si produselor secundare. Totodata, acest proiect ne va permite sa analizam situatia actuala, tendintele si modelele din domeniu, precum si solutiile cele mai potrivite pentru a adopta la nivel regional cel mai eficace set de actiuni pentru imbunatatirea managementului deseurilor, in contextul tranzitiei catre o economie circulara.

ADR Nord-Est implementeaza proiectul de cooperare interregionala RETRACE – O abordare sistemica pentru regiuni aflate in tranzitia catre o economie circulara , incepand cu luna aprilie a anului trecut, prin intermediul caruia este facilitata posibilitatea de a aprofunda bunele practici si modelele functionale din acest domeniu, existente la nivel european.



Toate stirile »