Noutati
Regiunea Nord-Est - un partener viabil de cooperare cu parteneri din regiunile cele mai dezvoltate ale Europei - de aceasta data Olanda de Nord
08/07/2016In perioada 21-22 iunie 2016, Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est a organizat impreuna cu Alianta Provinciilor din Olanda de Nord (SNN), cu sprijinul Programului Taiex Regio, in cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Iasi, un Atelier de lucru pe tema Strategii de Inovare prin Specializare Inteligenta.
Scopul evenimentului a fost de a stabili modul in care aceasta initiativa de cooperare interregionala poate trece de la concept la implementare si de la proiect individual la un program unic in Europa prin tematica abordata – dezvoltarea inovatoare bazata pe specializare inteligenta, ce adreseaza provocarile societale ale comunitatilor regionale.
Reunind peste 50 de participanti, atelierul s-a desfasurat pe grupe de lucru si a vizat identificarea acelor organizatii care pot deveni promotori ai procesului de tranzitie si pregatirea acelor leaderi care pot deveni coordonatori ai unor noi medii inovatoare de incubare a afacerilor. Aceste medii vor asigura conditiile implementarii unui nou model de afaceri, bazat pe dezvoltarea inteligenta, interactivitatea cu alte organizatii din acelasi lant valoric, respectarea principiului sustenabilitatii si al colaborarii din perspectiva unor avantaje reciproc avantajoase.
In calitate de facilitatori ai intregului proces, cu experienta vasta in managementul programelor cu finantare comunitara, preocupate de viitorul acestei colaborari, ADR Nord-Est si SNN au lucrat pentru a stabili cadrul organizational si procedural in care se va implementa acest program de cooperare, maparea surselor de finantare existente, agrearea unei strategii comune pentru promovare si a unui cadru comun de obtinere a sprijinului politic pentru acest mecanism de tranzitie.
Seful Delegatiei Olandeze, domnul Gerrit van Werven, director al clusterului Energy Valley, a mentionat “Am vazut in mod pozitiv entuziasmul cu care partenerii din cele doua regiuni au stat la aceeasi masa si au parcurs agenda propusa. M-am bucurat de ospitalitatea partenerilor din ADR si Regiunea Nord-Est si sper ca aceasta prima vizita sa nu ramana fara ecou.”
Domnul Gerard Berendsen, dezvoltator de noi modele de afaceri la Universitatea Hanze din Groningen, a declarat “Nu vin aici pentru prima data, dar nu m-am simtit niciodata mai inconjurat de oameni efervescenti, cu dorinta de a face. Plec multumit, pentru ca am identificat deja cateva proiecte pilot foarte promitatoare in sectorul agro-food, chimie, textile si educatie antreprenoriala.”
Seful delegatiei romane, Domnul Vasile Asandei, Director general al ADR Nord-Est, a remarcat la incheierea atelierului: “Aceste doua zile intense de lucru mi-au aratat care sunt partile bune pentru construirea acestui program, dar si care sunt partile la care mai trebuie lucrat. Am convingerea ca am pus o caramida buna la temelia acestui program in care ne-am pus increderea ca putem ridica nivelul de dezvoltare al Regiunii Nord-Est. Colaboratorii nostri, care au dat curs acestei propuneri, vor fi partenerii nostri pe temen lung, si isi vor putea vedea rasplatite eforturile prin atentia si interesul pe care comunitatea, tinerii si, mai ales, antreprenorii, le vor acorda acestor medii inovatoare de incubare a afacerilor. Programul nostru este deja un studiu de caz pentru Comisia Europeana, care ne-a facilitat si incurajat dialogul si care poate vedea in rezultatele muncii noastre, o posibila solutie pentru Politica de coeziune post 2020. In 2 iunie la Bruxelles, in 29 septembrie la Sevilla, in 30 Noiembrie la Groningen, s-a auzit si se va auzi de acest program de colaborare initiat de Regiunea de Nord-Est. In 30 septembrie Comisarul DG REGIO, doamna Corina Cretu, va fi in Iasi, iar cu acest prilej ii vom prezenta ce am realizat pana in prezent, care sunt exemplele concrete de proiecte promovate pe fiecare lant valoric al specializarii regionale (agro-food, textile, biotehnologii, IT&C si mediu) si ce ambitii avem pentru urmatorii ani de la aceasta relatie de colaborare”.
Expertii olandezi in biotehnologie, agricultura, managementul mediului, chimie si economie, reprezentanti ai Universitatilor de Stiinte Aplicate din Hanze, Van Hall Larenstein si Wagenigen, impreuna cu reprezentanti ai Incubatorului Orange Grove din Atena, Clusterului Energy Valley si SNN au lucrat pe grupe de lucru cu experti din Regiunea Nord-Est - reprezentanti ai autoritatilor publice locale si asociatii ale acestora (Primaria Piatra Neamt, Zona Metropolitana Iasi, Asociatia Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, Transagropolis), Camera de Comert si Industrie Suceava, reprezentanti ai mediului educational (Universitatea Alexandru Ioan Cuza – Facultatile de Informatica si de Economie si Managementul Afacerilor, Universitatea Gheorghe Asachi - Facultatea de Textile Pielarie si Management Industrial, Training Club Iasi), organizatii non guvernamentale si asociatii (Asociatia Mai Bine, Iasi ajuta), BRCT Iasi, ADR Nord-Est si companii (Bico Industries, Rossal, Rofilco, Romsoft, Domeniile Lungu, Cribernet, Katty Fashion, Prodevelopment). Atelierul s-a bucurat de gazduirea si contributia reprezentantilor Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara.3
Mai multe detalii despre aceasta colaborare gasiti in sectiunea dedicata.