Noutati
E suficienta finantarea pentru succesul unui start-up? Exemple de incubatoare care ne raspund la aceasta intrebare
29/09/2017Fidela misiunii sale, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a sprijinit dintotdeauna demersurile pentru dezvoltarea ecosistemului antreprenorial in regiune, avand rol de facilitator.
Ecosistemul antreprenorial este format din startup-uri si antreprenori care aspira la piata globala, firme locale, autoritati publice si universitati care au un obiectiv comun si anume dezvoltarea unei economii sanatoase, sustenabile si inovatoare. Procesul de dezvoltare a ecosistemului este o provocare pe termen lung care va aduce cu sine schimbari de mentalitate si transformari in relatiile dintre partile implicate.
Schimbul de idei cu cei care au trecut printr-un proces similar si sunt dispusi sa impartaseasca din experientele lor poate fi o modalitate de a ajunge poate mai repede la obiectivul propus. Pornind de la aceste premise, au fost conturate activitati de imbunatatire a mixului de politici pentru dezvoltarea Regiunii in cadrul proiectulului pilot "Sprijin pentru specializarea inteligenta a regiunilor ramase in urma" - o initiativa a DG REGIO implementata de Centrul Comun de Cercetare al CE (JRC).
Ne dorim ca rezultatele acestui proiect sa nu ramana doar pentru noi, astfel incat va impartasim cu toata generozitatea materielele rezultate in urma acestui pachet de lucru in cadrul proiectului, dupa cum urmeaza:
1. “Dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial durabil si competitiv- bune practici si evaluarea transferabilitatii”, un material extrem de prgamatic si ofertant, realizat de Profesorul Adrian Haely, de la Universitatea din Cardiff.
Retinem din raportul Prof. Adrian Healy, urmatorii factori cheie care pot crea conditiile necesare pentru succesul unor initiative de acest tip:
- alegeti cu grija obiectivele incubatorului – urmariti satisfacerea unei nevoi recunoscute in localitatea dumneavoastra
- conectati tinerii cu industria - dezvoltati mijloace pentru a-i reuni
- fiti pragmatici si atractivi - furnizati servicii in care se regasesc cerintele practice ale celor carora li se adreseaza; alegeti cele mai adecvate forme
- „take it personal” - adaptati oferta pentru a satisface interesele si nevoile firmelor, studentilor si potentialilor intreprinzatori
- fiti diferiti – cautati sa oferiti solutii personalizate fata de programele globale
- nu va grabiti – planificati cu grija atingerea tintelor pe termen lung, pentru a oferi oportunitati de invatare si a permite institutiilor implicate sa construiasca o reputatie pozitiva
In contextul asteptatei lansari a apelului de proiecte pentru Prioritatea de investitii 2.1 B din POR 2014-2020: ”Promovarea spiritului antreprenorial, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”, acest material poate fi extrem de util potentialilor solicitanti pentru a-si rafina ideea de incubator de afacerri, nu doar elegant, ci si functional si sustenabil.
Obiectivul vizitei de studiu a fost intelegerea modului de promovare a unei economii antreprenoriale bazata pe mobilizarea resurselor din mediul public privat si universitar, explorarea diferitelor abordari si practici legate de dezvoltarea hub-urilor antreprenoriale si a programelor de accelerare necesare pentru dezvoltarea afacerilor la nivel global.
Un alt obiectiv a fost intelegerea rolului universitatilor in sprijinirea dezvoltari startup-urilor prin aplicarea rezultatelor cercetarii, promovarea inovarii si necesitatea modificarii ofertelor educationale pentru a intampina nevoile pietei.
Desi exista numeroase exemple de succes in UE si in UK, Tara Galilor a fost aleasa pentru rata de dezvoltare rapida a ecosistemului antreprenorial din ultimii ani si asemanarile cu Regiunea Nord-Est. Cu o populatie de aproximativ 3 milioane de locuitori, Tara Galilor are o dezvoltarea economica sub media UK, partea sa vestica fiind considerata una dintre zonele defavorizate ale Uniunii Europene.
Exista multiple abordari fata de sustinerea antreprenorialului, diversitatea fiind o caracteristica a Tarii Galilor. Ancorate intr-o misiune comuna, organizatiile fac uz de toate oportunitatile de finantare aflate pe piata: fonduri Europene, fonduri de stat sau sprijin din partea marilor corporatii.
Ne-au retinut atentia organizatiile de sprijin ale antreprenoriatului precum Welsh ICE, Entrepreneurial Spark , Indycube sau Business Wales.
Hub-ul celor de la Welsh ICE - Infiintat in urma cu cinci ani de catre Gareth Jones, un tanar startup-ist care nu a reusit sa isi puna in practica ideea de afacere cu surse de finantare clasice, drept pentru care a hotarat impreuna cu alti antreprenori sa puna bazele unei organizatii care sa sprijine antreprenorii prin alte metode. Dupa aproape doi ani, Welsh ICE administreaza trei cladiri cu spatii de co-working, in care isi desfasoara activitate 100 de startup-uri si au in derulare un program de accelerare de 16 saptamani. In cursul acestui an, Gareth Jones ofera consultanta si sprijin Guvernului Galez pentru dezvoltarea unui nou hub in nordul tarii dupa modelul Welsh ICE .
Entrepreneurial Spark - face parte dintr-o retea de 13 hub-uri britanice, sustinute integral de Banca NatWEST. Entrepreneurial Spark este un spatiu fizic de birouri pentru intreprinderi si startup-uri, la care antreprenorii au acces gratuit. Acestia pot participa la diferite programe de sprijin adaptate in functie de la etapa la care se afla startup-ul. Hub-ul organizeaza evenimente dedicate antreprenorilor si ofera acces gratuit la o retea de mentori si consultanti.
Indycub - organizatie cu sediul in Cardiff care ofera spatii de co-working in mai multe locatii din Marea Britanie. Conceptul lor este simplu si a pornit de la nevoia antreprenorilor la inceput de drum de a fi in preajma altor antreprenori. Spatiul in co-working este inchiriat la o suma modica pentru ca antreprenorii sa inteleaga ca ”nimic nu e gratuit in afaceri, nici macar cafeaua” dupa cum spunea Mark Hooper, fondatorul organizatiei. Indycube ofera antreprenorilor doar spatiu, nu ofera programe de formare sau de accelerare si doreste sa ramana independent de orice tip de finantare din partea statului.
Guvernul Galez sprijina, la randul sau, antreprenoriatul printr-un program complex numit Business Wales. Programul are doua sectiuni, una ce se adreseaza startup-urilor in diferite etape de dezvoltare, de la stadiul de idee pana la sustinerea firmelor care fac deja export si o componenta online BOSS(Business Online Support Services) care ofera cursuri si sprijin antreprenorilor la inceput de drum. Business Wales este operat printr-o retea de patru hub-uri din intreaga Tara Galilor. Anul viitor, Business Wales va demara si un program de accelerare impreuna cu MIT (Boston, SUA), pentru a creste ritmul dezvoltarii economice si a crea noi de locuri de munca in domenii inovative
Va invitam sa consultati aceste materiale pentru a afla mai multe detalii!