Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Invatand despre Uniunea Europeana - Colegiul National 'Calistrat Hogas' din Piatra-Neamt este castigatorul din partea Romaniei al premiului 'Jan Amos Comenius'

11/05/2020

Inainte de Ziua Europei, Comisia Europeana a acordat in data de 8 mai, Premiul european Jan Amos Comenius pentru invatamantul de inalta calitate despre Uniunea Europeana, in valoare de 8.000 de euro. Din partea Romaniei, castigatorul este Colegiul National “Calistrat Hogas” din Piatra-Neamt. Premiul este acordat unui numar de 22 de scoli din intreaga Europa pentru creativitate in invatamantul despre Uniunea Europeana si subliniaza importanta predarii si a invatarii despre UE intr-un mod care sa reprezinte o inspiratie.

Vicepresedintele pentru promovarea modului nostru de viata european, Margaritis Schinas, a declarat: „Acordarea premiului Jan Amos Comenius pentru prima data astazi scolilor si profesorilor pentru eforturile lor creative de predare a cursurilor despre Uniunea Europeana si valorile sale este foarte simbolica. In ajunul celei de a 70-a aniversari a Declaratiei Schuman, care reprezinta baza unui proiect de pace bazat, in primul rand, pe solidaritatea europeana, scolile si elevii din intreaga Europa se confrunta cu cea mai perturbatoare situatie din perioada de dupa razboi. Saptezeci de ani mai tarziu, doar prin astfel de eforturi creative si prin solidaritate vom fi in masura sa depasim aceasta criza si sa ne reconstruim chiar mai puternici decat inainte.”

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultura, educatie si tineret, Mariya Gabriel, a declarat: „Sa invatam despre Uniunea Europeana la scoala nu este un lux, ci o necesitate. Trebuie sa consolidam cunoasterea si intelegerea de catre cetateni a Uniunii Europene de la o varsta frageda. Scolile noastre sunt in masura sa promoveze o sensibilizare critica cu privire la tot ceea ce tine de Uniunea Europeana si un sentiment de apartenenta la aceasta, in moduri care inspira. Sunt incantata de faptul ca acest premiu acorda recunoastere si vizibilitate unor astfel de activitati valoroase.”

Fiecare scoala castigatoare va primi un premiu in valoare de 8 000 EUR si un trofeu.

 

Context

Premiul Jan Amos Comenius pentru un invatamant de inalta calitate despre Uniunea Europeana  este un concurs care se adreseaza liceelor din intreaga UE. Concursul la nivelul UE a fost lansat la 6 noiembrie si au aplicat scoli din 24 de state membre. Fiecare candidatura a fost evaluata de evaluatori externi independenti. Evaluatorii au identificat 22 de castigatori (a se vedea anexa). Premiul este un proiect-pilot propus de Parlamentul European si pus in aplicare de Comisia Europeana.

Scolile castigatoare utilizeaza o gama larga de metode de implicare in predarea de cursuri despre Uniunea Europeana.

In 2018, Recomandarea Consiliului de Promovare a valorilor comune, a educatiei favorabile incluziunii si a dimensiunii europene a predarii a identificat predarea si invatarea cu privire la originile, valorile si functionarea UE ca prioritate politica. Premiul isi propune sa prezinte bune practici in materie de predare, care sa fie orientate catre obiectivele recomandarii.

Jan Amos Comenius (in limba ceha: Jan Amos Komenský) a fost un filosof, pedagog si teolog ceh, considerat parintele educatiei moderne. El a fost ultimul episcop al sectei Fratii Moravi inainte de a deveni refugiat religios si unul dintre primii campioni ai educatiei universale, concept care va fi preluat, in cele din urma, in cartea sa „Didactica Magna”. Ca educator si teolog, a condus scoli si a consiliat guvernele din Europa protestanta in perioada de la mijlocul secolului al XVII-lea.

 

Informatii suplimentare
Urmariti ceremonia legata de acest premiu si mesajul comisarului Gabriel aici.

 



Toate stirile »