Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Guvernul Romaniei a adoptat noi masuri pentru atragerea fondurilor alocate pentru viitoarea perioada de programare

01/09/2020

Executivul a aprobat, în sedinta din 31 august 2020, noi masuri pentru a facilita accesarea fondurilor europene alocate în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Astfel, au fost adoptate, la propunerea Ministerului Fondurilor Europene, Ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri pentru elaborarea Planului National de Relansare si Rezilienta necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile si nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare si Rezilienta si Ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri referitoare la sustinerea dezvoltarii teritoriale a localitatilor urbane si rurale din România cu finantare din fonduri externe nerambursabile, precum si unele masuri temporare de sprijin ale acestora.
În viitoarea perioada de programare România va avea un buget estimat de 79,9 miliarde euro fonduri europene, din care 30,4 miliarde euro destinate implementarii instrumentului „Mecanismul de redresare si rezilienta” (13,7 miliarde euro – granturi si 16,6 miliarde euro sub forma de imprumuturi).
În vederea atragerii acestor fonduri este necesara elaborarea Planului National de Relansare si Rezilienta (PNRR) prin care vor fi stabilite domeniile prioritare de investitii ale României pentru iesirea din criza, relansarea economica si cresterea capacitatii de rezilienta. Primul draft al documentui trebuie elaborat pâna în luna octombrie, pentru a fi negociat cu Comisia Europeana pâna în luna aprilie 2021 în vederea aprobarii.


Potrivit Ordonantei aprobate de Executiv,  proiectele de investitii publice finantate în cadrul PNRR vor trebui sa îndeplineasca conditii precum:
•    sa fie proiecte mature, cu un grad avansat de elaborare a documentatiilor tehnico-economice, cu angajamente ale beneficiarilor finali de încheiere a contractelor de achizitie publica sau a contractelor sectoriale pâna la sfârsitul anului 2022 pentru minim 70% din grant si pâna la sfârsitul anului 2023 pentru restul de 30% din grantul contractat;
•    sa contribuie la îmbunatatirea starii economice si la cresterea capacitatii de rezilienta a României;
•    sa obtina avizul conform al structurii MFE prin care sa se confirme compatibilitatea cu recomandarile specifice de tara si tranzitia verde si digitala, eligibilitatea finantarii din Mecanismul de redresare si rezilienta si contributia la obiectivele de îmbunatatire a starii economiei si de crestere a rezilientei.
Pentru întocmirea documentatiilor tehnico-economice necesare realizarii proiectelor finantate prin PNRR, actul normativ prevede alocarea de la bugetul de stat a unei sume de aproximativ 2 miliarde lei.

 


 

Masuri pentru dezvoltarea urbana si rurala


Cel de al doilea act normativ adoptat în sedinta de Guvern reglementeaza masurile care vor sprijini dezvoltarea localitatilor urbane si rurale în diferite domenii precum: mobilitate urbana, regenerare urbana, servicii publice de utilitati, eficienta energetica.
Masurile sunt adoptate în contextul în care în prezent, finantarile sectoriale fragmentate (apa, drumuri, energie etc.) genereaza investitii subevaluate si neconectate, care nu contribuie la o strategie ecologica pentru orase. De asemenea, este necesara cresterea semnificativa a investitiilor în prevenirea si pregatirea pentru a face fata potentialilor dezastre si schimbari climatice în conditiile în care nivelul actual al investitiilor este inadecvat în comparatie cu riscurile.
Suplimentar, din cauza crizei generate de virusul SARS-CoV-2, capacitatea financiara a oraselor de a sustine implementarea proiectelor finantate din fonduri europene s-a diminuat din cauza reducerii veniturilor încasate la bugetele locale.


În acest context, actul normativ adoptat reglementeaza:

  •  Unitatile administrativ teritoriale urbane vor putea depune proiecte pentru a dezvolta si satele incluse în structura lor administrativa în domeniile: mobilitate urbana, regenerare urbana, alimentare cu apa si canalizare, infrastructura de drumuri, solutii inteligente de conectare la utilitati, precum si pentru dezvoltarea transportului public în comun de calatori;
  • In baza strategiei de dezvoltare locala, comunele din cadrul zonelor urbane functionale vor putea depune proiecte în cadrul Programelor Operationale Regionale (POR) pentru implementarea la nivel national a conceptului de „smart village”;
  • Localitatile urbane vor putea depune proiecte în cadrul POR pentru implementarea conceptului de „smart city”;
  • Comunele vor putea contracta finantari în cadrul POR si Programului Operational Dezvoltare Durabila pentru dezvoltarea infrastructurii de drumuri de pe teritoriul lor si a conectivitatii cu drumurile din exterior, pentru retelele de apa-canalizare si/sau pentru conectarea la reteaua de distributie a combustibililor.
  • Municipiile resedinta de judet vor putea contracta fonduri în cadrul POR, Programului Operational Transport si/sau Programului Operational Dezvoltare Durabila pentru:

– dezvoltarea de proiecte de mobilitate urbana în parteneriat cu comunele limitrofe;

– dezvoltarea si implementarea de proiecte de infrastructura rutiera care vizeaza variantele ocolitoare si/sau conectivitatea la reteaua de transport transeuropeana TEN-T Centrala/Globala;

– dezvoltarea de proiecte de transport cu trenul metropolitan/urban pentru a sustine transportul în comun;

– dezvoltarea infrastructurii edilitare a comunele limitrofe: retelele de apa-canalizare/drumuri/de distributie a gazelor naturale, precum si alte categorii de proiecte de infrastructura.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene



Toate stirile »