Noutati
Economia circulara, de la teorie, la practica
30/03/2018In data de 29 martie 2018 Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a organizat conferinta: Economia circulara – Fabrica de viata lunga - Cum sa transformi pierderile in castig prin economie circulara?, la sediul Rubik Hub din Piatra Neamt.
Obiectivele conferintei au fost:
- Prezentarea contextului european si a celui national in implementarea economiei circulare;
- Cunoasterea activitatilor derulate in Regiunea Nord-Est si nu numai, in acest domeniu;
- Prezentarea rezultatelor proiectului RETRACE, aflat la mijlocul perioadei de implementare si care urmeaza sa implementeze activitati concrete care sa demonstraeze potentialul economieie circulare in contextul regiunii noastre.
Evenimentul a reunit reprezentanti ai Agentiilor pentru Protectia Mediului din Bacau, Neamt si Iasi; ai Consiliilor Judetene Neamt, Suceava si Vaslui; Asociatiei MONTPESA si Municipiului Moinesti; Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau, ai societatilor comerciale Rossal si Barleta, precum si echipe ale organizatiilor care au acceptat sa impartaseaca cu cei prezenti aspecte din activitatea lor.
Click pentru mai multe fotografii
Prezentarile speaker-ilor au suscitat discutii constructive privind modul de gestionare a deseurilor, de reutilizare, recuperare si reciclare a acestora. Invitatii nostri au prezentat urmatoarele teme:
- Doamna Simina Lakatos – Presedinte si Director Executiv al Centrului pentru Initiere si Dezvoltare Organizationala din Cluj-Napoca – a vorbit despre sprijinul acordat de Comisia Europeana prin intermediul Platformei Europene a Stakeholder-ilor pentru Economie Circulara din cadrul Comitetului Economic si Social European. Aceasta platforma are rolul de a reuni partile interesate de conceptul economiei circulare pentru a face schimb de experiente, bune practici sau pentru a crea parteneriate cu firme/asociatii/entitati din tarile membre U.E. Membrii Platformei, reprezentand toate Statele Membre, urmeaza sa deruleze un proces de colectare a exemplelor de bune practici din domeniul economiei circulare pentru a crea o baza de date comuna la nivel european. In acest sens ADR Nord-Est va promova modelele identificate in Regiunea Nord-Est pe parcursul derularii proiectului RETRACE.
- Domnul Traian Ionescu – Secretar al Coalitiei pentru Economie Circulara – a evidentiat oportunitatile si barierele identificate in Romania din domeniul economiei circulare. De exemplu, la momentul actual rata de reutilizare si reciclare a deseurilor municipale in Romania este estimata la maxim 6%, iar tinta stabilita de Comisia Europeana pentru anul 2030 este de 70%. Concilierea acestor date conduc la oportunitati economice, care ar putea genera o cifra de faceri de aproximativ 1 miliard de euro/an, la nivel national.
- Domnul Florin Catz – Coordonator Zonal Est al ECOTIC – a prezentat campaniile de constientizare si proiectele derulate de aceasta organizatie in Regiunea Nord-Est: https://www.youtube.com/watch?v=msQIg0y_Tu8, prezentarea Centrului Municipal de Colectare Iasi https://www.youtube.com/watch?v=XokmATb28GA si campania de constientizare ,,Reciclarea incepe de la tine”.
- Domnul Eugen Ristea – Director Strategii si Marketing la SC Brikston Construction Solutions SA din Iasi – a descris modalitatea de productie a celei mai dure caramizi din Romania, lansata pe piata in anul 2008 si cum au reusit sa integreze anumite tipuri de deseuri in compozitia caramizii, cu beneficii economice si de mediu, implementand astfel principiul economiei circulare in cadrul firmei.
- Domnul Ionut Ionita – Coordonator Centru Zona Sud al SC Vrancart SA – a prezentat activitatea companiei care reuseste, dupa o istorie de 40 ani, sa produca carton si hartie exclusiv din materie prima reciclata si cum poate fi structurata o afacere in contextul economiei circulare.
- Ramona Tanasa – Sef Birou Cooperare Externa ADR Nord-Est – a prezentat concluziile fazei 1 a proiectului RETRACE si masurile pe care ni le propunem pentru a putea testa metodologia propusa prin acesta in Regiunea Nord-Est, inclusiv pentru a eliminarea barierelor in tranzitia catre economia circulara.
Detalii despre temele dezbatute pot fi regasite in prezentarile speaker-ilor, atasate mai jos.