Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Comisia Europeana lanseaza o platforma de schimb de date pentru cercetatori

21/04/2020

Comisia Europeana, in colaborare cu mai multi parteneri, a lansat la 20 aprilie o platforma europeana de date privind COVID-19 pentru a permite colectarea rapida si schimbul datelor de cercetare disponibile. Platforma, care face parte din planul de actiune ERAvsCorona , reprezinta o etapa suplimentara in eforturile UE de a sprijini cercetatorii din Europa si din intreaga lume in lupta impotriva coronavirusului.

Noua platforma va oferi un mediu european si mondial deschis, de incredere si scalabil, in care cercetatorii vor putea stoca si distribui seturi de date, cum ar fi secvente de ADN, structuri proteice, date din cercetarile preclinice si studiile clinice, precum si date epidemiologice. Ea este rezultatul unui efort comun depus de Comisia Europeana, Institutul European de Bioinformatica - Laboratorul European de Biologie Moleculara, infrastructura Elixir si proiectul COMPARE, precum si de statele membre ale UE si alti parteneri.

Planul de actiune ERAvsCorona

La 7 aprilie 2020, ministrii inovarii si ai cercetarii din toate cele 27 de state membre ale UE au sprijinit 10 actiuni prioritare ale Planului de actiune ERAvsCorona. Pornind de la obiectivele generale si de la instrumentele Spatiului european de cercetare (ERA), planul de actiune acopera actiunile pe termen scurt bazate pe coordonare stransa, cooperare, schimb de date si eforturi comune de finantare intre Comisie si statele membre. Acesta se axeaza pe principiile esentiale ale Spatiului european de cercetare, care acum vor fi utilizate pentru a obtine un efect maxim, cu scopul de a-i ajuta pe cercetatori si pe statele membre ale UE in lupta impotriva pandemiei de coronavirus.

In plus fata de platforma europeana de date privind COVID-19 care a fost lansata astazi, celelalte actiuni se axeaza pe coordonarea finantarii, extinderea unor studii clinice de mari dimensiuni la nivelul UE, cresterea sprijinului acordat intreprinderilor inovatoare si sprijinirea unui Hackathon paneuropean la sfarsitul lunii aprilie pentru a mobiliza inovatorii europeni si societatea civila. Planul comun de stabilire a actiunilor prioritare va fi actualizat periodic impreuna, intr-un mod creativ, intre serviciile Comisiei si guvernele nationale in lunile urmatoare.

UE ia masuri ferme de combatere a pandemiei. De asemenea, Comisia angajeaza sute de milioane de euro in masuri de cercetare si inovare pentru dezvoltarea vaccinurilor, a unor noi tratamente, a unor teste de diagnostic si a unor sisteme medicale pentru prevenirea raspandirii coronavirusului.

Pe baza investitiilor pe termen lung efectuate inainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus (prin intermediul PC7 & Orizont 2020), inclusiv in ceea ce priveste supravegherea si pregatirea, UE a mobilizat rapid 48,2 milioane EUR pentru 18 proiecte de cercetare preselectionate, care lucreaza in prezent la teste de diagnosticare rapida in proximitatea pacientului, la tratamente noi, la noi vaccinuri, precum si la epidemiologie si la modelare pentru imbunatatirea pregatirii si a reactiei la focare. Proiectele implica 151 de echipe de cercetare din intreaga lume.

In plus, UE a mobilizat fonduri publice si private in valoare de pana la 90 de milioane EUR prin intermediul Initiativei privind medicamentele inovatoare si a oferit sprijin financiar in valoare de pana la 80 de milioane EUR companiei inovatoare CureVac pentru a ajuta la marirea capacitatii de dezvoltare si productie a unui vaccin impotriva coronavirusului.

Mai mult, o cerere recenta de oferte in valoare de 164 de milioane EUR lansata prin instrumentul Accelerator al Consiliului european pentru inovare a atras un numar semnificativ de intreprinderi nou-infiintate si de IMM-uri cu inovatii care ar putea contribui, de asemenea, la combaterea pandemiei. In acelasi timp, peste 50 de proiecte ale Consiliului European pentru Cercetare in curs de desfasurare sau finalizate contribuie la raspunsul la pandemia de coronavirus prin furnizarea de informatii din mai multe domenii stiintifice diferite (virologie, epidemiologie, imunologie, sanatate publica, dispozitive medicale, comportament social, gestionarea crizelor).

Sursa: Comisia Europeana



Toate stirile »