Noutati
Calea catre o dezvoltare durabila echilibrata cu ajutorul Achizitiilor Verzi
19/12/2019Comportamentul economic si de consum al oamenilor este determinant pentru protejarea naturii. In acest sens, produsele si serviciile verzi reprezinta un factor cheie in ameliorarea starii mediului inconjurator si al sanatatii oamenilor. Comisia Europeana recunoaste rolul esential al achizitiilor publice ca motor pentru a sustine achizitiile de produse si servicii verzi, in sensul in care statele isi pot asuma criteriile pentru achizitii verzi in vederea stimularii pietei produselor verzi si in vederea atingerii tintelor de protectia mediului stabilite in Strategia 2020.
In acest trend se inscrie si Proiectul GPP-STREAM, derulat de ADR Nord-Est sub cupola Interreg Europe. Proiectul se adreseaza autoritatilor publice din 5 tari partenere, care coopereaza intre ele cu obiectivul comun de a promova eco-inovarea, eficienta resurselor si cresterea ecologica prin implementarea achizitiilor publice ecologice. Proiectul este coordonat de Regiunea Friuli Venezia Giulia si este implementat in parteneriat cu institutii din Bulgaria, Franta, Italia, Romania si Spania, care au o expertiza complementara in domeniul mediului si achizitiilor publice verzi.
Set de instrumente pentru achizitii verzi, dedicate APL-urilor
Un rezultat major al proiectului este elaborarea unui set de instrumente pentru conformarea cu achizitiile publice verzi pentru beneficiarii fondurilor UE. Setul de instrumente va prezenta cadrul legal relevant pentru implementarea achizitiilor publice verzi si va evidentia manualul privind cumpararea verde/ecologica, impreuna cu brosura Achizitiile publice pentru economie circulara, ca referinte utile pentru factorii de decizie politica si companiile care desfasoara achizitii ecologice. De asemenea, va include un set de studii de caz care releva impactul achizitiilor publice verzi in finantarea UE si va include o lista de verificare factorilor de evaluare din domeniul achizitiilor publice verzi.
Criteriile privind achizitiile publice verzi sunt elaborate pentru a facilita includerea cerintelor ecologice in documentele de licitatie publica. In timp ce criteriile europene adoptate pentru achizitiile publice verzi vizeaza atingerea unui echilibru intre performanta de mediu, consideratiile privind costul, disponibilitatea pietei si usurinta verificarii, autoritatile de achizitii, pe de alta parte, pot alege in functie de nevoile si nivelul de ambitie ale acestora, sa includa toate sau numai anumite cerinte in documentele de licitatie ale acestora.
Ghidul privind setul de instrumente pentru achizitiile publice verzi va trece etapizat prin procesul de achizitii, incluzand toate etapele de planificare, evidentiind zonele in care se fac de obicei greseli si modalitatea prin care pot fi evitate.
Pentru a verifica conformitatea achizitiilor publice verzi, setul de instrumente recomanda aplicarea a 5 liste de verificare in fiecare etapa a procesului de achizitii: planificare, selectie, atribuire, implementare si evitarea conflictului de interese.
“Achizitiile (publice) verzi pot sa influenteze pozitiv piata, dau un bun exemplu in sensul economisirii, stimularii afacerilor sustenabile, abordarii unui comportament moral si ecologic. Prin promovarea achizitiilor verzi, autoritatile publice pot oferi industriei stimulente reale pentru dezvoltarea de tehnologii si inovatii ecologice. In unele sectoare de produse si servicii impactul poate fi enorm, pentru ca achizitorii publici comanda produse de pe un mare segment care include: domeniul tehnologiei informatiei, cladirilor eficiente energetic, transportului public, hranei etc” declara Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.
Procesul achizitiilor publice ecologice reprezinta un pilon important al dezvoltarii durabile, care conduce la o tranzitie sustenabila spre un model economic cat mai viabil pentru dezvoltarea viitoare a societatii umane.