Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Lansarea seriei de dezbateri publice 'Agora - Viitorul Europei'

28/08/2017

In data de 1 septembrie 2017, incepand cu orele 11.00, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, impreuna cu platforma media Calea Europeana, Centrul Europe Direct Nord-Est si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, va invita la dezbaterea publica „Agora – Viitorul Europei”, ce se va desfasura pe esplanada Curtii Domnesti din Piatra Neamt. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primariei Municipiului Piatra Neamt si al Complexului Muzeal Judetean Neamt.

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si platforma media CaleaEuropeana.ro organizeaza in perioada urmatoare, cu sprijinul Centrelor Europe Direct si al autoritatilor locale, o serie de trei dezbateri publice cu cetatenii, intitulate ”Agora – Viitorul Europei”, axate pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate in Cartea Alba publicata de Comisia Europeana in martie 2017.

Programul celor 3 evenimente, cate unul pentru fiecare regiune istorica, este:
– 28 august, la Targoviste;
– 1 septembrie, la Piatra Neamt;
– 4 septembrie, la Fagaras.

Dezbaterea publica organizata la Piatra Neamt in data de 1 septembrie va incepe la ora 11.00 si va avea loc pe esplanada Curtii Domnesti din Piatra Neamt .

La fiecare eveniment, discutia va fi initiata de cinci personalitati locale, fiecare sustinand unul dintre scenariile analizate in Cartea Alba privind Viitorul Europei, urmata de o dezbatere mai larga cu cetatenii care, la final, vor vota scenariul pe care il considera cel mai potrivit pentru un viitor de succes al Romaniei in Uniunea Europeana.

Astept cu interes rezultatul acestor dezbateri, pe o tema de maxima actualitate, pe care o voi aborda si eu in cadrul vizitelor oficiale pe care le voi avea in septembrie la Bucuresti, precum si in judetele Salaj si Cluj. Romania are sansa de a fi implicata, ca partener activ, in procesul de reformare a Uniunii Europene cu 27 de state membre. Prioritatea noastra, a Comisiei Europene, este mentinerea unitatii familiei UE-27, indiferent de scenariul care va intruni consensul statelor membre in lunile urmatoare”, a declarat comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.

La dezbaterea de la Piatra Neamt vor participa in calitate de vorbitori: Vasile Asandei (director general, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est), Andrei Postolache (antreprenor IT si consilier independent in Municipiul Iasi), Dan Dura (sef serviciu, Directia Integrare Europeana si Strategii de Dezvoltare din cadrul Primariei Municipiului Suceava), Tudor Jijie (lect. univ. dr., Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi, Director Executiv al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru) si Carol Schnakovszky (prof. univ. dr. ing., rector al Universitatii ”V. Alecsandri” din Bacau).

Cele trei dezbateri vor fi transmise, in direct, pe platforma Calea Europeana, precum si pe conturile de Facebook: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Calea Europeana .

Context

Cartea alba privind viitorul Europei a fost anuntata de presedintele Juncker in discursul privind starea Uniunii din 14 septembrie 2016 , initiativa fiind salutata de liderii UE-27 cu ocazia summitului de la Bratislava din 16 septembrie 2016. Ea analizeaza modul in care Europa se va schimba in urmatorii zece ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societatii si a locurilor de munca, la preocuparile suscitate de globalizare si in materie de securitate.

Documentul prezinta cinci scenarii, fiecare dintre ele conturand modul in care ar putea arata Uniunea la orizontul anului 2025, in functie de alegerile pe care le va face Europa. Scenariile au un caracter ilustrativ, nu se exclud reciproc si nu sunt exhaustive.

De la discursul presedintelui Juncker privind Starea Uniunii din 2016, Reprezentanta Comisiei Europene a organizat/participat la 12 dezbateri si dialoguri pe tema viitorului Europei si a celor cinci scenarii puse in discutie.

Pentru detalii suplimentare, persoanele de contact sunt:
Dna Ioana Marchis, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, tel. +40-21-2035400, email: ioana.marchis@ec.europa.eu
Dna Roxana Pintilescu, Coordonator Centrul Europe Direct Nord-Est, tel/fax +40 233 222 432, +40 233 211 510.



Toate stirile »