Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Comisia Europeana a dezbatut premisele bugetului UE post-2020

14/02/2018

Comisia Europeana a prezentat astazi, 14 februarie, diversele optiuni posibile – precum si consecintele financiare ale fiecareia – pentru un buget al UE pe termen lung nou si modern, care sa asigure indeplinirea obiectivelor prioritare ale Uniunii dupa anul 2020.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Un buget nu este un exercitiu contabil, ci o reflectie a prioritatilor si ambitiilor, care traduce viitorul in cifre. Prin urmare, sa discutam mai intai despre ce fel de Europa ne dorim. Ulterior, statele membre vor trebui sa isi sustina ambitiile cu finantarea necesara. Trebuie sa intelegem cu totii ca in discutiile care ne asteapta nu vom mai putea continua ca pana acum si, in acelasi timp, sunt ferm convins ca putem reusi imposibilul, putem conveni in privinta unui buget in care toti sa fie beneficiari neti.

In cadrul reuniunii lor din 23 februarie, liderii din Uniunea Europeana vor discuta despre cum se pot asigura ca prioritatile pe care le-au stabilit pentru Uniune, pe 16 septembrie 2016 la Bratislava si pe 25 martie 2017 prin Declaratia de la Roma, sunt finantate in mod adecvat, devenind, astfel, realitate. Cele doua elemente – definirea prioritatilor comune si asigurarea resurselor necesare pentru ca Uniunea sa le puna in aplicare – sunt indisociabile.

Optiuni pentru viitorul buget al UE
Atunci cand se discuta despre nivelul de ambitie al actiunii UE in domenii cum ar fi protectia frontierelor externe ale UE, sprijinirea unei veritabile Uniuni Europene a Apararii, stimularea transformarii digitale a Europei sau cresterea eficientei politicii de coeziune si a politicii agricole ale UE, este important ca liderii sa aiba o idee clara privind ce ar insemna concret optiunile lor din punctul de vedere al finantarii acordate la nivelul UE. Este ceea ce isi propune contributia prezentata astazi de Comisie, prin cuantificarea impactului financiar al diverselor optiuni de politica posibile. Acestea nu reprezinta propuneri ale Comisiei, ci ilustrari bazate pe idei avansate frecvent pe parcursul dezbaterii publice. Scopul lor este sa ajute la focalizarea pe aspectele esentiale, sa stimuleze discutiile si sa ofere o baza factuala solida pentru luarea deciziilor importante care ne asteapta.

Modernizarea si finantarea bugetului UE
Comisia prezinta, de asemenea, optiuni pentru modernizarea bugetului UE, inclusiv prin consolidarea legaturii dintre obiectivele sale si modul in care acesta este finantat. In plus, sunt prezentate posibilitati pentru consolidarea legaturii – denumita de multe ori „conditionalitate” – dintre finantarea acordata de UE si respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii.

Calendarul adoptarii este important, atat pentru cetateni, cat si pentru agentii economici
Un acord rapid reprezinta nu doar un deziderat politic, ci si un imperativ practic. Partenerii si beneficiarii finantarii acordate de UE – de la studenti si cercetatori pana la proiectele din domeniile infrastructurii, asistentei medicale sau energiei – precum si autoritatile nationale si regionale au nevoie de securitate juridica si financiara, precum si dreptul de a beneficia de aceasta. Comunicarea atrage atentia liderilor asupra unor exemple concrete privind impactul negativ pe care o intarziere l-ar avea asupra cetatenilor si intreprinderilor din intreaga UE. Comisia considera ca ar trebui sa nu se mai repete experienta nefericita a adoptarii cu intarziere a bugetului actual al UE, care a fost insotita de intarzieri semnificative in lansarea noilor programe si, in consecinta, in realizarea prioritatilor de finantare.

Sursa: Comisia Europeana



Toate stirile »