Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Vizita de studiu in Regiunea Nord-Est pentru identificarea modelelor de bune practici in economica circulara

14/06/2017

In perioada 12-16 iunie 2017, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est organizeaza organizeaza o serie de evenimente transnationale, in cadrul proiectului RETRACE, dupa cum urmeaza:

In perioada 12-13 iunie 2017, are loc la Moinesti – Intalnirea stakeholderilor regionali in cadrul proiectului RETRACE, pentru definirea masurilor Planului de Actiune Regional in domeniul economiei circulare. La intalnire participa, din partea Politehnicii din Torino, lideri ai acestui Consortiu, Prof Luigi Bistagnino- fondatorul conceptului de design sistemic si Prof Silvia Barbero.

Pe langa simpla actiune de a vede bunele practici existente in tarile europene (de ex. vizita de studiu la care au participat cei de la Moinesti si Darmanesti, in Olanda) cei din Moinesti si-au propus ceva mai mult. O buna practica pe care au vazut-o in Piemonte le-a atras atentia si au decis sa verifice daca poate fi transferata si la Moinesti (si zonele invecinate). Este vorba despre un model de dezvoltare creat de Politehnica din Torino si aplicat cu succes in 5 regiuni europene.

In perioada 15-16 iunie 2017, la Iasi, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est va organiza Evenimentul interregional de schimb de bune practici in domeniul economiei circulare, la Centrul de conferinte din cadrul Hotel Unirea, sala Vega. Auditoriul este format din partenerii consortiului RETRACE, precum si reprezentanti ai partilor interesate din Italia, Franta, Spania si Slovenia (actori privati, autoritati nationale si regionale, agentii pentru dezvoltarea mediului de afaceri, institute de cercetare si universitati).

In contextul noilor orientari ale Comisiei Europene privind sprijinirea tranzitiei catre economia circulara, incepand cu luna aprilie 2016, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est implementeaza proiectul de cooperare interregionala RETRACE – O abordare sistemica pentru regiuni aflate in tranzitia catre o economie circulara (https://www.interregeurope.eu/retrace/), prin intermediul caruia partenerii si partile interesate de la nivel regional realizeaza un schimb de bune practici si modelele functionale din acest domeniu, existente la nivel european.

Demersul Comisiei se fundamenteaza pe realitate: desi managementul deseurilor s-a imbunatatit constant in ultimele decenii, la nivel european o treime din deseuri sunt inca depozitate si mai putin de jumatate sunt reciclate sau compostate. Plecand de la premisa ca imbunatatirea managementului deseurilor ar putea genera efecte pozitive asupra mediului, climei, sanatatii umane si economiei, Comisia Europeana a inaintat 4 propuneri legislative care introduc noi tinte in acest domeniu, privind reutilizarea, reciclarea si depozitarea deseurilor. Aceste propuneri intaresc prevederile privind reducerea deseurilor, si responsabilitatea extinsa a producatorilor, clarifica unele definitii si stabilesc obligatii privind raportarea si metodele de calculare a tintelor.
Initiat de Politehnica din Torino, proiectul RETRACE prezinta o metodologie inovativa privind tranzitia catre economia circulara prin abordarea design-ului sistemic, un concept care presupune colaborarea dintre actorii publici, cei privati si mediul academic in vederea generarii de noi lanturi valorice si modele de afaceri bazate pe valorificarea integrala a resurselor si produselor secundare.

Tranzitia catre o economie circulara orienteaza discursul catre reutilizare, reparare, renovare si reciclarea materialelor si a produselor existente.Avand in vedere importanta pe care eficienta utilizarii resurselor o capata in aceasta perioada de programare, acest proiect aduce in prim plan conceptele si principiile de baza in economia circulara, precum si exemple existente si solutii emergente pentru punerea in aplicare a modelului economic circular in Regiunea noastra, Ne bucuram sa fim gazda a acestor evenimente, pe care le consideram exercitii de invatare reciproca” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.



Toate stirile »