Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Focus Grup de Descoperire Antreprenoriala in domeniul agriculturii si industriei alimentare

04/11/2016

In data de 26 octombrie 2016, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est in colaborare cu Comisia Europeana, DG Centrul Comun de Cercetare (JRC) a organizat la Suceava cel de-al treilea Focus Grup de Descoperire Antreprenoriala in domeniul Agro-alimentar.

Evenimentul s-a derulat in contextul procesului de actualizare si revizuire a strategiei de specializare inteligenta a Regiunii Nord-Est, document esential pentru absorbtia fondurilor europene alocate prin FEDR Romaniei in domeniul cercetarii, dezvoltarii si inovarii.

Intalnirea a vizat sectoarele agricultura si industrie alimentara in relatie cu urmatoarele patru prioritati tematice de specializare ale acestora pentru Regiunea Nord-Est:

  • Dezvoltare de noi produse (genetica plantelor, cresterea valorii nutritionale, hrana sanatoasa);
  • Noi practici/procedee (a „doua recolta”, a „treia recolta”, economie circulara);
  • Modele noi de afaceri in agricultura (trasabilitatea produselor, conectarea producatorilor la piata etc.);
  • Utilizarea produselor agricole in scopuri industriale (bioenergie, constructii cu materiale naturale);


(click pe fotografie pentru Galerie foto)

Seminarul a fost organizat sub forma unui atelier practic de lucru si a avut 2 sesiuni. Prima sesiune a inclus prezentarea ADR Nord Est privind specializarea inteligenta a regiunii in domeniul agro alimentar precum si prezentari ale unor reputati profesori din universitati din Italia si Finlanda. A doua sesiune a fost orientata catre analiza prioritatilor si provocarilor existente in Regiunea de Nord Est, in domeniul agro alimentar, in cadrul carora cei peste 40 participanti impartiti in 3 grupuri de lucru interactive s-au implicat activ in analiza prioritatilor tematice de specializare ale sectorului.

Au participat la eveniment membri ai Institutelor de cercetare, Universitatilor din domeniu, mediului de afaceri, autoritatilor publice si societatii civile, atat din domeniul Agro-alimentar, cat si din cadrul unor domenii conexe, cu rol esential in acest proces. In cadrul grupurilor de lucru interactive participantii au fost incurajati sa gaseasca o viziune comuna, bazata pe situatiile existente in teren, in scopul identificarii unor oportunitati de dezvoltare adaptate la contextul local, ce ar putea face subiectul unor initiative de proiecte concrete in acest domeniu.

Acest exercitiu contribuie la creionarea potentialului regiunii si la conturarea portofoliului regional de proiecte aferent Axei 1 (Transfer Tehnologic) a Programului Operational Regional 2014-2020, care se va constitui ca sursa de finantare pentru acestea pana in 2020.

Ideile de dezvoltare regionala si propunerile de proiecte rezultate in urma acestui atelier de lucru vor fi cuprinse intr-un raport consolidat care va fi publicat ulterior pe site-ul ADR Nord-Est.

Pachet prezentari EDP 26.10.2016

Raport Focus Grup


21.10.2016

Agricultura si industria alimentara sunt sectoare de activitate prioritare pentru dezvoltarea Regiunii Nord-Est a Romaniei. Potentialul de dezvoltare al acestora trebuie sa aiba in vedere un proces de reconfigurare strategica, spre o productie orientata catre inovare si crestere competitiva.

In acest sens, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, impreuna cu Comisia Europeana –DG Centrul Comun de Cercetare (JRC), organizeaza, in data de 26 octombrie 2016, la Suceava (Camera de Comert si Industrie Suceava), al treilea Focus Grup de Descoperire Antreprenoriala in Regiunea Nord-Est, in cadrul proiectului pilot “Sprijin pentru operationalizarea strategiilor de specializare inteligenta (RIS3) in regiunile mai putin dezvoltate".

Intalnirea vizeaza sectoarele agricultura si industrie alimentara in relatie cu urmatoarele patru prioritati tematice de specializare ale acestora pentru Regiunea Nord-Est:

  • Dezvoltare de noi produse (genetica plantelor, cresterea valorii nutritionale, hrana sanatoasa);
  • Noi practici/procedee (a „doua recolta”, a „treia recolta”, economie circulara);
  • Modele noi de afaceri in agricultura (trasabilitatea produselor, conectarea producatorilor la piata etc.);
  • Utilizarea produselor agricole in scopuri industriale (bioenergie, constructii cu materiale naturale);

Scopul intalnirii este de a identifica provocarile si oportunitatile pentru promovarea unor initiative de proiecte concrete in aceste domenii de activitate.

Acest exercitiu va contribui la conturarea portofoliului regional de proiecte aferent Axei 1 (Transfer tehnologic) a Programului Operational Regional 2014-2020, care se va constitui ca sursa de finantare pentru acestea pana in 2020 si trasarea prioritatilor de dezvoltare antreprenoriala in domeniile selectate.

Avand in vedere potentialul de specializare inteligenta al acestor sectoare la nivelul regiunii noastre, va invitam sa participati la acest eveniment (agenda anexata) sau, eventual, sa desemnati un reprezentant din partea organizatiei pe care o conduceti.

Va rugam sa va inscrieti la acest eveniment pana la data de 25 octombrie 2016 ora 12:00, utilizand formularul de inscriere on-line (in limbile romana sau engleza) disponibil la adresa:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EDP_Agrifood_suceava

Participarea la eveniment este gratuita prin completarea formularului de inscriere.

Agenda focus grup



Toate stirile »