Noutati
Erasmus+: Plus 200 de milioane de euro pentru a stimula educatia si formarea digitala
18/08/2020Comisia a adoptat, la data de 14 august, o revizuire a programului anual de lucru al Erasmus+ 2020, in urma careia s-au alocat alte 200 de milioane EUR pentru a stimula educatia si formarea digitala si pentru a promova dezvoltarea competentelor si incluziunea prin creativitate si arte. Pandemia de COVID-19 a avut un impact perturbator asupra educatiei si formarii, noile modalitati de predare si invatare necesitand solutii inovatoare, creative si favorabile incluziunii.
Margaritis Schinas, vicepresedintele pentru promovarea modului nostru de viata european, a declarat: „Spatiul european al educatiei trebuie sa promoveze educatia digitala si competentele digitale pentru a atenua perturbarile cauzate de pandemie si pentru a sustine rolul Europei in tranzitia digitala. Comisia va publica, in cadrul programului Erasmus+, cereri extraordinare de propuneri in valoare de 200 de milioane EUR, care vor oferi mai multe oportunitati de invatare, de predare si de diseminare a cunostintelor in era digitala. Exista solutii eficace, inovatoare si favorabile incluziunii pentru a imbunatati educatia digitala si competentele digitale, iar acestea vor beneficia de sprijin european.”
Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultura, educatie si tineret, a declarat: „Ma bucura nespus faptul ca programul Erasmus+ este mobilizat pentru a sprijini, in aceste vremuri dificile, actori-cheie din domeniile educatiei, formarii si tineretului. Se vor pune la dispozitie 200 de milioane EUR pentru a sprijini educatia si formarea digitala, activitatile digitale pentru tineret, dar si competentele creative si incluziunea sociala. Este o etapa importanta, care deschide calea catre Planul de actiune pentru educatia digitala, pe care Comisia il va lansa in aceasta toamna.”
Programul Erasmus+ va sprijini proiecte menite sa consolideze metodele digitale de predare, invatare si evaluare in scoli, in invatamantul superior si in institutiile de formare profesionala. Acesta va oferi, de asemenea, oportunitati pentru scoli, organizatii de tineret si institutii de invatamant destinate adultilor pentru a sprijini dezvoltarea competentelor, pentru a stimula creativitatea si pentru a consolida incluziunea sociala prin intermediul artelor, impreuna cu sectoarele culturale si creative. Cererile de propuneri pentru proiecte in aceste domenii vor fi publicate in saptamanile urmatoare. Organizatiile interesate ar trebui sa ia legatura cu agentia nationala Erasmus+ din tara lor.
Sursa: Comisia Europeana