Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Turismul cultural-religios, nevoi si perspective de dezvoltare

28/11/2012

Update post eveniment 28.11.2012

In data de 21 Noiembrie 2012, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a organizat Evenimentul “Turismul cultural-religios, nevoi si perspective de dezvoltare”, care a cuprins o dezbatere de tip masa rotunda pe tema turismului cultural-religios in Romania si Conferinta de prezentare a rezultatelor proiectului RECULTIVATUR.

La aceasta intalnire au luat parte reprezentati ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, reprezentanti ai autoritatilor publice locale,  tour operatori, asociatii de profil, furnizori de servicii hoteliere si ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.



Tema principala a acestui eveniment a fost fezabilitatea crearii si aplicarii unui model unic de dezvoltare a turismului cultural-religios (Model Comun de Turism Religios) in regiunea Europa de Sud-Est. Opiniile exprimate la adresa  instrumentului prezentat au fost legate de barierele legislative nationale ce infraneaza dezvoltarea acestui tip de turism cat si dezvoltarea unei strategii regionale de marketing pentru astfel de produse turistice.

Bazandu-se pe rezultatele proiectului pana in prezent (baza de date cu obiective cultural religioase), invitatii si-au exprimat interesul spre dezvoltarea unui asemenea instrument ce va veni in intampinarea nevoii de dezvoltare a noi produse turistice si va insemna atat salvarea obiectivelor cat si dezvoltarea zonelor apropiate acestora.

Scopul evenimentului a fost si acela de a crea un nucleu de cooperare in dezvoltarea Turismului Cultural-Religios in Regiunea Nord-Est prin care sa se puna bazele unei comunicari permanente benefica pentru initierea sinergiilor intre actorii din domeniului turismului cultural-religios.


Stire 16.11.2012

Turismul cultural-religios constituie doar o mica parte din veniturile realizate in sectorul turismului in Romania. Totodata, in Romania exista un larg patrimoniu mobil si imobil care constituie baza de dezvoltare pentru turismul cultural-religios.

Patrimoniul cultural-religios constituie o resursa degradabila a Romaniei, cu un potential imens de dezvoltare. Dar strategia si metodologia pentru dezvoltarea turismului cultural-religios este deficitara. Dezvoltarea acestor obiective patrimoniale in obiective turistice, inseamna formarea de parteneriate, gasirea de solutii integrate pentru comunitate si nu in ultimul rand obtinerea unor finantari.

Odata cu dezvoltarea acestui tip de turism se salveaza de la degradare o parte din patrimoniul cultural-religios, prin gasirea unor surse de finantare stabile, iar includerea obiectivelor cultural-religioase in cadrul unor produse turistice ar insemna si promovarea zonei  nu numai a obiectivului. Acest fapt se poate realiza doar cu participarea activa a tuturor actorilor domeniului turismului cultural-religios, inclusiv persoanele ce locuiesc  in comunitatile alaturate unor asemenea obiective.

In acest scop, in data de 21 Noiembrie 2012, actorii principali din domeniul turismului cultural-religios din regiunea Nord-Est si-au dat intalnire  in cadrul unei intalniri de tip masa rotunda cu titlul:  „Turismul cultural-religios, nevoi si perspective de dezvoltare” unde vor analiza si dezbate nevoile pentru dezvoltarea acestui tip de turism. Evenimentul  se va desfasura incepand cu orele 10.00 la  Hotel Best Western Bucovina, Gura Humorului, judetul Suceava si reprezinta o activitate a Proiectului RECULTIVATUR-(Elaborarea unui instrument pentru includerea valorilor cultural-religioase in procesul de dezvoltare si planificare al centrelor urbane si comunitatilor rurale invecinate) implementat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.

Prin acest proiect, pana in momentul de fata, in regiunea Nord-Est au fost inventariate 1605 obiective cultural religioase ce constituie resursele pentru dezvoltarea turismului cultural-religios.

Concluziile acestei intalniri vor fi folosite pentru elaborarea unui Model Comun de Turism Religios  pentru zona Sud Estul Europei (SEE), ce va servi ca un instrument de ghidaj si suport atat pentru agentiile publice cat si pentru operatorii in turism si alte persoane interesate, pentru dezvoltarea acestui tip de turism. Se va urmari ca acest Model sa se adreseze cat mai bine specificitatilor din domeniul turismului cultural religios din Romania.



Toate stirile »