Noutati
Vestile despre POR 2014-2020 s-au auzit in Bucovina
09/10/2015Peste 140 de persoane au participat miercuri, la Suceava, la sesiunea de informare pentru potentialii beneficiari ai POR 2014-2020, organizata de Autoritatea de Management a Programului Operational Regional (AM POR) din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cu sprijinul ADR Nord-Est.
Prezentarile sustinute de AM POR, prin Dl. Stefan Oachesu, consilier, Directia Planificare si Dl. Cezar Grozavu, consilier, Directia Monitorizare si de Dl. Vasile Asandei, Director general ADR Nord-Est au vizat, in special, oportunitatile de finantare oferite de Programul Operational Regional 2014-2020.
POR 2014-2020 va continua sa finanteze investitii din perioada 2007-2013: infrastructura sociala, de sanatate si educationala, IMM-uri, drumuri judetene si turism in statiuni, dar va finanta si noi categorii de proiecte fata de programul precedent: reabilitarea termica a cladirilor publice, lucrari de cadastru si centre de transfer tehnologic.
Exemple de activitati ce se pot finanta prin POR 2014-2020
In Regiunea Nord-Est, aproximativ 30,7 milioane euro vor fi alocati pentru centrele de transfer tehnologic, o noutate fata de programul anterior, iar 99,2 milioane euro – pentru a sprijini IMM sa devina mai competitive. Municipiile resedinta de judet vor avea o axa prioritara dedicata - AP 4 – Dezvoltare urbana, conturata in ideea fructificarii Strategiilor integrate de dezvoltare urbana, cu o alocare financiara de 206 milioane Euro, urmand ca orasele mici si mijlocii sa poata finanta activitati similare, prin Axele prioritare 3, 5 si 10. In plus, vor fi finantate investitii in educatia prescolara (crese si gradinite) si in cea universitara.
O alta noutate a programului o reprezinta conceptul de Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii locale (CLLD), pentru care sunt alocate fonduri in valoare de 14,9 milioane Euro milioane euro la nivel regional. CLLD vizeaza proiecte pentru comunitatile marginalizate: investitii in infrastructura de sanatate, educatie, servicii sociale, locuinte sociale, activitati de economie sociala, amenajarea spatiului urban degradat.
In cea de-a doua parte a evenimentului, participantii au avut ocazia sa evalueze, in mod concret, impacul POR 2007-2013, vizitand cateva proiecte de succes:
- Reabilitarea Cetatii de Scaun a Sucevei si a zonei de protectie a acesteia,
- Modernizarea, dezvoltarea si echiparea ambulatoriului de specialitate al Spitalului Judetean de Urgenta Sf. Ioan cel Nou din Suceava,
- Reabilitarea zonei centrale a municipiului Suceava, prin crearea unor parcaje subterane, reabilitarea zonelor pietonale si a strazilor,
- Centrul pentru sustinerea traditiilor bucovinene.
"Prezenta numeroasa la acest eveniment denota un interes crescut in Regiunea Nord-Est pentru oportunitatile de finantare oferite de POR 2014-2020. Eforturile din perioada 2007-2013, care ne-au adus statutul de lider national in privinta gradului de absorbtie si care s-au concretizat in dezvoltarea reala a Regiunii, asa cum am putut vedea astazi in cateva exemple, trebuie continuate. Pentru urmatoarea perioada, insa, asteptam de la colaboratorii nostri intelegerea conceptelor de strategii integrate de dezvoltare si competitivitate, pentru ca proiectele finantate sa aduca plus-valoare. Acest program va duce si la indeplinirea unui deziderat mai vechi, acela de a avea un spital regional modern, care va fi construit la Iasi" a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.
Aceste evenimente, dedicate potentialilor beneficiari si reprezentantilor mass-media, deopotriva, fac parte din „Caravana POR 2014-2020”, si sunt organizate in toate cele opt regiuni de dezvoltare, in scopul informarii cu privire la rezultatele REGIO, dar si al prezentarii noilor oportunitati de finantare in cadrul Programului Operational Regional 2014 -2020.