Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Regiunea Nord-Est, adepta unei abordari sistemice in tranzitia catre o economie circulara

26/09/2016

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est organizeaza astazi, 26 septembrie 2016, la Iasi, primul Eveniment Regional de Diseminare a proiectului RETRACE - Economie circulara si design sistemic.


click pe fotografie pentru galerie foto

Incepand cu luna aprilie a acestui an, ADR Nord-Est implementeaza proiectul de cooperare interregionala RETRACE – O abordare sistemica pentru regiuni aflate in tranzitia catre o economie circulara, prin intermediul caruia poate fi facilitata posibilitatea de a aprofunda bunele practici si modelele functionale din acest domeniu, existente la nivel european.

Initiat de Politehnica din Torino si finantat in cadrul programului Europa Interreg, proiectul RETRACE reuneste parteneri publici si privati din 5 tari (Italia, Spania, Franta, Slovenia si Romania) si constituie una dintre actiunile de dezvoltare a politicilor regionale in sprijinul economiei circulare.

Acest proiect prezinta o metodologie inovativa privind tranzitia catre economia circulara prin abordarea design-ului sistemic, un concept care presupune colaborarea dintre actorii publici, cei privati si mediul academic in vederea generarii de noi lanturi valorice si modele de afaceri bazate pe valorificarea integrala a resurselor si produselor secundare. Totodata, acest proiect ne va permite sa analizam situatia actuala, tendintele si modelele din domeniu, precum si solutiile cele mai potrivite pentru a adopta la nivel regional cel mai eficace set de actiuni pentru imbunatatirea managementului deseurilor, in contextul tranzitiei catre o economie circulara.

Avand in vedere importanta pe care eficienta utilizarii resurselor o capata in aceasta noua perioada de programare, temele tratate in cadrul acestui eveniment vor incerca aducerea in prim plan a conceptelor si principiilor de baza in economia circulara, precum si exemple existente si solutii emergente pentru punerea in aplicare a modelului economic circular.

De altfel, acest eveniment poate constitui un punct de plecare in pregatirea unor proiecte viitoare care vizeaza imbunatatirea eficientei utilizarii resurselor.

--

In decembrie 2015, Comisia Europeana a prezentat un plan de actiune privind managementul deseurilor si economia circulara ca parte a unui nou pachet legislativ ce vizeaza implementarea politicilor pentru eficienta utilizarii resurselor si tranzitia catre o economie circulara.

Demersul Comisiei se fundamenteaza pe realitate: desi managementul deseurilor s-a imbunatatit constant in ultimele decenii, la nivel european o treime din deseuri sunt inca depozitate si mai putin de jumatate sunt reciclate sau compostate. Plecand de la premisa ca imbunatatirea managementului deseurilor ar putea genera efecte pozitive asupra mediului, climei, sanatatii umane si economiei, Comisia Europeana a inaintat 4 propuneri legislative care introduc noi tinte in acest domeniu, privind reutilizarea, reciclarea si depozitarea deseurilor. Aceste propuneri intaresc prevederile privind reducerea deseurilor, si responsabilitatea extinsa a producatorilor, clarifica unele definitii si stabilesc obligatii privind raportarea si metodele de calculare a tintelor.

Agenda 26.09.2016

Pachet prezentari 26.09.2016



Toate stirile »