Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Tranzitia energetica in regiunea Nord-Est - Impactul proiectului Empowering

18/07/2019

Schimbarile climatice reprezinta o provocare globala care nu are frontiere si care afecteaza deja vietile noastre cotidiene. UE a decis o reducere a gazelor cu efect de sera (GES) cu 40% pana la 2030. Cadrul privind clima si energia 2030 include tinte ambitioase si obiective de politica la nivelul UE pentru 2030, precum si pentru 2050. Pentru a combate schimbarile climatice si a atinge obiectivele, sunt necesare abordari coordonate, politici eficiente in materie de energie si clima, precum si planuri si strategii in vigoare.

Autoritatile locale si regionale au puterea de a influenta problemele climatice, insa deseori nu dispun de capacitatea de a recunoaste provocarile, oportunitatile si de a oferi solutii. Acest lucru este valabil in special pentru autoritatile locale mici si mijlocii care se confrunta cu mai multe provocari in ceea ce priveste planificarea si punerea in aplicare in domeniul energiei, astfel incat autoritatile locale ar trebui sa fie cu siguranta sprijinite pentru a asigura punerea in aplicare efectiva a climei si a politicile energetice.

Pentru a evolua in acest domeniu, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a implementat in ultimii 3 ani proiectul Empowering, prin care a oferit municipalitatilor din regiune suport pentru consolidarea capacitatii administrative pentru tranzitia energetica si adaptarea la schimbarile climatice. Dorim pe aceasta cale sa multumim pentru deschiderea si implicarea pro activa de a sprijini Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est in implementarea proiectului EMPOWERING si sa felicitam pentru adeziunea laConventia Primarilor privind Clima si Energia ( Covenant of Mayors for Climate and Energy – CoM) cele 11 primarii care au participat activ in acest proces: Bacau, Botosani, Suceava, Iasi, Piatra Neamt, Vaslui, Roman, Moinesti, Bicaz, Siret si comuna Victoria, Iasi.

Primariile localitatilor Botosani, Bacau, Piatra Neamt, Siret si comuna Victoria, Iasi au finalizat elaborarea Planului de actiune privind energia durabila si clima si au fost aprobate prin hotarari ale consiliilor locale, iar celelalte autoritati locale au realizat aceste strategii si sunt in curs de aprobare.

Prin implementarea celor 11 Planuri de Actiune pentru Energie Durabila si Clima, se estimeaza ca se vor reduce emisiile cu 0.46 milioane tone CO 2 eq in 2020 si cu 0.94 milioane tone CO2 eq. la nivelul anului 2030 comparativ cu nivelul de baza stabilit in 2011. Pentru realizarea celor peste 700 de proiecte cuprinse in aceste strategi, sunt necesare investitii in valoare de 2,2 miliarde Euro, iar aproximativ 500 milioane Euro au fost dedicate acestui obiectiv pana in prezent.

Toate autoritatile din Regiunea Nord-Est care doresc sa adere la Conventia Primarilor si sa-si realizeze Planul de actiune pentru Energie Durabila si Clima au acum oportunitatea de a beneficia de rezultatele proiectului, inclusiv prin intermediul platformei de invatare (in limba romana), care include informatii despre Pactul Primarilor si Planul de actiune privind energia durabila si clima, idei privind finantarea actiunilor pentru indeplinirea obiectivelor PAEDC, dar si inspiratie si exemple de bune practici, transferabile si adaptabile la specificul regional.

Site dedicat proiect Empowering: https://empowering2020.eu/ro/


Figura 1 Analiza schematica a PAEDC-urilor din Regiunea Nord-Est

 


Figura 2 Distribuția emisiilor de gaze cu efect de seră  în regiunea Nord-Est (Realizat cu Philcarto 5 cu datele obținute din ce 11 PAEDC)



Toate stirile »