Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Ministrul Fondurilor Europene la sedinta Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est

05/12/2013

Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est s-a reunit pentru ultima data in acest an, astazi, 5 decembrie 2013, la Piatra Neamt. Ordinea de zi a cuprins o informare privind stadiul implementarii Programului Operational Regional 2007-2013 in Regiunea Nord-Est si a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, o informare privind stadiul activitatilor de planificare si programare pentru perioada 2014-2020, precum si alte hotarari legate de buna functionare a ADR Nord Est, obiectivele si programul de lucru al acesteia pentru anul 2014.

Din raportul asupra implementarii Programului Operational Regional rezulta ca au fost inregistrate pana in prezent  la ADR Nord-Est 1231 cereri de finantare, din care au fost contractate 478 de proiecte a caror valoare nerambursabila solicitata insumeaza peste 701 milioane euro, rezultand o supracontractare a sumei de 658,7 milioane euro alocata regiunii Nord-Est. Sumele avizate de catre OI Nord-Est beneficiarilor in vederea rambursarii cheltuiellilor sau a efectuarii platilor catre furnizori de lucrari, bunuri si servicii,  in valoare de 407 milioane Euro, denota un grad de absorbtie de aproximativ 62% din suma alocata.

Asumandu-si responsabilitatea de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice la nivel regional din aprilie 2013, ADR Nord-Est a reusit in acest interval sa preia de la Autoritatea de Management 169 contracte finalizate sau in implementare si sa semneze cu IMM-urile 118 noi contracte de finantare in valoare de  52 milioane Euro, din care 27 milioane Euro asistenta financiara nerambursabila. Prin implementarea acestor proiecte care vizeaza cresterea productivitatii si modernizarea intreprinderilor mici si mijlocii se estimeaza crearea a  900 locuri de munca in Regiunea Nord-Est.

Prezent pentru prima data la un astfel de eveniment regional, Dl. Eugen Teodorovici,  Ministrul Fondurilor Europene, a declarat: "Inca de la preluarea portofoliului, preocuparea noastra permanenta a fost aceea de a simplifica si fluidiza mecanismul de implementare a fondurilor europene. Eforturile facute in anul 2013 au condus la atingerea unui record in acest sens, iar demersurile vor continua. Dar, pentru a ajunge la nivelul celor avansati, Romania trebuie sa repete aceasta performanta in fiecare an. Perioada 2014-2020 va fi ultimul exercitiu de programare in care Romania va beneficia de o alocare financiara consistenta, de aceea este extrem de importanta stabilirea atenta a prioritatilor de finantare."

"Pentru noi a fost un an complex, cu eforturi atat in ceea ce priveste implementarea Programului Operational  Regional si a Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice, dar si in ceea ce priveste planificarea perioadei 2014-2020, pentru care noi am adus in discutie urmatoarele propuneri: corelarea intre Programele Oprerationale si Planul de Dezvoltare Rurala, standardizarea sistemului de implementare a Instrumentelor Structurale, dar si implicarea mai activa a organismelor regionale  in elaborarea Ghidurilor Solicitantului si a pachetelor informative. La final, cand tragem linie si ne uitam la gradul de absorbtie de 62% pe POR, comparativ cu 48 % la nivel national, la ritmul alert al implementarii POS CCE si la increderea dobandita in acest program de beneficiarii privati, ne incearca un sentiment de satisfactie, dar si de responsabilizare pentru activitatile viitoare. Ne bucuram ca in toate demersurile noastre, ne-am putut baza pe sprijinul Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, iar vizita Domnului Ministru Teodorovici si implicarea activa a Domniei Sale in sedinta noastra de lucru ne onoreaza." a declarat Constantin Apostol, Director General ADR Nord-Est.



Toate stirile »