Noutati
Regiunea Nord-Est a facut primii pasi catre economia circulara
20/03/2018Proiectul RETRACE, in cadrul caruia ADR Nord-Est este partener incepand din 2016, finalizeaza prima faza de implementare in martie, cu prezentarea rezultatelor la Bruxelles
Tranzitia catre o economie circulara orienteaza discursul catre reutilizare, reparare, renovare si reciclarea materialelor si a produselor existente. Beneficiile adoptarii unui astfel de model merg dincolo de protectia mediului si economisirea resurselor, intrucat implementarea unui astfel de model genereaza un proces intens de inovare, inclusiv a sistemului industrial traditional, conducand catre noi oportunitati si modele de afaceri. Acest fenomen trebuie condus in special de firme si actori din industrie si poate fi stimulat in principal de un cadru de reglementare mai precis si de catre consumatori mai exigenti si mai constienti.
Evenimentul "Spre regiuni circulare, o viziune asupra politicii de coeziune dupa 2020” va fi organizat in data de 22 martie la Bruxelles si va include 2 sesiuni coordonate de Politecnico di Torino (lider de proiect), in care vor fi tratate rezultatele obtinute in urma implementarii primei faze a proiectului.
Sesiunea de dimineata, derulata intr-un cadru restrans, va gazdui discutiile legate de rezultatele proiectului si implicatiile lor la diferite niveluri teritoriale. Sesiunea de dupa-amiaza, va gazdui conferinta „ Economia circulara configureaza regiunile Uniunii Europene ”, deschisa publicului, care se bucura de prezenta unor lectori de marca, cum ar fi Janez Potocnik, Co-presedinte al Panelului privind Resursele al Natiunilor Unite (UNEP) si Paola Migliorini, Lider al echipei pentru Economie Circulara din cadrul DG Mediu - Comisia Europeana.
Acest eveniment va reuni politicieni, autoritati, elaboratori de politici, reprezentanti ai Uniunii Europene, agentii de dezvoltare si companii implicate in promovarea economiei circulare.
Delegatia Regiunii Nord-Est la Bruxelles va fi formata din Dl Vasile Asandei, Directorul General al ADR Nord-Est, Dl Sorin Brasoveanu, Presedintele CJ Bacau si prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovszky, Rectorul universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau.
“Pe masura ce ce Europa se indreapta spre o economie globala accelerata, este esential sa se adopte in mod corespunzator actiuni de guvernanta pentru un viitor durabil. Proiectul RETRACE propune o metodologie inovativa privind tranzitia catre economia circulara prin abordarea design-ului sistemic, un concept care presupune colaborarea dintre actorii publici, cei privati si mediul academic in vederea generarii de noi lanturi valorice si modele de afaceri bazate pe valorificarea integrala a resurselor si produselor secundare. Acesta este si motivul pentru care mergem la Bruxelles in aceasta formula” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.
RETRACE (Regions Transitions towards a Circular Economy) este un proiect european finantat in cadrul programului Interreg Europecare se concentreaza asupra designului sistemic ca metoda ce faciliteaza tranzitia catre economia circulara, imbunatatind politicile locale si regionale. Aflat la mijlocul perioadei de implementare si aproape de finalizarea fazei intai (aprilie 2016-martie 2018), rezultatele incep sa devina vizibile.
Publicatii
Unul din obiectivele proiectului il constituie elaborarea a 3 publicatii prin care sa se prezente si sa se disemineze rezultatele proiectului. Toate cele 3 publicatii vor fi disponibile pana la finalul primului semestru al anului 2018. Prima dintre ele, intitulata „ Ghid metodologic privind utilizarea designului sistemic pentru elaborarea politicilor: calea catre Europa circulara” („ Methodological Guide to Systemic Design for Policy Making: a Circular Europe on the Way” ), este deja disponibila.
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est impreuna cu 7 entitati din alte 4 tari europene (Spania, Franta, Italia, Slovenia) sunt parteneri in cadrul proiectului RETRACE incepand cu luna aprilie 2016 si au colaborat la elaborarea acestei prime publicatii. Ghidul a fost elaborat de un colectiv de 20 de autori europeni, atat din echipa de implementare a proiectului cat si din exterior. Scopul acestui ghid este acela de a determina modul cum designul sistemic poate fi integrat in procesele complexe de elaborare a politicilor si de luare a deciziilor. Aceasta publicatie se adreseaza in special politicienilor, dar si celor care elaboreaza politici. Materialul este disponibil in format fizic si electronic si poate fi descarcat gratuit la urmatoarea adresa: https://goo.gl/hvtWMZ.
Cea de-a doua publicatie va prezenta cele mai interesante 30 de modele de buna practica in economie circulara, identificate de partenerii din proiect pentru vizitele de studiu derulate in diferitele tari europene si care vor fi prezentate in luna martie in cadrul evenimentului international care va avea loc la Bruxelles. Cea de-a treia publicatie, dedicata politicienilor si celor care elaboreaza politici, urmareste sa sublinieze beneficiile adoptarii designului sistemic pentru economia circulara.