Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Locul de intalnire al inovatorilor europeni s-a mutat la Iasi

27/06/2019

Update 03.07.2019 - prezentarile lectorilor, fotografiile si clipurile video sunt disponibile pe www.wire2019.eu.

Cea de-a X-a editie a Conferintei “Saptamana Regiunilor Inovatoare din Europa”, a debutat aseara la Iasi, sub deviza: Exploreaza! Creeaza. Inoveaza in regiunea ta!

Fiind ultimul eveniment dedicat cercetarii si inovarii din calendarul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, conferinta a starnit interesul a peste 200 de participanti din 33 de tari, reprezentand universitati, centre de cercetare si inovare, clustere, ministere si agentii guvernamentale, organizatii de dezvoltare regionala, antreprenori si asociatii profesionale.

Axata pe trei concepte cheie: a explora, a crea si a inova, WIRE X incurajeaza schimbul de cunostinte si cautarea de solutii practice pentru o transformare economica sustenabila prin intermediul cercetarii si inovarii. Conferinta urmeaza parcursul de la excelenta regionala la lanturile valorice europene si globale, incercand sa descopere noi sinergii intre nevoile societale si agenda de cercetare, inovare, precum si intre instrumentele de finantare, cunoastere si antreprenoriat.

WIRE X 2019 reprezinta principalul forum politic european de inovare si dezvoltare regionala, oferind factorilor de decizie, autoritatilor publice, centrelor de cunoastere si intreprinderilor din intreaga Europa o platforma de discutie pe tema practicilor, finantarilor, provocarilor si oportunitatilor din domeniul cercetarii si inovarii. WIRE X ofera participantilor 3 zile de seminarii, mese rotunde si ateliere de lucru, sustinute cu peste 60 de lectori cu expertiza consistenta la nivel global

La deschiderea oficiala, care a avut loc in Aula Bibliotecii Centrale Universitare, participantii au fost intampinati cu mesaje de Nicolae Hurduc, Ministrul Cercetarii si Inovarii, Maricel Popa, Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Sorin Brasoveanu, Presedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est si Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est, dar si cu cateva momente artistice de exceptie oferite de studentii Universitatii de Arte George Enescu din Iasi.

Evenimentul este organizat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, cu sprijinul Ministerului Cercetarii si Inovarii din Romania si al Directoratului General pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene, prin Programul Orizont 2020: Raspandirea excelentei si largirea participarii. Consiliul Judetean Iasi, Primaria Municipiului Iasi, precum si toate universitatile din Iasi, au acordat, de asemenea,  un sprijin semnificativ.

Invitatul special al acestui eveniment, reprezentand Comisia Europeana, doamna Signe Ratso, Director General adjunct al Directiei Generale pentru Cercetare si Inovare, a declarat: “Reuniunea informala a sefilor de state de la Sibiu a subliniat ca cercetarea si inovarea vor avea o importanta vitala in conturarea unei Europe durabile in viitor. Vom avea nevoie de toti actorii, la nivel european, national si regional, sa ne implicam in acest proces, fructificand intregul potential de cercetare si inovare, in special potentialul care este in prezent insuficient utilizat. Comisia Europeana a depus mult efort pentru a se asigura ca instrumentele sale de finantare lucreaza impreuna pentru a sprijini acest demers. Viitorul program Horizon Europe va oferi noi oportunitati de sinergie cu Politica de Coeziune, permitand combinarea diferitelor surse de finantare UE pentru a maximiza impactul. WIRE X 2019 faciliteaza o mai buna pozitionare a actorilor regionali in vederea consolidarii si extinderii capacitatii de cercetare si inovare in Europa.

Transformare economica, digitalizare, excelenta, piete globale, ecosisteme regionale de inovare si, bineinteles, educatia sunt doar cateva dintre temele pe care le abordam anul acesta la conferinta WIRE. Dar, asa cum poate observati, nu prea avem noi oportunitatea de alege subiectele, ci ele ne aleg pe noi, pentru ca rezulta din realitatea globala si din nevoia noastra de a ne adapta permanent, intr-o maniera inteligenta. Recunostinta noastra se indreapta catre Comisia Europeana, in special Directoratul pentru Cercetare si Inovare si Ministerului Cercetarii, care ne-au sprijinit in acest efort, partenerilor nostri locali si regionali si lectorilor care au ales sa impartaseasca cu noi din expertiza lor, din provocari, dar si din lectii-invatate. Sper si cred cu tarie ca aceasta nu va reprezenta pentru dumneavoastra doar “inca o alta conferinta, ci lucrurile pe care le discutam aici vor avea un impact real in viitorul nostru comun. Multumesc ca sunteti parte din WIRE 2019!” a declarat Vasile Asandei,  Director General ADR Nord-Est.

Lucrarile conferintei continua in perioada 27-28 iunie, la Palatul Culturii din Iasi.

Pentru mai multe detalii vizitati site-ul dedicat evenimentului www.wire2019.eu.



Toate stirile »