Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Semestrul european - Pachetul de primavara: recomandari specifice Romaniei, in vederea unui raspuns coordonat la pandemia cauzata de coronavirus

22/05/2020

Comisia Europeana  a prezentat in data de 20 mai, recomandari specifice fiecarei tari, in care furnizeaza orientari de politica economica tuturor statelor membre ale UE, in contextul pandemiei cauzate de coronavirus. In centrul acestor recomandari se afla problemele cele mai urgente cauzate de pandemie si relansarea cresterii durabile.

In cazul Romaniei, i se recomanda sa intreprinda actiuni astfel incat:

  1. Sa aplice politici fiscal-bugetare conforme cu recomandarea Consiliului din 3 aprilie 2020 si sa ia totodata toate masurile necesare pentru a combate in mod eficace pandemia, a sustine economia si a sprijini redresarea viitoare. Sa evite adoptarea unor masuri permanente care ar pune in pericol sustenabilitatea finantelor publice. Sa consolideze rezilienta sistemului de sanatate, inclusiv in ceea ce priveste personalul medical si produsele medicale, si sa imbunatateasca accesul la serviciile de sanatate.
  2. Sa ofere solutii adecvate de substitutie a veniturilor si sa extinda masurile de protectie sociala si accesul la serviciile esentiale pentru toti. Sa atenueze impactul crizei asupra ocuparii fortei de munca prin dezvoltarea unor formule flexibile de lucru si a unor masuri de activare. Sa consolideze competentele si invatarea digitala si sa asigure accesul egal la educatie.
  3. Sa asigure sprijin sub forma de lichiditati pentru economie, de care sa beneficieze intreprinderile si gospodariile, in special intreprinderile mici si mijlocii si lucratorii independenti. Sa avanseze finantarea proiectelor de investitii publice mature si sa promoveze investitiile private pentru a favoriza redresarea economica. Sa directioneze cu prioritate investitiile catre  tranzitia ecologica si digitala, in special catre transportul durabil, infrastructura de servicii digitale, productia si utilizarea energiei in mod nepoluant si eficient precum si catre infrastructura de mediu, inclusiv in regiunile miniere.
  4. Sa imbunatateasca eficacitatea si calitatea administratiei publice, precum si previzibilitatea procesului decizional, inclusiv printr-o implicare adecvata a partenerilor sociali.

Recomandarile sunt structurate pe doua obiective: pe termen scurt, atenuarea consecintelor socioeconomice negative grave ale pandemiei cauzate de coronavirus; pe termen scurt catre mediu, obtinerea unei cresteri durabile si favorabile incluziunii, care sa faciliteze tranzitia verde si transformarea digitala.

Acceseaza aici recomandarile adresate Romaniei

Sursa: Comisia Europeana



Toate stirile »